secundair logo knw 1

Maak van alle uiterwaarden tussen de dijken van de grote rivieren natuur. Dat is de oproep van het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling. Beide natuurorganisaties breken een lans voor meer riviernatuur met het oog op het overheidsprogramma Integraal Riviermanagement, waarin plannen worden gesmeed om alle rivieren weerbaarder te maken voor klimaatverandering.

Bas Roels - rivierexpert bij het Wereld Natuur Fonds - geeft uitleg in de nieuwe aflevering van H2O Podcast ‘De toekomst van ons water’.

Volgens Roels van het Wereld Natuur Fonds is natuur een ondergeschoven kindje in het programma Integraal Rivier Management. “Natuurontwikkeling is te veel een sluitpost in het denken over een veilig en vitaal riviersysteem voor de toekomst”, zegt hij. “Alle accent ligt op hoogwaterveiligheid en bevaarbaarheid. Wij zeggen: maak de natuur tot bondgenoot. Met vergroting van het areaal riviernatuur haalt Nederland bovendien de wettelijke natuurdoelen en vergroot het de leefbaarheid.”

Als alle uiterwaarden tot spontane riviernatuur worden omgevormd, hoeft dat de hoogwaterveiligheid niet in de weg te staan, benadrukt Roels. Het Wereld Natuur Fonds liet onderzoeksbureau HKV Lijn in Water een doorrekening maken welke waterstandsverhoging te verwachten is als alle uiterwaarden natuurlijk zijn ingericht. “Netto is sprake van een waterstandsdaling, met hier en daar een uitzondering van stijgende waterstanden”, zegt Roels.

LUISTER DE PODCAST:

LEES OOK
H2O Actueel: Natuurorganisaties pleiten voor meer ruimte voor riviernatuur

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.