0
0
0
s2sdefault

In Vlaanderen stroomt 2,3 procent van het rioolwater ongezuiverd in waterlopen. 123 Vlaamse waterzuiveringsinstallaties draaien op maximaal 75 procent van de capaciteit. 

Dat stelt het Vlaamse parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) na bestudering van de zuiveringscijfers die had opgevraagd bij het Vlaamse ministerie van ­Omgeving. Volgens de cijfers lozen 152.000 Vlamingen nog altijd vuil water in een beek of ­rivier, ook al zijn ze aangesloten op de riolering. 

Het parlementslid vindt dit ‘opmerkelijk’ en stelt in een reactie in Vlaamse media dat er een te grote kloof is ‘tussen de ­rioleringsgraad en de zuiveringsgraad’. De parlementariër dringt aan op verbetering van de cijfers.

De Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir onderstreept dat het inderdaad niet langer kan dat ­afvalwater de waterlopen vervuilt, schrijft dagblad De Standaard. Demir denkt na of ze 'een stok achter de deur' kan inzetten om ­alle waterzuiveringsbeheerders tot actie aan te zetten, aldus de krant.

Rioleringsgraad
Los van de zuiveringsgraad, is een flink deel van de Vlaamse huishoudens nog altijd niet aangesloten op het riool, zoals blijkt uit overzichten van de Vlaamse Milieumaatschappij (zie kaartjes). In veel Vlaamse gemeenten is de rioleringsgraad alsook de zuiveringsgraad tussen de 60 en 80 procent (situatie januari 2021).

Zuiveringsgraad Vlaanderen gif 2 Bron Vlaamse Milieumaatschappij (klik op de afbeelding voor een vergroting)

 

Volgens de Europese Kaderrichtlijn ­Water moet Vlaanderen ­tegen 2024 voor 100 procent zijn aangesloten op het rioleringsstelsel. Dan moet ook al het rioolwater worden gezuiverd.

De Vlaamse regering roept lokale besturen op om te investeren in rioleringsprojecten en stimuleert initiatieven door 75 procent van de investeringskosten voor haar rekening te nemen. Die inzet resulteert erin dat de Vlaamse regering vorig jaar 158 miljoen euro bijdroeg om meer huishoudens aan te sluiten op riolering. Dit jaar zou het gaan om 160 miljoen euro steun aan rioleringswerken.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    EGW · 25 days ago
    ik mis de riooloverstorten in dit verhaal. Bij een gemengd rioleringsstelsel verdwijnt in Nederland 5% van de vuillast via de overstorten, meestal ongezuiverd en een deel via bergbezinkbasins. Dan valt die 2,3 % ongezuiverd van Vlaanderen best mee.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.