secundair logo knw 1

Theo Ruben (monteur van Waterbedrijf Groningen) doet het. En Paul Atzeni van het Limburgse drinkwaterbedrijf WML doet het ook. Ze gebruiken soms de wichelroede om een waterleiding op te sporen.

Serieuze monteurs die bijvoorbeeld een lasdraadje of een breinaald vouwen tot een wichelroede. Ook bij Brabant Water zijn er monteurs die een setje wichelroedes in de auto hebben liggen om in voorkomende gevallen leidingen te peilen. Hoewel het nooit wetenschappelijk is gebleken dat het werkt, laten ze het toch toe omdat monteurs in de praktijk goed resultaten boeken met de stokjes.

“Je moet er wel in geloven, anders werkt het niet. Ik heb wel eens een leiding gepeild op 2,5 meter diepte. We zijn blijven graven en hebben de leiding gevonden.”

Intussen zegt de wetenschap dat er geen enkel bewijs is voor de werking van wichelroedes. De praktijk wijst anders uit, zeggen diverse monteurs. “Wij denken dat de monteurs met de wichelroedes eerder hun intuïtie laten spreken”

Een uitgebreid artikel over werken met wichelroedes is te lezen in maandblad H2O van september. Het is korte geleden op de mat gevallen bij de abonnees. Wie lid is van Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) krijgt H2O ook elke maand.

Ook lid worden van KNW en H2O ontvangen?
Kijk dan hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.