secundair logo knw 1

In 2013 werd een medewerker van het waterschap Roer en Overmaas ontslagen. Drie jaar eerder had hij intern kritiek geuit op de manier van vergunningsverlening binnen het waterschap. Het Huis voor Klokkenluiders onderzocht de zaak en concludeerde dat de waterschapsmedewerker niet aantoonbaar als gevolg hiervan is ontslagen.

De waterschapsmedewerker stelde in 2010 aan de orde dat het waterschap Roer en Overmaas (tegenwoordig opgegaan in Waterschap Limburg) zichzelf stelselmatig achteraf vergunningen zou verlenen, dus na afloop van de activiteiten waarvoor de vergunningen nodig waren. Volgens de medewerker was dat in strijd met de regels. Hij meldde dit meerdere keren en op verschillende niveaus bij zijn werkgever.

Ontslag
Het waterschap was van mening dat er geen sprake was van een misstand. Eind 2010 werden er gesprekken gevoerd over het functioneren van de medewerker. Dit leidde tot een traject van coaching, mediation en re-integratie na ziekte. In 2013 volgde uiteindelijk ontslag van de medewerker.

Het Huis voor Klokkenluiders onderzocht de gang van zaken op verzoek van de ontslagen medewerker. Het kwam tot de conclusie dat, zoals in het rapport staat: “In de beschikbare documentatie en verklaringen heeft de afdeling Onderzoek geen feiten aangetroffen die aantonen dan wel aannemelijk maken dat het melden van een vermoeden van een misstand door verzoeker de oorzaak is geweest van het negatieve beoordelingsbesluit en het ontslagbesluit.”

 


MEER INFORMATIE
Rapport van het Huis voor Klokkenluiders (pdf)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.