secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld van waterschap Vallei en Veluwe heeft de Betonprijs 2017 voor natte waterbouw gewonnen. De jury noemt het bouwwerk ‘een prachtige landschappelijke ingreep’.

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is gebouwd in het kader van het Rijkswaterstaat-programma Ruimte voor de Rivier. De bouw werd begin oktober afgerond. Vertegenwoordigers van de partijen die daarbij waren betrokken namen gisteren (woensdag 15 november) de Betonprijs 2017 in ontvangst: waterschap Vallei en Veluwe, Ruimte voor de Rivier, aanneemcombinatie IJsselweide (Boskalis&Van Hattum en Blankevoort) en architect ZUS.

De hoogwatergeul is volgens de jury een ‘typisch voorbeeld van waar Nederlandse ingenieurs goed in zijn: het beheersen van ons waterland’. Het bijzondere aan de watergeul is dat waterbeheer en agrarisch grondgebruik op elkaar zijn afgestemd. ‘Blijkbaar hoeft de noodzaak om land te reserveren voor het bufferen van water het agrarisch gebruik niet in de weg te staan.’ Dat voorkomt frustratie. Bovendien is de hoogwatergeul volgens de jury ‘een prachtige landschappelijke ingreep’. ‘Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerk ineens zijn poëtische betekenis.’

Dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Vallei en Veluwe is trots op het winnen van de Betonprijs en sluit zich aan bij het oordeel van de jury: ‘Door gebruik te maken van de juiste materialen en de juiste vormgeving versterkt het waterwerk het landschap.’

Andere genomineerden voor de Betonprijs 2017 waren LNG zeesteiger Duinkerken en GBF Windmolenfundatie Noordzee.

Klik hier voor een animatiefilmpje over de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en lees hier over de ingebruikname begin 2017.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).