0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Brijn is een restproduct van waterzuivering waarvoor weinig betaalbare en duurzame verwerkingsmethoden bestaan. Een groep van vijf industriële multinationals, drie waterbedrijven en een adviesbureau gaan inventariseren welke innovatieve technologieën er voor de behandeling van brijn op de markt zijn.

Deze inventarisatie wordt uitgevoerd door het internationale bureau Isle Utilities, dat onder andere in Nederland is gevestigd en dat het initiatief nam voor dit project. Vitens, het Spaanse waterbedrijf FCC Aqualia en het Nederlandse waterlaboratorium WLN doen ook mee.

Shell, de voedingsmiddelenproducenten ABInBev, CocaCola en Procor & Gamble en mijnbouwbedrijf Anglo American leveren input vanuit hun industriële achtergrond.

Groeiend probleem
Het terugwinnen van schoon water uit brijn wordt steeds belangrijker. De verminderde beschikbaarheid van zoetwater is een groeiend probleem, dat al lang niet meer beperkt blijft tot regio's die van oudsher als droog bekend staan. Bedrijfsdoelstellingen om het watergebruik verregaand te verlagen stimuleert de zoektocht naar en de toepassing van innovatieve technologie.

Daarnaast zorgen regelgeving, stijgende kosten van afvalwaterbehandeling en imago ervoor dat bedrijven hun afvalwaterlozing zoveel mogelijk willen reduceren. De hardste noot om te kraken voor het bereiken van dit doel is de behandeling van het meest geconcentreerde residu, te weten de brijn, water met een hoge concentratie zout.

Het project ging afgelopen juni van start. In totaal zullen zo'n 50 technologieën worden vergeleken. In september wordt het afgerond en presenteert Isle Utilities de resultaten aan de overige participanten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Sander Heijs · 2 months ago
    Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
  • This commment is unpublished.
    Erik Driessen (Isle · 2 months ago
    Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het