secundair logo knw 1

Momentopname op dinsdagmiddag 21 november: het lagere deel van de Nijmeegse Waalkade is ondergelopen I foto: HKT

Door het aanhoudende kletsnatte weer zijn de waterstanden in de grote rivieren de afgelopen tijd flink gestegen. Hierdoor zijn uiterwaarden en lage kades  ondergelopen. Rijkswaterstaat verwacht dat vanavond (21 november) in de Rijn een topstand van 13,15 meter boven NAP bij Lobith wordt bereikt.

Zo’n hoge stand komt niet vaak voor in november, meestal gebeurt dat pas later. De hoogwatergolf in de Rijn duurt volgens Rijkswaterstaat niet lang. Vanaf woensdag 22 november gaat de waterstand bij Lobith langzaam dalen en komt snel weer onder het niveau van 13 meter boven NAP uit.

“Deze waterstandsdaling zal zich verder doorzetten tot ruim onder 11 meter in de eerste week van december. Op langere termijn lijkt een verdere waterstandsdaling het meest waarschijnlijk. Naar verwachting zullen de uiterwaarden in december weer langzaam gaan droogvallen.”

Niet alarmerend
Op het hoogtepunt vanavond stroomt bij Lobith 4,6 miljoen liter water per seconde ons land binnen. Waterschap Rijn en IJssel noemt dat veel maar niet alarmerend. De dijken langs de rivieren kunnen drie tot vier keer zoveel water per seconde aan.

Waterschap Rivierenland komt met een vergelijkbare reactie. “Op de Rijn en Waal passeert deze week de top van een golfje. Niet spannend, wel mooi om te zien. Uiterwaarden en enkele buitenpolders stromen vol. Omdat de bodem verzadigd is, zorgen de hoge rivieren dat kwel snel op de velden staat.”

Geen sprake van groot hoogwater
Volgens Alphons van Winden van Bureau Stroming is het huidige niveau nog lang geen groot hoogwater. Daarvoor moet de stand in de Rijn stijgen tot meer dan 14,5 meter boven NAP. Hij geeft deze verklaring voor de daling die eraan komt: “De lange natte periode die al vanaf half oktober aanhoudt, is nu bijna ten einde.”

Begin vorige week hield Van Winden op zijn site waterpeilen.nl er rekening mee dat een stand van 14 meter of nog hoger tot de mogelijkheden zou behoren. Daarvoor zou het veel moeten regenen. Het viel echter relatief mee met de neerslag in een deel van het stroomgebied, waardoor Van Winden zijn voorspelling naar beneden bijstelde.

Aantal kades afgesloten
De Waalkades in Nijmegen en Tiel en de Rijnkade in Arnhem staan gedeeltelijk onder water en zijn daarom afgesloten. Hierdoor kan een aantal bussen in Nijmegen momenteel niet hun normale route via de kade rijden. In Arnhem zijn acht cruiseschepen voor vluchtelingen die aan de kade lagen, vorige week weggesleept naar een droge plek.

Het hoogwater in de IJssel schopt de intocht van Sinterklaas in Wijhe in de war. Samen met 250 kinderen en hun ouders zou hij aanstaande zaterdag met de boot vanuit Deventer naar Wijhe varen, maar daar kan momenteel niet worden afgemeerd. De organisatie van de intocht zoekt nu naar een andere oplossing.

Geen problemen in Limburg
Ook de waterstand in de Maas is hoog. De afvoer bij Sint Pieter (Maastricht) gaat vandaag naar een top van even boven 850 kubieke meter per seconde. Eerder was nog sprake van een kans op code geel (langdurig afvoeren van 1250 m3/s of meer) maar die is verdwenen. Rijkswaterstaat verwacht na morgen een daling, waarbij de afvoeren rond 25-26 november tot onder 600 m3/s uitkomen.

Waterschap Limburg kwam vanmiddag met deze update. “De weersverwachting voor komende week geeft aan dat het nagenoeg droog blijft in Limburg. Dat heeft een positief effect op de afvoeren van onze beeksystemen. De waterafvoer van de Maas is rustig en zal schommelen rond de 850 m3/s. Door het stuwbeheer in België kan de Maas de komende dagen voor korte tijd iets gaan stijgen. Dit zal in ons werkgebied niet voor problemen zorgen. De verwachtingen voor de waterafvoer van de Geul en de Roer waren rustig en zullen dat ook blijven.”

Update 23 november
De topstand van de Rijn bij Lobith is toch wat later bereikt, meldt Rijkswaterstaat: 13,15 meter boven NAP op woensdag 22 november om 8.00 uur ’s ochtends. Inmiddels is hier de waterstand enkele centimeters gezakt. De piek van de hoogwatergolf verspreidt zich nu verder door de Nederlandse rivieren. In combinatie met harde wind zorgt het hoogwater in meerdere gebieden voor problemen. Daarom zijn onder andere sluizen gesloten en stuwen geopend. Ook zijn enkele keringen dicht. Door de acties is er nergens sprake van een overstromingsdreiging, aldus Rijkswaterstaat in een op 23 november gepubliceerd nieuwsbericht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.