0
0
0
s2smodern

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft formeel, maar onder een voorwaarde, toestemming gegeven om de RT-PCR methode voor E.coli als alternatief te gebruiken voor de wettelijke kweekmethode. Met de RT-PCR methode kan binnen vier uur worden vastgesteld of er E.coli in een watermonster zit.

De basis voor de RT-PCR methode werd vijftien jaar geleden gelegd door het laboratorium WLN (een dochteronderneming van Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater, voorheen bekend als Waterlaboratorium Noord) en is sindsdien in samenwerking met andere waterlaboratoria verder ontwikkeld.

De methode is gebaseerd op het vaststellen van RNA, een hoogmoleculaire verbinding die een genetische code kan dragen, in drinkwatermonsters. Binnen vier uur stelt de methode vast of er E.coli in een watermonster zit. Dit is een aanzienlijk sneller dan de gebruikelijke kweektechnieken, die minimaal 24 uur nodig hebben.

Onder voorwaarde
De ILT heeft haar formele toestemming om de RT-PCR methode als alternatief te gebruiken voor de wettelijke kweekmethode wel aan een voorwaarde gebonden. Als de aanwezigheid van E.coli wordt aangetoond met de RT-PCR methode, moet die uitkomst bevestigd worden met de wettelijk voorgeschreven kweekmethode.

Wanneer er geen E.coli aangetoond wordt met de RT-PCR methode, geldt dat als voldoende bewijs dat het watermonster voldoet aan de wettelijke norm voor E.coli.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er is volledige LCA berekening gedaan.
Het maken van ongebluste kalk kost veel energie. Is dat meegenomen in de beoordeling?
Boeiend, daar komt wel heel wat jeugdsentiment naar boven. Het lijkt me de moeite waard om het TNO en Stowa onderzoek aan slibverwerking uit de periode 1974 tot 1985 weer eens op een rijtje te zetten en voor de "jeugd" beschikbaar te maken... Zie ook de H2O publicaties uit die tijd.
De uitgaven die gedaan worden tbv klimaat, biodiversiteit, flora en fauna, e.d. moeten gedragen gaan worden door natuur, deze betalen nu al veel en veel te weinig terwijl ze wel een geborgde zetel hebben....Ruil deze zetel in voor eigen huis eigenaren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het