secundair logo knw 1

De IJsselmeervereniging onderzoekt of het mogelijk is om van het IJsselmeer een rechtspersoon te maken. Dat is besloten op de jaarvergadering in Amsterdam.

“Onze basis als vereniging is te smal geworden door veroudering van onze leden. We hebben opheffing overwogen. Maar de leden hebben besloten dat we richting een stichting bewegen om van het IJsselmeer een rechtspersoon te maken”, vertelt voorzitter Tjard de Cock Buning.

Het liefst wil de De Cock Buning zijn vereniging onderbrengen bij de stichting Rechten van de Natuur die deze week in het leven wordt geroepen door Jessica den Outer. Haar missie is om initiatieven in het land voor natuurrechten te ondersteunen en juridisch te borgen. “Als IJsselmeervereniging denken we effectiever te kunnen opereren als we hier aansluiting bij zoeken”, aldus De Cock Buning.

Waddenzee
De vereniging heeft Tineke Lambooy in de arm genomen om een verkenning te doen naar het IJsselmeer als rechtspersoon. Sinds 2017 doet Lambooy als hoogleraar ondernemingsrecht bij Nyenrode Business Universiteit wereldwijd onderzoek naar rechten voor de natuur. Vorig jaar publiceerde zij het advies om rechtspersoonlijkheid toe te kennen aan de Waddenzee. D66 werkt nu aan een wetsvoorstel om de bescherming van de Waddenzee in deze lijn te verbeteren.

De IJsselmeervereniging voerde in het 51-jarig bestaan heel wat rechtszaken voor natuur in het IJsselmeer. In slechts enkele procedures boekte de vereniging succes. “We zagen de natuur met dertig procent achteruitgaan. Als we het IJsselmeer rechten geven, kunnen we de stem van het IJsselmeer formaliseren met een mandaat, zodat het ecosysteem betere bescherming krijgt”, aldus De Cock Buning.

Beroepsvissers
De beroepsvissers binnen de IJsselmeervereniging reageren sceptisch op de plannen om van het IJsselmeer een rechtspersoon te maken. “De laatste beroepsvissers op het IJsselmeer vechten voor hun voortbestaan. Het IJsselmeer moet wel in balans blijven. Laat ze eerst maar wat doen aan de vele aalscholvers die 3 miljoen kilo vis per jaar uit het IJsselmeer vreten”, zegt Hein Koning van IJsselmeer Vissersvereniging Sint Petrus.

Dit argument is volgens Iris Dicke niet onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Dicke is voor Partij van de Dieren bezig met een traject om de rechten van de natuur in de Nederlandse Grondwet erkend te krijgen.


In H2O april verschijnt een achtergrondartikel met een overzicht van alle initiatieven rond rechten voor de natuur in de waterwereld

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.