0
0
0
s2smodern

Inwoners van de Belgische plaats Overijse krijgen af en toe geen water meer uit de kraan. Het waterbedrijf kan niet meer in de sterk gestegen vraag voorzien. De uitvallende drinkwatervoorziening is een van de gevolgen van de droogte in Vlaanderen, die voor steeds meer problemen zorgt.

De provincies West-Vlaanderen, Limburg en Oost-Vlaanderen hebben donderdag op verschillende plaatsen een oppompverbod ingesteld vanwege de aanhoudende droogte. In de provincie Antwerpen geldt al sinds 8 mei een captatieverbod voor tien stroomgebieden. Boeren mogen nog beperkt water gebruiken voor vee of gewassen.

Het verbod is ingesteld op advies van de Vlaamse Droogtecommissie. Vorig jaar werd ook een zogeheten captatieverbod ingesteld, maar dat was veel later in het seizoen, begin juli.

Zeer laag
De waterbuffers in Vlaanderen hebben flink te lijden onder de droogte. "Na de droge zomers van 2019 en 2018 is het grondwater amper weer op een aanvaardbaar niveau geraakt", zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Door de droge maanden april en mei is in 90 procent van Vlaanderen het grondwaterpeil weer gedaald. In 47 procent van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag en in 29 procent zijn ze laag voor de tijd van het jaar, aldus een update (20 mei) van de Droogtecommissie.

Watergebruik
Ook het watergebruik lijkt toe te nemen. In Vlaamse media wordt gemeld dat de aanleg van privézwembaden midden april was verdubbeld, in reactie op de lockdown als gevolg van de coronacrisis. Meer zwembaden betekent meer watergebruik.

In Overijse roept waterbedrijf De Watergroep de inwoners op zuinig aan te doen met water. Tot zondag geldt er een verbod op het gebruik van leidingwater voor het vullen van zwembaden, het sproeien van gazons en het wassen van auto's. De watervoorziening in de regio zit tegen de grenzen van de capaciteit aan, laat het waterbedrijf weten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.
Voor reacties en dergelijke kunt u ook contact opnemen met de auteur, per email via ljamjacobs@yahoo.co.uk.
De betalende burgers zijn relatief ondervertegenwoordigd in het waterschapsbestuur. Dat is ook een beetje hun eigen schuld, bij verkiezingen is de opkomst van die burgers laag en stemmen ze ook nog op “boerenpartijen” zoals het CDA en de VVD. Samen met de geborgde zetels is er dan al gauw een machtsblok dat voor “ongebouwd” en daarmee vanzelf tegen de “ingezetenen” is. Daarom is het belangrijk dat er een partij als de Algemene Waterschapspartij is!
Overigens heeft de Raad van State alle bezwaren bij de versterking van de Markermeerdijken van tafel geveegd, en heeft HHNK zelfs een prijs gekregen voor de burgerparticipatie bij Durgerdam. Er zullen altijd mensen zijn die iets niet in hun achtertuin willen.
Mooi stuk werk! Nog wel een vraag. Sommige laboratoria rapporteren per meting twee resultaten de (ruwe meet-) waarde en het resultaat (waarvoor waardes onder de RG naar <RG worden omgezet). Hoe wordt aangekeken tegen het gebruik van deze ruwe meetdata als alternatief voor de hier genoemde methodes?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.