secundair logo knw 1

Inwoners van de Belgische plaats Overijse krijgen af en toe geen water meer uit de kraan. Het waterbedrijf kan niet meer in de sterk gestegen vraag voorzien. De uitvallende drinkwatervoorziening is een van de gevolgen van de droogte in Vlaanderen, die voor steeds meer problemen zorgt.

De provincies West-Vlaanderen, Limburg en Oost-Vlaanderen hebben donderdag op verschillende plaatsen een oppompverbod ingesteld vanwege de aanhoudende droogte. In de provincie Antwerpen geldt al sinds 8 mei een captatieverbod voor tien stroomgebieden. Boeren mogen nog beperkt water gebruiken voor het drenken van vee of beregenen van gewassen.

Het verbod is ingesteld op advies van de Vlaamse Droogtecommissie. Vorig jaar werd ook een zogeheten captatieverbod ingesteld, maar dat was veel later in het seizoen, begin juli.

Zeer laag
De waterbuffers in Vlaanderen hebben flink te lijden onder de droogte. "Na de droge zomers van 2019 en 2018 is het grondwater amper weer op een aanvaardbaar niveau geraakt", zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Door de droge maanden april en mei is in 90 procent van Vlaanderen het grondwaterpeil weer gedaald. In 47 procent van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag en in 29 procent zijn ze laag voor de tijd van het jaar, aldus een update (20 mei) van de Droogtecommissie.

Watergebruik
Ook het watergebruik lijkt toe te nemen. In Vlaamse media wordt gemeld dat de aanleg van privézwembaden midden april was verdubbeld, in reactie op de lockdown als gevolg van de coronacrisis. Meer zwembaden betekent meer watergebruik.

In Overijse roept waterbedrijf De Watergroep de inwoners op zuinig aan te doen met water. Tot zondag geldt er een verbod op het gebruik van leidingwater voor het vullen van zwembaden, het sproeien van gazons en het wassen van auto's. De watervoorziening in de regio zit tegen de grenzen van de capaciteit aan, laat het waterbedrijf weten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John