secundair logo knw 1

Versterking van de Houtribdijk | Bron Projectenboek 2020 van het HWBP

Het innovatieprogramma van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) krijgt een andere focus. De komende jaren komt het accent te liggen op het ontwikkelen van nieuwe veiligheidsconcepten en adaptieve strategieën. Reeds ontwikkelde innovaties moeten op grote schaal geïmplementeerd worden in nieuwe dijkversterkingsprojecten.

Een en ander blijkt uit de nieuwe Kennis en Innovatieagenda (KIA) die het HWBP vandaag presenteert op de kennis- en innovatiedag in Utrecht.

Versterken van de dijk moet in een breder perspectief worden bekeken, zoals de kwaliteit van de leefomgeving, om zo (het gevoel van) veiligheid, kwaliteit en leefbaarheid van het gebied te vergroten, schrijft het HWBP. Duurzaamheid speelt daarin een belangrijke rol.

JORG WILLEMS 180 vk Jorg Willems“We willen naar een integrale dijkversterking. En uiteindelijk naar een veerkrachtig systeem”, legt Jorg Willems van het HWBP uit. Willems is verantwoordelijk voor het innovatieprogramma.

Samenwerking
In de visie van de programmadirectie van het HWBP moet bij de ontwikkeling van dijkversterkingsprojecten samenwerking worden gezocht met andere partijen. “Meer dan nu al gebeurt.”

Tot dusverre waren de innovatietrajecten in de zogeheten project overstijgende verkenningen (POV’s) vooral gericht op faalmechanismen als piping, dijkbekleding en macroinstabiliteit. In de komende jaren zal daar de aandacht naar blijven uitgaan, maar daarnaast wordt ingezet op het ontwikkelen van nieuwe veiligheidsconcepten.

Willems roept iedereen op die innovaties en slimme ideeën heeft die nadere uitwerking behoeven of verder aangescherpt, om zich te melden bij het HWBP. “Kom maar op met die ideeën.”

Laten renderen
In de komende jaren wordt ook nadrukkelijk ingezet op het laten renderen van de tot nu toe ontwikkelde innovaties. Dat betekent dat de vernieuwingen, inzichten en optimalisaties op grote schaal toegepast moeten gaan worden in versterkingsprojecten.

Om dat te stimuleren introduceert het HWBP de programmarichtlijn ‘pas toe of leg uit’. Dat betekent dat beheerders zelf mogen bepalen of ze nieuwe technieken gaan toepassen. Maar als ze dat niet doen, moeten ze uitleggen waarom. Risico’s bij toepassing van de nieuwe technieken worden collectief afgedekt, vertelt Willems.

 

MEER INFORMATIE
Lees in H2O december het uitgebreide verhaal over het nieuwe innovatieprogramma van het HWBP

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.