0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Industrieel restwater wordt meestal geloosd op het oppervlaktewater. Het kan echter ook gebruikt worden om de watertekorten van de landbouw aan te vullen. De afgelopen jaren vond een proef plaats bij bierbrouwerij Bavaria. Met gezuiverd restwater lukte het om de vochtvoorziening van een droog perceel duidelijk te verbeteren.

Bierbrouwerij Bavaria is gevestigd in een relatief droog gebied en onttrekt jaarlijks 2,5 miljoen kubieke meter aan het grondwater. 1,5 miljoen kubieke meter daarvan wordt weer op het oppervlaktewater geloosd, gezuiverd restwater dat snel weer uit het gebied wordt afgevoerd.

Tegelijkertijd kampen boeren in de omgeving met watertekorten. “Het was dus een prachtige gedachte van Bavaria om te willen onderzoeken hoe hun gezuiverde industriële restwater gebruikt kon worden voor boeren in de omgeving”, zegt Ruud Bartholomeus, senior onderzoeker bij KWR en de leider van dit project.

Boer Bier Water
Bij de proef, die werd uitgevoerd door kennisinstituut KWR binnen TKI Watertechnologie en in samenwerking met het initiatief Boer Bier Water van Bavaria, is in een 8.5 hectare groot perceel een stelsel van drainagebuizen aangelegd.

Bartholomeus: “We zijn er in geslaagd de grondwaterstand op een droog perceel duidelijk te verhogen. De mate waarin dat lukte heeft me wel verrast en dat is een belangrijke uitkomst van de proef. Ook was de proef denk ik succesvol omdat alle belanghebbenden uit de omgeving bij het project Boer Bier Water betrokken zijn.”

“Het wordt onvermijdelijk dat we alle beschikbare bronnen op een verantwoorde manier betrekken bij de zoetwatervoorziening”, zegt Bartholomeus. Hij noemt de proef bij Bavaria daarom succesvol en belangrijk.

Integrale aanpak
Toch wil hij hergebruik van industrieel restwater niet meteen op grote schaal adviseren. “Processen als deze moeten deel uitmaken van een integrale aanpak. Restwater is wel gezuiverd, maar we moeten natuurlijk heel goed weten wat nog aanwezige stoffen in de bodem precies doen. En wat zijn de bredere gevolgen voor de waterhuishouding als je deze vorm van irrigatie toepast?”

Hoewel de oorspronkelijke proef van KWR en TKI Watertechnologie is afgelopen, wordt het onderzoek wel doorgezet in een Vlaams-Nederlands samenwerkingsverband. Ook KWR blijft bij de pilot betrokken. “Gelukkig maar, want er valt nog het nodige te onderzoeken. In eerste instantie gaan we voortzetten wat we al deden, maar we kijken ook naar een uitbreiding naar andere percelen.”

 

MEER INFORMATIE
Het KWR rapport Hergebruik van industrieel restwater voor de watervoorziening van de landbouw

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Rob de Bruijn · 8 months ago
    Het is goed voorstelbaar, dat afvalwater of restwater van een bierbrouwer alleen natuurlijke organische stoffen bevat. Anders wordt het bij restwater van chemische fabrieken! Jaren is er niet voldoende gezuiverd water van de Barneveldse beek en het industriegebied van Amersfoort door de Eem gestroomd; residuen liggen decennia later nog in de bodem. Het zou rampzalig zijn, als onvoldoende gezuiverd restwater, algemeen, over agrarisch land wordt versproeid! Bijvoorbeeld door een storing in de zuivering, die pas na weken wordt ontdekt ...

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het