secundair logo knw 1

Foto: De Nederlandse Gemalen Stichting

Vandaag is in het Groningse Farmsum een begin gemaakt met de aanpassing van de zeesluis. Die kan in de toekomst spuien terwijl er scheepvaart is. Hierdoor hoeft gemaal Rozema minder vaak te draaien. Daarmee wil het waterschap zijn CO2-uitstoot flink reduceren.

Bij de zeesluis in Farmsum wordt een nieuw remmingswerk aangelegd. Dit remmingswerk houdt stromingen tegen, waardoor schepen ook tijdens het spuien de sluis veilig in en uit kunnen varen. Als het waterpeil in het Eemskanaal boven de 70 cm uitkomt, moet water worden afgevoerd. Tot nu toe gebeurde dat door het water op zee te spuien via de oude zeesluis in Delfzijl. Als dat niet voldoende bleek, werd gemaal Rozema ingezet.

"Het was al langer onze wens om de kleine zeesluis in te kunnen zetten op het moment dat er water afgevoerd moet worden," zegt Cora Kuiper van het waterschap. "Het is immers zonde om het gemaal in te zetten als het water ook via vrij verval weg kan stromen."

Nu het ook mogelijk is in Farmsum water te spuien, kan er een grote hoeveelheid water in één keer worden afgevoerd en hoeft gemaal Rozema alleen nog in uitzonderlijke situaties te draaien. Dat levert een besparing van ongeveer 25.000 kilo CO2 per jaar op. "Samen met Rijkswaterstaat hebben we gekeken naar mogelijkheden om voor het spuien toch gebruik te kunnen maken van de kleine zeesluis van Rijkswaterstaat, juist om die besparing te realiseren. Een mooi voorbeeld van slim watermangement." De werkzaamheden worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat en moeten 8 september zijn afgerond.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.