secundair logo knw 1

Het ijzer in het zand houdt het water helder I foto: AquaMinerals

AquaMinerals heeft een nieuwe toepassing van ijzerzand geïntroduceerd. Dit restproduct van de drinkwaterproductie uit grondwater is nu beschikbaar voor aquatische teelt en voor vijvers en aquaria. Het ijzer in het zand bindt het fosfaat uit het water en dat komt zowel de waterkwaliteit als de plantengroei sterk ten goede.

Deze toepassing is door AquaMinerals ontwikkeld samen met Green XL Pond Products. Dat bedrijf heeft het ijzerzand nu onder de naam Bio Korrel op de markt gebracht. Ronny Theune, commercieel manager van Aquaminerals, spreekt van een mooie nieuwe toepassing. “Vijf jaar geleden was ijzerzand een restproduct met een aanzienlijke negatieve waarde, nu zijn er door nieuwe bewerkingsstappen meerdere interessante mogelijkheden van hergebruik. Een groot verschil.”

Ronny TheuneRonny Theune

AquaMinerals is het samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven en waterschappen, dat stoffen uit de waterbehandeling een tweede leven geeft. Bij het maken van drinkwater uit grondwater komt er jaarlijks ongeveer achtduizend ton ijzerzand vrij. Dit kan worden gebruikt om fosfaat te binden.

Voorkomen van algengroei
Sinds 2018 wordt het restproduct door boeren in de Bollenstreek toegepast bij drainage om tegen te gaan dat fosfaat in het oppervlaktewater terechtkomt. “Ook is ijzerzand geschikt voor grootschaligere natuurtoepassingen”, zegt Theune. Hij noemt het grote filter van ijzerzand dat recent in het Brabantse ven De Groote Meer is aangelegd om de watertoevoer naar het natuurgebied te zuiveren.

Volgens Theune zijn er twee redenen waarom ijzerzand nu ook wordt ingezet als een natuurlijk vijverproduct. “De waterkwaliteit en de kwaliteit van waterplanten gaan met sprongen vooruit, vergeleken met het gebruik van een normaal substraat. Enerzijds wordt de groei van algen voorkomen door de binding van fosfaat. Anderzijds kunnen waterplanten fosfaat vrijmaken, waardoor zij sneller groeien en groter worden.”

Aangegroeid ijzerzand geschikt
IJzerzand komt vrij vanuit de zandfilters bij de productie van drinkwater uit grondwater. Theune licht toe: “Er zit ijzer in het grondwater dat wordt opgepompt. Door beluchting wordt daarmee een slib gevormd. Een deel van het ijzer wordt biologisch gebonden aan zandkorreltjes. Bij onder meer het afromen van een zandfilter komt het ijzerzand dan vrij.”

Niet al het geproduceerde ijzerzand is geschikt voor aquateelt en vijvers. “Alleen aangegroeid ijzerzand is bruikbaar. We hebben ten opzichte van de toepassing in de Bollenstreek een kwaliteitsstap gemaakt en een proces ontwikkeld om aangegroeid ijzerzand te scheiden van ijzerzand dat niet of te weinig is aangegroeid.”

Verpakt productHet verpakte product

Bio Korrel is bedoeld voor zowel kwekers van waterplanten als consumenten voor gebruik in vijvers en aquaria. Het product is verkrijgbaar bij diverse tuincentra en vijverspecialisten. De verwachtingen zijn hooggespannen, aldus Theune. “Als ik mensen bij Green XL beluister, is er straks een tekort aan ijzerzand.” Hij wil tot slot nog iets kwijt. “IJzerzand wordt als restproduct van de drinkwaterproductie opnieuw gebruikt in de watercyclus. Dat maakt het een mooie kringloop.”

 

MEER INFORMATIE
AquaMinerals over de nieuwe toepassing
H2O-bericht over gebruik van ijzerzand door bollentelers
H2O-bericht over filter van ijzerzand in Brabants natuurgebied
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.