secundair logo knw 1


Enkele maanden nadat in Goes de eerste ijsbufferwoningen van Nederland werden opgeleverd, maakte woningcorporatie RWS nu bekend dat het systeem om de woningen te koelen en verwarmen met behulp van ijs nog niet naar behoren werkt.

Huurders worden daardoor mogelijk met een hogere energierekening geconfronteerd.

De temperatuur in de woningen bleek soms te hoog en 's zomers werkte de koeling niet in alle woningen even goed. Dit maakte woningcorporatie RWS bekend tijdens een informatiebijeenkomst voor bewoners. RWS zal eventuele extra energiekosten vergoeden en verwacht de problemen voor 1 januari 2017 op te lossen. De IJsbufferwoningen zijn een samenwerkingsproject van RWS, energiebedrijf DELTA Retail, netbeheerder Enduris en vastgoedadviseur Marsaki.

De ijsbufferwoningen beschikken elk over een bak water onder de tuin. Hieraan wordt warmte onttrokken door een warmtepomp. In de bak blijft ijs achter en de energie die zo wordt opgewekt, wordt gebruikt om de woning te koelen en te verwarmen. Via zonneluchtcollectoren op het dak wordt het ijs in de bak onder de tuin weer verwarmd tot water. Het systeem komt uit Duitsland, waar het tot nu toe voornamelijk bij ziekenhuizen en andere grotere complexen wordt ingezet.

Meer informatie is de vinden op deze website.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...