secundair logo knw 1

Industrieel restwater wordt meestal geloosd op het oppervlaktewater. Het kan echter ook gebruikt worden om de watertekorten van de landbouw aan te vullen. De afgelopen jaren vond een proef plaats bij bierbrouwerij Bavaria. Met gezuiverd restwater lukte het om de vochtvoorziening van een droog perceel duidelijk te verbeteren.

Bierbrouwerij Bavaria is gevestigd in een relatief droog gebied en onttrekt jaarlijks 2,5 miljoen kubieke meter aan het grondwater. 1,5 miljoen kubieke meter daarvan wordt weer op het oppervlaktewater geloosd, gezuiverd restwater dat snel weer uit het gebied wordt afgevoerd.

Tegelijkertijd kampen boeren in de omgeving met watertekorten. “Het was dus een prachtige gedachte van Bavaria om te willen onderzoeken hoe hun gezuiverde industriële restwater gebruikt kon worden voor boeren in de omgeving”, zegt Ruud Bartholomeus, senior onderzoeker bij KWR en de leider van dit project.

Boer Bier Water
Bij de proef, die werd uitgevoerd door kennisinstituut KWR binnen TKI Watertechnologie en in samenwerking met het initiatief Boer Bier Water van Bavaria, is in een 8.5 hectare groot perceel een stelsel van drainagebuizen aangelegd.

Bartholomeus: “We zijn er in geslaagd de grondwaterstand op een droog perceel duidelijk te verhogen. De mate waarin dat lukte heeft me wel verrast en dat is een belangrijke uitkomst van de proef. Ook was de proef denk ik succesvol omdat alle belanghebbenden uit de omgeving bij het project Boer Bier Water betrokken zijn.”

“Het wordt onvermijdelijk dat we alle beschikbare bronnen op een verantwoorde manier betrekken bij de zoetwatervoorziening”, zegt Bartholomeus. Hij noemt de proef bij Bavaria daarom succesvol en belangrijk.

Integrale aanpak
Toch wil hij hergebruik van industrieel restwater niet meteen op grote schaal adviseren. “Processen als deze moeten deel uitmaken van een integrale aanpak. Restwater is wel gezuiverd, maar we moeten natuurlijk heel goed weten wat nog aanwezige stoffen in de bodem precies doen. En wat zijn de bredere gevolgen voor de waterhuishouding als je deze vorm van irrigatie toepast?”

Hoewel de oorspronkelijke proef van KWR en TKI Watertechnologie is afgelopen, wordt het onderzoek wel doorgezet in een Vlaams-Nederlands samenwerkingsverband. Ook KWR blijft bij de pilot betrokken. “Gelukkig maar, want er valt nog het nodige te onderzoeken. In eerste instantie gaan we voortzetten wat we al deden, maar we kijken ook naar een uitbreiding naar andere percelen.”

 

MEER INFORMATIE
Het KWR rapport Hergebruik van industrieel restwater voor de watervoorziening van de landbouw

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.