secundair logo knw 1

De hoogwatergeul langs de IJssel is winnaar in de categorie civiele kunstwerken I foto: Rijkswaterstaat

De hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld heeft De Nederlandse Bouwprijs 2019 gewonnen. Het project is bekroond tot het beste civiele kunstwerk. 

De jury gaf de voorkeur aan de hoogwatergeul boven de andere kandidaat in de categorie civiele kunstwerken, een Friese fietsbrug van biocomposiet. Er gingen verder Nederlandse Bouwprijzen naar het zeer duurzame Biosintrum in Ooststellingwerf (categorie gebouwen), het recycleproject Superlocal in Kerkstad (categorie bouwmaterialen en -systemen) en ontwerper Saartje van der Made van Benthem Crouwel Architects (talent met toekomst).

De Nederlandse Bouwprijs is een initiatief van de gelijknamige onafhankelijke stichting. De winnaars zijn gisteren bekendgemaakt op de eerste dag van de BouwBeurs in Utrecht. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt, waardoor de in februari 2017 geopende hoogwatergeul nog in aanmerking kwam.

De acht kilometer lange geul is gelegen tussen de dorpen Veessen en Wapenveld in de Gelderse gemeente Heerde. De kleppen van de inlaat worden gemiddeld een keer in de honderd jaar opengezet bij extreem hoogwater in de IJssel. Volgens de projectdeelnemers - onder andere Boskalis, Rijkswaterstaat, Waterschap Vallei en Veluwe en Witteveen+Bos - is de hoogwatergeul een van de grootste en meest effectieve projecten binnen het programma Ruimte voor de Rivier.

De jury onder leiding van WUR-professor Louise Vet schreef bij het bekendmaken van de nominatie begin januari: “De Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is een enorme ingreep in het landschap maar oogt bescheiden. De jury is van mening dat hier sprake is van een prachtig staaltje Hollandse Delta met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak.” Er geldt 1+1=3, aldus de jury: “Iedere betrokkene in de omgeving gaat erop vooruit!”

Het is niet de eerste onderscheiding voor het project. Eerder werden al de Betonprijs 2017 en de Projectpluim 2016 gewonnen. De hoogwatergeul was ook genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2017.

 

MEER INFORMATIE
Bekendmaking van de winnaars
Witteveen+Bos over de winst
Bericht over nominatie hoogwatergeul

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...