secundair logo knw 1

De zoutwinlocatie van Nedmag bij Tripscompagnie. Foto Nedmag

Waterschap Hunze en Aa’s wil volledige compensatie voor de gevolgen van de extra zoutwinning bij Veendam. De bodemdaling die daarmee gepaard gaat, heeft ook gevolgen voor het waterbeheer, vreest Hunze en Aa’s.

Fien Heeringa 180 vk vrij Fien Heeringa"Het faciliteren van een commerciële activiteit mag niet leiden tot kosten voor ons waterschap. En daarmee indirect voor de inwoners van ons werkgebied die waterschapsbelasting betalen", zegt dagelijks bestuurslid Fien Heeringa.

Nedmag wint sinds 1972 magnesiumzout bij Veendam, waar zich op een diepte van zo’n 2000 meter een zoutlaag bevindt als restant van de Zechsteinzee. Nu wil het bedrijf tot 2045 nog eens maximaal 3,7 ton magnesiumzout winnen. Daarvoor is eind 2018 een winningsplan ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Het ontwerp-instemmingsbesluit ligt tot en met 24 juli ter inzage. Net als verschillende gemeenten en belangengroeperingen in de regio wil het waterschap hierop een zienswijze indienen.

Peilaanpassingen
Het gaat Hunze en Aa’s vooral om de gevolgen van de bodemdaling. Volgens Nedmag zal die maximaal 95 centimeter zijn. Dat vereist aanpassingen in het waterbeheer om de (grond)waterpeilen in overeenstemming te houden met de functies in het gebied (landbouw, wonen en natuur), aldus het waterschap.

Daarnaast moet extra waterberging worden gerealiseerd om te voorkomen dat het gebied te maken krijgt met wateroverlast door extreme neerslag.

Heeringa stelt dat het waterschap "tot in de eeuwigheid" gecompenseerd wil worden voor deze kosten. "Ook willen we geen aansprakelijkheid dragen voor mogelijke gevolgen van benodigde peilaanpassingen."

Fonds
In het verleden zijn daarover met Nedmag altijd goede afspraken gemaakt, zegt woordvoerder Arjan Heugens van Hunze en Aa’s. "Maar het moet ook in de toekomst geborgd zijn. Als wij ergens een stuw moeten plaatsen, zijn het niet alleen de kosten voor die stuw, maar ook voor het beheer, het onderhoud, de energie en de vervanging. Dat moet allemaal gedekt worden."

Het ontwerp-instemmingsbesluit voorziet in een fonds dat los staat van Nedmag. "Dat vinden wij een goede zaak", aldus Heugens. "Stel dat Nedmag er straks niet meer is, dan moeten we nog wel ergens terechtkunnen. Maar het gaat ons nu om de nadere invulling."


Op twitter reageert dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van Hunze en Aa's:

Tweet Geert Jan ten Brink


MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hunze en Aa’s
FAQ Nedmag over het winningsplan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.