secundair logo knw 1

Foto: Angelo Luca Iannacone / Pixabay

Huishoudens gaan in 2020 meer waterschapsbelasting betalen. De gemiddelde tariefsverhoging is 3,6 procent. Volgens de Unie van Waterschappen is de stijging onvermijdelijk, omdat er meer wordt geïnvesteerd om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.

Een gezin met een eigen woning van twee ton is komend jaar gemiddeld 1 euro per maand meer kwijt. Dit is een verhoging met 3,6 procent, beduidend meer dan de door het Centraal Planbureau verwachte inflatie van 1,3 procent. De meeste andere huishoudens en de bedrijven krijgen te maken met een vergelijkbare toename van de waterschapsbelasting.

Dit blijkt uit een inventarisatie die de Unie van Waterschappen heeft gemaakt van de tariefvoorstellen van de 21 waterschappen. De waterschapsbesturen nemen hierover de komende weken een definitief besluit. De belastingaanslagen vallen rond 1 maart op de mat.

De belastingtarieven gaan omhoog, omdat extra investeringen nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. “We moeten meer investeren om dijken en watersystemen tijdig aan te passen”, zegt Toine Poppelaars, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. “Met innovatieve oplossingen, samenwerking en een efficiënte bedrijfsvoering houden we de lastenstijging zo beperkt mogelijk. Door de opgaven waar de waterschappen nu voor staan, is enige lastenverhoging helaas onvermijdelijk.”

Agrariërs die op onbebouwde grond werken zoals in de akkerbouw en veeteelt, krijgen volgend jaar te maken met een extra belastingstijging. Zij gaan gemiddeld 6 procent meer betalen. Dit komt vooral door een uitspraak van de Hoge Raad. Hierdoor mogen bermen niet meer worden aangeslagen als wegen, maar als ongebouwd. Dat leidt tot een verhoging van het tarief.

Het gaat bij dit alles om voor Nederland gemiddelde stijgingen. Een deel van de waterschappen verhoogt de tarieven minder, een ander deel juist meer. Zo kondigde Waterschap Limburg onlangs aan dat de waterschapsbelasting de komende vier jaar met een kleine 20 procent omhoog gaat, met in 2020 meteen een verhoging van bijna 12 procent. De extra belastinginkomsten zijn volgens het waterschap nodig voor een toekomstbestendige wateraanpak.

 

MEER INFORMATIE
UvW over lastenstijging 
Uitspraak Hoge Raad 
Verhoging belasting in Limburg 
H2O-artikel Nieuw belastingstelsel brug te ver

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.