0
0
0
s2smodern

Inwoners van de Belgische plaats Overijse krijgen af en toe geen water meer uit de kraan. Het waterbedrijf kan niet meer in de sterk gestegen vraag voorzien. De uitvallende drinkwatervoorziening is een van de gevolgen van de droogte in Vlaanderen, die voor steeds meer problemen zorgt.

De provincies West-Vlaanderen, Limburg en Oost-Vlaanderen hebben donderdag op verschillende plaatsen een oppompverbod ingesteld vanwege de aanhoudende droogte. In de provincie Antwerpen geldt al sinds 8 mei een captatieverbod voor tien stroomgebieden. Boeren mogen nog beperkt water gebruiken voor het drenken van vee of beregenen van gewassen.

Het verbod is ingesteld op advies van de Vlaamse Droogtecommissie. Vorig jaar werd ook een zogeheten captatieverbod ingesteld, maar dat was veel later in het seizoen, begin juli.

Zeer laag
De waterbuffers in Vlaanderen hebben flink te lijden onder de droogte. "Na de droge zomers van 2019 en 2018 is het grondwater amper weer op een aanvaardbaar niveau geraakt", zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Door de droge maanden april en mei is in 90 procent van Vlaanderen het grondwaterpeil weer gedaald. In 47 procent van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag en in 29 procent zijn ze laag voor de tijd van het jaar, aldus een update (20 mei) van de Droogtecommissie.

Watergebruik
Ook het watergebruik lijkt toe te nemen. In Vlaamse media wordt gemeld dat de aanleg van privézwembaden midden april was verdubbeld, in reactie op de lockdown als gevolg van de coronacrisis. Meer zwembaden betekent meer watergebruik.

In Overijse roept waterbedrijf De Watergroep de inwoners op zuinig aan te doen met water. Tot zondag geldt er een verbod op het gebruik van leidingwater voor het vullen van zwembaden, het sproeien van gazons en het wassen van auto's. De watervoorziening in de regio zit tegen de grenzen van de capaciteit aan, laat het waterbedrijf weten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.