secundair logo knw 1

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft formeel, maar onder een voorwaarde, toestemming gegeven om de RT-PCR methode voor E.coli als alternatief te gebruiken voor de wettelijke kweekmethode. Met de RT-PCR methode kan binnen vier uur worden vastgesteld of er E.coli in een watermonster zit.

De basis voor de RT-PCR methode werd vijftien jaar geleden gelegd door het laboratorium WLN (een dochteronderneming van Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater, voorheen bekend als Waterlaboratorium Noord) en is sindsdien in samenwerking met andere waterlaboratoria verder ontwikkeld.

De methode is gebaseerd op het vaststellen van RNA, een hoogmoleculaire verbinding die een genetische code kan dragen, in drinkwatermonsters. Binnen vier uur stelt de methode vast of er E.coli in een watermonster zit. Dit is een aanzienlijk sneller dan de gebruikelijke kweektechnieken, die minimaal 24 uur nodig hebben.

Onder voorwaarde
De ILT heeft haar formele toestemming om de RT-PCR methode als alternatief te gebruiken voor de wettelijke kweekmethode wel aan een voorwaarde gebonden. Als de aanwezigheid van E.coli wordt aangetoond met de RT-PCR methode, moet die uitkomst bevestigd worden met de wettelijk voorgeschreven kweekmethode.

Wanneer er geen E.coli aangetoond wordt met de RT-PCR methode, geldt dat als voldoende bewijs dat het watermonster voldoet aan de wettelijke norm voor E.coli.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.