0
0
0
s2smodern

Waterschap Vallei en Veluwe heeft een stuw in de Klaarbeek verplaatst, zodat er meer water naar de infiltratievijvers van drinkwaterbedrijf Vitens toe kan stromen. Het waterschap heeft dit project meteen benut om een ecologische verbinding voor vissen tot stand te brengen.

Vitens haalt in een natuurgebied in de Veluwse gemeente Epe jaarlijks zes miljoen kubieke meter water uit de grond voor de drinkwaterwinning. Als compensatie vult het bedrijf de grondwatervoorraad aan met dezelfde hoeveelheid oppervlaktewater. Dit lukte in recente jaren echter moeizaam of eigenlijk niet, vertelt Wim Visscher, projectleider bij Waterschap Vallei en Veluwe. “Dat had vooral te maken met de droogte. De voorzieningen die rond 2013 zijn aangelegd, waren niet meer voldoende.”

Wim VisscherWim Visscher

Stuw kwartslag gedraaid
Daarom zijn de twee partijen een gezamenlijk project gestart om de infiltratiecapaciteit te vergroten. Visscher licht toe: “Vitens heeft ons gevraagd de aanvoer vanuit de Klaarbeek in de innamevijvers te optimaliseren, omdat wij experts zijn in het bouwen van voorzieningen als stuwen. Zelf heeft Vitens allerlei maatregelen genomen op eigen terrein.”

De oplossing bleek het verplaatsen van de stuw in de Klaarbeek. Deze beek en de daarmee verbonden Verloren Beek leveren het grootste deel van het water voor de infiltratie. De stuw is feitelijk een kwartslag gedraaid, waardoor het water in de Klaarbeek nu in twee stromen wordt verdeeld. “Twee derde stroomt in de innamevijvers en daarna via een pomp door ondergrondse leidingen naar de infiltratievijvers op de Veluwe bij de Dellenweg”, zegt Visscher. “Een derde blijft in de beek. De Klaarbeek is van het hoogste ecologische niveau, waardoor er minstens een bepaalde hoeveelheid water overheen moet lopen.”

Expertise gebundeld
De bestaande stuw hoefde niet te worden vervangen, maar kon opnieuw worden gebruikt. Visscher: “Dat was mogelijk omdat we modulair bouwen. De stuw is uit elkaar gehaald en vervolgens weer opgebouwd.” Het bedrijf BWO b.v. heeft de werkzaamheden uitgevoerd. “Deze worden vandaag afgerond. Dan kunnen we gaan draaien.” Voor het project is er een gezamenlijk bouwteam. Dat is Visscher goed bevallen. “Daarmee hebben we de expertise van alle drie gebundeld. Ook draagt iedere partij verantwoordelijkheid.”

Is de zes miljoen kubieke meter grondwateraanvulling nu gewaarborgd? Visscher heeft er vertrouwen in. “Dat doel zal in een regulier jaar zeker worden gehaald. Ook in droge jaren moet het lukken, al blijf je afhankelijk van de omstandigheden.” Vitens haalt in Epe ook nog water uit de Grift. “Dat is langer mogelijk bij droogte en gebeurt met de pomp. Het voordeel van de Klaarbeek is dat het water automatisch in de innamevijvers stroomt. Dit is altijd beter.”

Cascade voor vismigratie
Waterschap Vallei en Veluwe heeft het infiltratieproject aangegrepen om gelijk de vismigratie in de Klaarbeek te verbeteren. In de beek zijn tien schotten geplaatst op een afstand van telkens twintig meter en met een hoogteverschil van drie centimeter per schot. De bedoeling is dat vissen in de Grift zich tegen de stroom in naar de Klaarbeek en de Verloren Beek bewegen, om zich daar te kunnen vermeerderen.

Dat is volgens Visscher belangrijk voor de doelsoorten, zoals beekprik en elrits. “De schotten fungeren als cascade. Het moet voor deze vissoorten nu goed te doen zijn om van benedenstrooms naar bovenstrooms te zwemmen.”


MEER INFORMATIE
Bericht Waterschap Vallei en Veluwe
Toelichting op infiltratieproject

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.