secundair logo knw 1

De winnaars van de VN-awards met in het midden Sabine Stuiver en Arthur Valkieser | Foto WIPO

Opnieuw is Hydraloop, het waterrecyclingsysteem voor woningen en gebouwen, in de prijzen gevallen. World Intellectual Property Organization (WIPO), onderdeel van de Verenigde Naties, heeft Hydraloop uit Leeuwarden tot een van de winnaars uitgeroepen van het WIPO Global Awards Program.

WIPO is een VN-organisatie die wereldwijd patentaanvragen registreert. Doel van het Global Awards Program is om innovatie en creativiteit te stimuleren met intellectueel eigendom. Deze week reikte de organisatie de prijzen uit aan de winnende bedrijven uit China, Japan, Singapore en Nederland.

Een jury van zeven deskundigen uit de hele wereld koos de winnaars uit 272 inzendingen uit 62 landen. Daarbij werd gekeken naar uitzonderlijke ondernemingen en personen die intellectuele eigendom gebruiken om een positieve impact te realiseren.

Hyperloop kreeg de award omdat het bedrijf 'een unieke, gepatenteerde technologie heeft ontwikkeld waarmee waterverbruik wereldwijd substantieel verminderd kan worden en hiermee een enorme maatschappelijke impact realiseert'. Het waterrecyclingsysteem dat in huizen en gebouwen gebruikt water zuivert voor hergebruik in wasmachine, toilet en tuin, bestaat uit een combinatie van technologieën: sedimentatie, flotatie, dissolved air flotatie, geforceerde skimming en een aerobe bioreactor.

De Friese onderneming Hydraloop, opgericht door Arthur Valkieser en Sabine Stuiver, verovert in sneltreinvaart een belangrijke positie op de wereldmarkt. Met het hoofdkantoor in Leeuwarden heeft de onderneming in korte tijd een wereldwijd netwerk met meer dan 120 partners in ruim 50 landen opgebouwd, met kantoren in de Verenigde Staten en het Midden- Oosten, evenals vertegenwoordigers in Canada en Australië. De Hydraloop wordt geproduceerd bij Technologies Added in Emmen.

In 2018 won het bedrijf de Innovation Award bij de internationale watertop in Abu Dhabi en de Water Innovation & Stimulation Award van Water Alliance. Een jaar later werd het systeem bekroond met de Rabobank Innovation Award tijdens Building Holland en de Global Water Challenges Prize van technologieplatform Water Europa in Brussel. In 2020 viel het systeem in de prijzen op technologiebeurs Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.