0
0
0
s2smodern

Inwoners van de Belgische plaats Overijse krijgen af en toe geen water meer uit de kraan. Het waterbedrijf kan niet meer in de sterk gestegen vraag voorzien. De uitvallende drinkwatervoorziening is een van de gevolgen van de droogte in Vlaanderen, die voor steeds meer problemen zorgt.

De provincies West-Vlaanderen, Limburg en Oost-Vlaanderen hebben donderdag op verschillende plaatsen een oppompverbod ingesteld vanwege de aanhoudende droogte. In de provincie Antwerpen geldt al sinds 8 mei een captatieverbod voor tien stroomgebieden. Boeren mogen nog beperkt water gebruiken voor het drenken van vee of beregenen van gewassen.

Het verbod is ingesteld op advies van de Vlaamse Droogtecommissie. Vorig jaar werd ook een zogeheten captatieverbod ingesteld, maar dat was veel later in het seizoen, begin juli.

Zeer laag
De waterbuffers in Vlaanderen hebben flink te lijden onder de droogte. "Na de droge zomers van 2019 en 2018 is het grondwater amper weer op een aanvaardbaar niveau geraakt", zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Door de droge maanden april en mei is in 90 procent van Vlaanderen het grondwaterpeil weer gedaald. In 47 procent van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag en in 29 procent zijn ze laag voor de tijd van het jaar, aldus een update (20 mei) van de Droogtecommissie.

Watergebruik
Ook het watergebruik lijkt toe te nemen. In Vlaamse media wordt gemeld dat de aanleg van privézwembaden midden april was verdubbeld, in reactie op de lockdown als gevolg van de coronacrisis. Meer zwembaden betekent meer watergebruik.

In Overijse roept waterbedrijf De Watergroep de inwoners op zuinig aan te doen met water. Tot zondag geldt er een verbod op het gebruik van leidingwater voor het vullen van zwembaden, het sproeien van gazons en het wassen van auto's. De watervoorziening in de regio zit tegen de grenzen van de capaciteit aan, laat het waterbedrijf weten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.