secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld van waterschap Vallei en Veluwe heeft de Betonprijs 2017 voor natte waterbouw gewonnen. De jury noemt het bouwwerk ‘een prachtige landschappelijke ingreep’.

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is gebouwd in het kader van het Rijkswaterstaat-programma Ruimte voor de Rivier. De bouw werd begin oktober afgerond. Vertegenwoordigers van de partijen die daarbij waren betrokken namen gisteren (woensdag 15 november) de Betonprijs 2017 in ontvangst: waterschap Vallei en Veluwe, Ruimte voor de Rivier, aanneemcombinatie IJsselweide (Boskalis&Van Hattum en Blankevoort) en architect ZUS.

De hoogwatergeul is volgens de jury een ‘typisch voorbeeld van waar Nederlandse ingenieurs goed in zijn: het beheersen van ons waterland’. Het bijzondere aan de watergeul is dat waterbeheer en agrarisch grondgebruik op elkaar zijn afgestemd. ‘Blijkbaar hoeft de noodzaak om land te reserveren voor het bufferen van water het agrarisch gebruik niet in de weg te staan.’ Dat voorkomt frustratie. Bovendien is de hoogwatergeul volgens de jury ‘een prachtige landschappelijke ingreep’. ‘Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerk ineens zijn poëtische betekenis.’

Dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Vallei en Veluwe is trots op het winnen van de Betonprijs en sluit zich aan bij het oordeel van de jury: ‘Door gebruik te maken van de juiste materialen en de juiste vormgeving versterkt het waterwerk het landschap.’

Andere genomineerden voor de Betonprijs 2017 waren LNG zeesteiger Duinkerken en GBF Windmolenfundatie Noordzee.

Klik hier voor een animatiefilmpje over de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en lees hier over de ingebruikname begin 2017.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.