0
0
0
s2smodern

Huishoudens gaan in 2020 meer waterschapsbelasting betalen. De gemiddelde tariefsverhoging is 3,6 procent. Volgens de Unie van Waterschappen is de stijging onvermijdelijk, omdat er meer wordt geïnvesteerd om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Een gezin met een eigen woning van twee ton is komend jaar gemiddeld 1 euro per maand meer kwijt. Dit is een verhoging met 3,6 procent, beduidend meer dan de door het Centraal Planbureau verwachte inflatie van 1,3 procent. De meeste andere huishoudens en de bedrijven krijgen te maken met een vergelijkbare toename van de waterschapsbelasting.

Dit blijkt uit een inventarisatie die de Unie van Waterschappen heeft gemaakt van de tariefvoorstellen van de 21 waterschappen. De waterschapsbesturen nemen hierover de komende weken een definitief besluit. De belastingaanslagen vallen rond 1 maart op de mat.

De belastingtarieven gaan omhoog, omdat extra investeringen nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. “We moeten meer investeren om dijken en watersystemen tijdig aan te passen”, zegt Toine Poppelaars, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. “Met innovatieve oplossingen, samenwerking en een efficiënte bedrijfsvoering houden we de lastenstijging zo beperkt mogelijk. Door de opgaven waar de waterschappen nu voor staan, is enige lastenverhoging helaas onvermijdelijk.”

Agrariërs die op onbebouwde grond werken zoals in de akkerbouw en veeteelt, krijgen volgend jaar te maken met een extra belastingstijging. Zij gaan gemiddeld 6 procent meer betalen. Dit komt vooral door een uitspraak van de Hoge Raad. Hierdoor mogen bermen niet meer worden aangeslagen als wegen, maar als ongebouwd. Dat leidt tot een verhoging van het tarief.

Het gaat bij dit alles om voor Nederland gemiddelde stijgingen. Een deel van de waterschappen verhoogt de tarieven minder, een ander deel juist meer. Zo kondigde Waterschap Limburg onlangs aan dat de waterschapsbelasting de komende vier jaar met een kleine 20 procent omhoog gaat, met in 2020 meteen een verhoging van bijna 12 procent. De extra belastinginkomsten zijn volgens het waterschap nodig voor een toekomstbestendige wateraanpak.

 

MEER INFORMATIE
UvW over lastenstijging 
Uitspraak Hoge Raad 
Verhoging belasting in Limburg 
H2O-artikel Nieuw belastingstelsel brug te ver

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Hans Middendorp · 22 days ago
    De stelling dat de gemiddelde waterschapslasten met 3,6% stijgen als gevolg van extra investeringen in de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, wordt niet onderbouwd. Een waterschap met een begroting van 100 miljoen zou dan een extra klimaatoroject uitvoeren van 3,6 mln euro? Een goede journalist gaat dat natuurlijk checken, toch??
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het