0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld heeft De Nederlandse Bouwprijs 2019 gewonnen. Het project is bekroond tot het beste civiele kunstwerk. 

De jury gaf de voorkeur aan de hoogwatergeul boven de andere kandidaat in de categorie civiele kunstwerken, een Friese fietsbrug van biocomposiet. Er gingen verder Nederlandse Bouwprijzen naar het zeer duurzame Biosintrum in Ooststellingwerf (categorie gebouwen), het recycleproject Superlocal in Kerkstad (categorie bouwmaterialen en -systemen) en ontwerper Saartje van der Made van Benthem Crouwel Architects (talent met toekomst).

De Nederlandse Bouwprijs is een initiatief van de gelijknamige onafhankelijke stichting. De winnaars zijn gisteren bekendgemaakt op de eerste dag van de BouwBeurs in Utrecht. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt, waardoor de in februari 2017 geopende hoogwatergeul nog in aanmerking kwam.

De acht kilometer lange geul is gelegen tussen de dorpen Veessen en Wapenveld in de Gelderse gemeente Heerde. De kleppen van de inlaat worden gemiddeld een keer in de honderd jaar opengezet bij extreem hoogwater in de IJssel. Volgens de projectdeelnemers - onder andere Boskalis, Rijkswaterstaat, Waterschap Vallei en Veluwe en Witteveen+Bos - is de hoogwatergeul een van de grootste en meest effectieve projecten binnen het programma Ruimte voor de Rivier.

De jury onder leiding van WUR-professor Louise Vet schreef bij het bekendmaken van de nominatie begin januari: “De Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is een enorme ingreep in het landschap maar oogt bescheiden. De jury is van mening dat hier sprake is van een prachtig staaltje Hollandse Delta met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak.” Er geldt 1+1=3, aldus de jury: “Iedere betrokkene in de omgeving gaat erop vooruit!”

Het is niet de eerste onderscheiding voor het project. Eerder werden al de Betonprijs 2017 en de Projectpluim 2016 gewonnen. De hoogwatergeul was ook genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2017.

 

MEER INFORMATIE
Bekendmaking van de winnaars
Witteveen+Bos over de winst
Bericht over nominatie hoogwatergeul

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het