0
0
0
s2smodern

AquaMinerals heeft een nieuwe toepassing van ijzerzand geïntroduceerd. Dit restproduct van de drinkwaterproductie uit grondwater is nu beschikbaar voor aquatische teelt en voor vijvers en aquaria. Het ijzer in het zand bindt het fosfaat uit het water en dat komt zowel de waterkwaliteit als de plantengroei sterk ten goede.

Deze toepassing is door AquaMinerals ontwikkeld samen met Green XL Pond Products. Dat bedrijf heeft het ijzerzand nu onder de naam Bio Korrel op de markt gebracht. Ronny Theune, commercieel manager van Aquaminerals, spreekt van een mooie nieuwe toepassing. “Vijf jaar geleden was ijzerzand een restproduct met een aanzienlijke negatieve waarde, nu zijn er door nieuwe bewerkingsstappen meerdere interessante mogelijkheden van hergebruik. Een groot verschil.”

Ronny TheuneRonny Theune

AquaMinerals is het samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven en waterschappen, dat stoffen uit de waterbehandeling een tweede leven geeft. Bij het maken van drinkwater uit grondwater komt er jaarlijks ongeveer achtduizend ton ijzerzand vrij. Dit kan worden gebruikt om fosfaat te binden.

Voorkomen van algengroei
Sinds 2018 wordt het restproduct door boeren in de Bollenstreek toegepast bij drainage om tegen te gaan dat fosfaat in het oppervlaktewater terechtkomt. “Ook is ijzerzand geschikt voor grootschaligere natuurtoepassingen”, zegt Theune. Hij noemt het grote filter van ijzerzand dat recent in het Brabantse ven De Groote Meer is aangelegd om de watertoevoer naar het natuurgebied te zuiveren.

Volgens Theune zijn er twee redenen waarom ijzerzand nu ook wordt ingezet als een natuurlijk vijverproduct. “De waterkwaliteit en de kwaliteit van waterplanten gaan met sprongen vooruit, vergeleken met het gebruik van een normaal substraat. Enerzijds wordt de groei van algen voorkomen door de binding van fosfaat. Anderzijds kunnen waterplanten fosfaat vrijmaken, waardoor zij sneller groeien en groter worden.”

Aangegroeid ijzerzand geschikt
IJzerzand komt vrij vanuit de zandfilters bij de productie van drinkwater uit grondwater. Theune licht toe: “Er zit ijzer in het grondwater dat wordt opgepompt. Door beluchting wordt daarmee een slib gevormd. Een deel van het ijzer wordt biologisch gebonden aan zandkorreltjes. Bij onder meer het afromen van een zandfilter komt het ijzerzand dan vrij.”

Niet al het geproduceerde ijzerzand is geschikt voor aquateelt en vijvers. “Alleen aangegroeid ijzerzand is bruikbaar. We hebben ten opzichte van de toepassing in de Bollenstreek een kwaliteitsstap gemaakt en een proces ontwikkeld om aangegroeid ijzerzand te scheiden van ijzerzand dat niet of te weinig is aangegroeid.”

Verpakt productHet verpakte product

Bio Korrel is bedoeld voor zowel kwekers van waterplanten als consumenten voor gebruik in vijvers en aquaria. Het product is verkrijgbaar bij diverse tuincentra en vijverspecialisten. De verwachtingen zijn hooggespannen, aldus Theune. “Als ik mensen bij Green XL beluister, is er straks een tekort aan ijzerzand.” Hij wil tot slot nog iets kwijt. “IJzerzand wordt als restproduct van de drinkwaterproductie opnieuw gebruikt in de watercyclus. Dat maakt het een mooie kringloop.”

 

MEER INFORMATIE
AquaMinerals over de nieuwe toepassing
H2O-bericht over gebruik van ijzerzand door bollentelers
H2O-bericht over filter van ijzerzand in Brabants natuurgebied
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.