secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld van waterschap Vallei en Veluwe heeft de Betonprijs 2017 voor natte waterbouw gewonnen. De jury noemt het bouwwerk ‘een prachtige landschappelijke ingreep’.

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is gebouwd in het kader van het Rijkswaterstaat-programma Ruimte voor de Rivier. De bouw werd begin oktober afgerond. Vertegenwoordigers van de partijen die daarbij waren betrokken namen gisteren (woensdag 15 november) de Betonprijs 2017 in ontvangst: waterschap Vallei en Veluwe, Ruimte voor de Rivier, aanneemcombinatie IJsselweide (Boskalis&Van Hattum en Blankevoort) en architect ZUS.

De hoogwatergeul is volgens de jury een ‘typisch voorbeeld van waar Nederlandse ingenieurs goed in zijn: het beheersen van ons waterland’. Het bijzondere aan de watergeul is dat waterbeheer en agrarisch grondgebruik op elkaar zijn afgestemd. ‘Blijkbaar hoeft de noodzaak om land te reserveren voor het bufferen van water het agrarisch gebruik niet in de weg te staan.’ Dat voorkomt frustratie. Bovendien is de hoogwatergeul volgens de jury ‘een prachtige landschappelijke ingreep’. ‘Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerk ineens zijn poëtische betekenis.’

Dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Vallei en Veluwe is trots op het winnen van de Betonprijs en sluit zich aan bij het oordeel van de jury: ‘Door gebruik te maken van de juiste materialen en de juiste vormgeving versterkt het waterwerk het landschap.’

Andere genomineerden voor de Betonprijs 2017 waren LNG zeesteiger Duinkerken en GBF Windmolenfundatie Noordzee.

Klik hier voor een animatiefilmpje over de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en lees hier over de ingebruikname begin 2017.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.