secundair logo knw 1


Enkele maanden nadat in Goes de eerste ijsbufferwoningen van Nederland werden opgeleverd, maakte woningcorporatie RWS nu bekend dat het systeem om de woningen te koelen en verwarmen met behulp van ijs nog niet naar behoren werkt.

Huurders worden daardoor mogelijk met een hogere energierekening geconfronteerd.

De temperatuur in de woningen bleek soms te hoog en 's zomers werkte de koeling niet in alle woningen even goed. Dit maakte woningcorporatie RWS bekend tijdens een informatiebijeenkomst voor bewoners. RWS zal eventuele extra energiekosten vergoeden en verwacht de problemen voor 1 januari 2017 op te lossen. De IJsbufferwoningen zijn een samenwerkingsproject van RWS, energiebedrijf DELTA Retail, netbeheerder Enduris en vastgoedadviseur Marsaki.

De ijsbufferwoningen beschikken elk over een bak water onder de tuin. Hieraan wordt warmte onttrokken door een warmtepomp. In de bak blijft ijs achter en de energie die zo wordt opgewekt, wordt gebruikt om de woning te koelen en te verwarmen. Via zonneluchtcollectoren op het dak wordt het ijs in de bak onder de tuin weer verwarmd tot water. Het systeem komt uit Duitsland, waar het tot nu toe voornamelijk bij ziekenhuizen en andere grotere complexen wordt ingezet.

Meer informatie is de vinden op deze website.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.