0
0
0
s2smodern

Waterschap Hunze en Aa’s wil volledige compensatie voor de gevolgen van de extra zoutwinning bij Veendam. De bodemdaling die daarmee gepaard gaat, heeft ook gevolgen voor het waterbeheer, vreest Hunze en Aa’s.

Fien Heeringa 180 vk vrij Fien Heeringa"Het faciliteren van een commerciële activiteit mag niet leiden tot kosten voor ons waterschap. En daarmee indirect voor de inwoners van ons werkgebied die waterschapsbelasting betalen", zegt dagelijks bestuurslid Fien Heeringa.

Nedmag wint sinds 1972 magnesiumzout bij Veendam, waar zich op een diepte van zo’n 2000 meter een zoutlaag bevindt als restant van de Zechsteinzee. Nu wil het bedrijf tot 2045 nog eens maximaal 3,7 ton magnesiumzout winnen. Daarvoor is eind 2018 een winningsplan ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Het ontwerp-instemmingsbesluit ligt tot en met 24 juli ter inzage. Net als verschillende gemeenten en belangengroeperingen in de regio wil het waterschap hierop een zienswijze indienen.

Peilaanpassingen
Het gaat Hunze en Aa’s vooral om de gevolgen van de bodemdaling. Volgens Nedmag zal die maximaal 95 centimeter zijn. Dat vereist aanpassingen in het waterbeheer om de (grond)waterpeilen in overeenstemming te houden met de functies in het gebied (landbouw, wonen en natuur), aldus het waterschap.

Daarnaast moet extra waterberging worden gerealiseerd om te voorkomen dat het gebied te maken krijgt met wateroverlast door extreme neerslag.

Heeringa stelt dat het waterschap "tot in de eeuwigheid" gecompenseerd wil worden voor deze kosten. "Ook willen we geen aansprakelijkheid dragen voor mogelijke gevolgen van benodigde peilaanpassingen."

Fonds
In het verleden zijn daarover met Nedmag altijd goede afspraken gemaakt, zegt woordvoerder Arjan Heugens van Hunze en Aa’s. "Maar het moet ook in de toekomst geborgd zijn. Als wij ergens een stuw moeten plaatsen, zijn het niet alleen de kosten voor die stuw, maar ook voor het beheer, het onderhoud, de energie en de vervanging. Dat moet allemaal gedekt worden."

Het ontwerp-instemmingsbesluit voorziet in een fonds dat los staat van Nedmag. "Dat vinden wij een goede zaak", aldus Heugens. "Stel dat Nedmag er straks niet meer is, dan moeten we nog wel ergens terechtkunnen. Maar het gaat ons nu om de nadere invulling."


Op twitter reageert dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van Hunze en Aa's:

Tweet Geert Jan ten Brink


MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hunze en Aa’s
FAQ Nedmag over het winningsplan

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.