secundair logo knw 1

De kassen op Hortus Botanicus in Amsterdam | Foto Pejman Akbarzadeh op Wikimedia Commons

De Hortus Botanicus Amsterdam gaat een 'Groen Water Hub' realiseren. Deze hub gaat de botanische tuin helpen om te besparen op drinkwatergebruik door regenwater op te vangen, langdurig op te slaan en ter plaatse slim te zuiveren, om het vervolgens in te zetten voor het bewateren van de grote collectie planten en bomen in de kassen.

Eerder deze maand presenteerden de Amsterdamse Hortus en onderzoekers van de TU Delft en AMS Institute het ontwerp voor de hub. Inzet is om een concept in te richten dat als voorbeeld dient voor duurzaam waterbeheer voor locaties met groot drinkwatergebruik in een complexe stedelijke omgeving.

Het watergebruik van de planten in de Hortus is groot. In het tweejarige project Groen Water Hubs, een onderzoeksproject van het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Watertechnologie, is onderzoek gedaan naar opslag en gebruik van regenwater. Zo onderzocht het team hoe de Hortus voldoende regenwater kan opvangen en hoe deze waterbuffer kan worden geïntegreerd in de volgebouwde, stedelijke ruimte waar de Hortus en ook projectpartner Artis zijn gevestigd. 


Plaagplanten etalage d


Omdat beide instellingen specifieke eisen stellen aan de watersamenstelling, is ook gekeken hoe het opgevangen regenwater met gebruik van lokale zuiveringen kan voldoen aan die kwaliteitseisen.

Daarbij is ingezet op integratie van bestaande kennis over het opvangen, bewaren en gebruiken van regenwater, maar is ook gekeken naar nieuwe toepassingen, zoals innovatieve zuiveringstechnologieën als capillaire nanofiltratie en UV-LED om het opgevangen regenwater geschikt te maken voor de beoogde toepassing.

De Hortus gaat het ontwerp voor de waterbuffer en -zuivering integreren in plannen voor de renovatie van de Klimatenkas. De Groen Water Hub zal over enkele jaren zijn gerealiseerd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.