Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat wereldwijd de productie van hernieuwbare energie met de helft zal toenemen tot 2024. Dat komt vooral door een groeispurt bij zonne-energie. De groei is echter niet voldoende om de klimaatdoelen van Parijs te halen.
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) komt met deze prognose in het rapport Renewables 2019, waarin de ontwikkelingen bij hernieuwbare energie tussen 2019 en 2024 op een rij worden gezet. Het IEA voorspelt een stijging van 50 procent in deze periode, hetgeen neerkomt op een toename van het vermogen van hernieuwbare-energiesystemen met 1.200 gigawatt. Dat is vergelijkbaar met de huidige totale energiecapaciteit van de Verenigde Staten.
De belangrijkste redenen voor de groei zijn lagere kosten en overheidsbeleid zoals subsidies. De verwachting is dat het aandeel van hernieuwbare energie in de mondiale energieproductie over vijf jaar 30 procent zal bedragen. Op dit moment gaat het om 26 procent. Daarmee is hernieuwbare energie nu al de op een na grootste bron van energie in de wereld.
Veel zonnepanelen erbij
De groei komt voor 60 procent op het conto van fotovoltaïsche zonne-energie (PV). “De installatie van PV-systemen bij huizen, commerciële gebouwen en industriële installaties neemt een hoge vlucht in de komende vijf jaar. De manier waarop elektriciteit wordt geproduceerd en gebruikt, verandert daarmee ingrijpend”, aldus het IEA.
Dit heeft te maken met een verruiming van het aanbod en een aanzienlijke daling van de prijzen (15 tot 35 procent). In 2024 zullen er zonnepanelen zijn aangebracht op ongeveer 100 miljoen woningen, meer dan een verdubbeling van het huidige aantal. Nederland behoort dan tot een van de vijf grootste markten (gerekend per hoofd van de bevolking). De andere koplopers zijn Australië, België, Californië en Oostenrijk.
Waterkracht is wereldwijd hernieuwbare energiebron nummer één, al neemt het groeitempo af. Desondanks is de energiebron goed voor een tiende van de totale groei van het aanbod aan hernieuwbare energie. Windmolens op land dragen voor een kwart bij aan deze groei. De mondiale capaciteit van windmolenparken op zee is nog relatief bescheiden, maar verdrievoudigt wel tot 2024.
De productie van biobrandstoffen neemt met een kwart toe. In China is de grootste stijging te zien, maar de Verenigde Staten en Brazilië blijven met afstand de belangrijkste producenten. Wat betreft de geothermische capaciteit wordt een groei van 28 procent voorspeld.
Groei nog onvoldoende
De groei bij hernieuwbare energie is groter dan het IEA eerder verwachtte. Dat komt onder meer door stevige klimaatambities in de Europese Unie en de Verenigde Staten en enorme investeringen van China in wind- en zonne-energie.
Toch is de toename niet voldoende in het licht van de doelen van het klimaatakkoord van Parijs, waarschuwt IEA-directeur Fatih Birol. “De ontwikkeling van hernieuwbare energie moet nog sneller gaan om de langetermijndoelen voor klimaat, luchtkwaliteit en toegang tot energie te halen.” Om deze hogere groei te realiseren, moeten regeringen drie belangrijke uitdagingen aanpakken: onzekerheid over beleid en regels, hoge investeringsrisico’s in veel ontwikkelingslanden en systeemintegratie van wind- en zonne-energie in sommige landen.
MEER INFORMATIE
Overzicht van ontwikkelingen door IEA
Plaatsing van zonnepanelen door waterschappen
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.