secundair logo knw 1

RWZI Scheemda (afbeelding Hunze en Aa's))

Waterschap Hunze en Aa’s start een test om het slib van de afvalwaterzuivering in Scheemda in te dikken zonder chemicaliën. “Een proces waarbij we geen chemicaliën nodig hebben, bespaart geld en sluit aan bij onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Bij het zuiveren van rioolwater in zuiveringsinstallaties blijft zuiveringsslib achter als restproduct. Dit slib moet ingedikt worden voordat het naar een gistingtank kan. Tot nu toe gebeurt dit altijd via een proces waarbij chemicaliën worden ingezet. “Deze manier van werken past eigenlijk niet meer bij de huidige duurzaamheidsdoelstellingen”, zegt Martin Timmer, afdelingshoofd Schoon Water van het waterschap. “Daarbij kost de inzet van chemicaliën geld. Dat leidt dus tot een zoektocht naar een volwaardig alternatief.”

Gelijk resultaat
Toen Hunze en Aa’s in 2018 in contact kwam met een Deens bedrijf dat claimde slib zonder chemicaliën in te kunnen dikken, was de interesse van het waterschap dan ook snel gewekt. Timmer: “Dat wilden wij wel eens zien. Op kleine schaal is toen een installatie gebouwd bij ons en de resultaten waren echt hoopvol. De resultaten van het indikken waren eigenlijk gelijk aan die van de bekende processen met chemicaliën.” Timmer vergelijkt de werkwijze van de Deense installatie met een schroefpers. “Simpel gesteld wordt het slib mechanisch ingedikt door het materiaal samen te persen.”

Ook op andere zuiveringen
Hunze en Aa’s verwacht de full scale test-installatie over enkele maanden in gebruik te kunnen nemen en verwacht na de zomer de eerste resultaten te kunnen presenteren. “Binnen onze organisatie is het enthousiasme groot. Het bespaart geld en we werken duurzamer. Als we vaststellen dat het resultaat ook op grotere schaal bevredigend is, dan ligt het voor de hand om deze methode ook op onze andere zuiveringslocaties in te zetten.”

 

 

-advertentie-

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John