0
0
0
s2smodern

Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat wereldwijd de productie van hernieuwbare energie met de helft zal toenemen tot 2024. Dat komt vooral door een groeispurt bij zonne-energie. De groei is echter niet voldoende om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) komt met deze prognose in het rapport Renewables 2019, waarin de ontwikkelingen bij hernieuwbare energie tussen 2019 en 2024 op een rij worden gezet. Het IEA voorspelt een stijging van 50 procent in deze periode, hetgeen neerkomt op een toename van het vermogen van hernieuwbare-energiesystemen met 1.200 gigawatt. Dat is vergelijkbaar met de huidige totale energiecapaciteit van de Verenigde Staten. 

De belangrijkste redenen voor de groei zijn lagere kosten en overheidsbeleid zoals subsidies. De verwachting is dat het aandeel van hernieuwbare energie in de mondiale energieproductie over vijf jaar 30 procent zal bedragen. Op dit moment gaat het om 26 procent. Daarmee is hernieuwbare energie nu al de op een na grootste bron van energie in de wereld.

Veel zonnepanelen erbij
De groei komt voor 60 procent op het conto van fotovoltaïsche zonne-energie (PV). “De installatie van PV-systemen bij huizen, commerciële gebouwen en industriële installaties neemt een hoge vlucht in de komende vijf jaar. De manier waarop elektriciteit wordt geproduceerd en gebruikt, verandert daarmee ingrijpend”, aldus het IEA.

Dit heeft te maken met een verruiming van het aanbod en een aanzienlijke daling van de prijzen (15 tot 35 procent). In 2024 zullen er zonnepanelen zijn aangebracht op ongeveer 100 miljoen woningen, meer dan een verdubbeling van het huidige aantal. Nederland behoort dan tot een van de vijf grootste markten (gerekend per hoofd van de bevolking). De andere koplopers zijn Australië, België, Californië en Oostenrijk.

Waterkracht is wereldwijd hernieuwbare energiebron nummer één, al neemt het groeitempo af. Desondanks is de energiebron goed voor een tiende van de totale groei van het aanbod aan hernieuwbare energie. Windmolens op land dragen voor een kwart bij aan deze groei. De mondiale capaciteit van windmolenparken op zee is nog relatief bescheiden, maar verdrievoudigt wel tot 2024.

De productie van biobrandstoffen neemt met een kwart toe. In China is de grootste stijging te zien, maar de Verenigde Staten en Brazilië blijven met afstand de belangrijkste producenten. Wat betreft de geothermische capaciteit wordt een groei van 28 procent voorspeld.

Groei nog onvoldoende
De groei bij hernieuwbare energie is groter dan het IEA eerder verwachtte. Dat komt onder meer door stevige klimaatambities in de Europese Unie en de Verenigde Staten en enorme investeringen van China in wind- en zonne-energie.

Toch is de toename niet voldoende in het licht van de doelen van het klimaatakkoord van Parijs, waarschuwt IEA-directeur Fatih Birol. “De ontwikkeling van hernieuwbare energie moet nog sneller gaan om de langetermijndoelen voor klimaat, luchtkwaliteit en toegang tot energie te halen.” Om deze hogere groei te realiseren, moeten regeringen drie belangrijke uitdagingen aanpakken: onzekerheid over beleid en regels, hoge investeringsrisico’s in veel ontwikkelingslanden en systeemintegratie van wind- en zonne-energie in sommige landen.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht van ontwikkelingen door IEA
Plaatsing van zonnepanelen door waterschappen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.