Door klimaatverandering en natuurrampen vielen er in 2022 wereldwijd ongeveer 31.300 dodelijke slachtoffers en bedroeg de economische schade 313 miljard dollar. In Europa ging het om 50 miljard dollar. Hoewel in dit werelddeel Eunice de duurste windstorm was sinds 2010, werd er aanzienlijk meer schade veroorzaakt door droogte. Bijna twintigduizend mensen overleden in Europa als gevolg van hittegolven.

Dit blijkt uit het rapport 2023 Weather, Climate and Catastrophe Insight van Aon, dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen. Dat er afgelopen jaar 31.300 mensen omkwamen door een natuurramp, is natuurlijk vreselijk maar het aantal ligt wel duidelijk onder het gemiddelde van 73.200 in deze eeuw. Volgens het rapport kan ongeveer twee derde van de dodelijke slachtoffers - 19.200 - direct worden toegeschreven aan de hittegolven in Europa in juni en juli (zie samenvattend beeld onderaan).

In diverse landen buiten Europa waren er eveneens hittegolven, maar er zijn nog geen betrouwbare schattingen beschikbaar van het aantal mensen dat hieraan overleden. In India en Pakistan kwamen duizenden mensen om het leven door grote seizoensgebonden overstromingen. Ook in andere landen binnen en buiten Azië zorgden overstromingen voor veel slachtoffers.

50 miljard dollar schade in Europa
Het schadebedrag van 313 miljard dollar (293 miljard euro) ligt iets boven het gemiddelde in de 21e eeuw en is daarmee geen uitschieter. Hiervan was 132 miljard dollar verzekerd. Tropische cyclonen zorgden vorig jaar wereldwijd voor de grootste economische schade, gevolgd door overstromingen en droogte. De orkaan Ian in september was de natuurramp die de meeste schade aanrichtte. Dat gebeurde in het westen van Cuba en het zuidoosten van de Verenigde Staten.

In Europa bedroeg de economische schade als gevolg van klimaatverandering en natuurrampen in totaal 50 miljard dollar (circa 47 miljard euro). Daarvan wordt in het rapport 22 miljard dollar toegeschreven aan de droogte en hittegolven in juni en juli, waarvan 3 miljard dollar verzekerd was. Het gaat vooral om schade in de landbouw en aan gebouwen. Er waren veel grote bosbranden in vooral Zuid-Europa.

In februari 2022 kreeg Nederland en verschillende andere Europese landen te maken met een zeldzaam fenomeen: de drielingstorm Dudley, Eunice en Franklin. Daarvan is Eunice de zwaarste storm: er vielen 17 doden (van wie 4 in Nederland) te betreuren en de economische schade was 4,5 miljard dollar. Daarmee is Eunice de duurste Europese windstorm sinds Xynthia in 2010.

Schade bij overstromingen maar voor een deel verzekerd
Volgens Aon worden wereldwijd de gevolgen van de klimaatverandering steeds zichtbaarder, omdat hieraan een groeiend aantal natuurverschijnselen kan worden toegedicht. Dat maakt de impact tastbaarder.

Voor Nederland vormen naast windstormen verder nog hagel en overstromingen het grootste risico. Na de watersnoodramp in 1953 werd overstroming uitgesloten van de verzekeringsdekking, maar sinds 2021 is de economische schade bij overstroming van regionale rivieren wel weer vaak verzekerd. Bij een grote rivier geldt dat echter nog steeds niet.

Infographic AON rapport natuurrrampen 2022 b
Samenvatting van de onderzoeksresultaten I Bron: Aon / 2023 Weather, Climate and Catastrophe Insight 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!