secundair logo knw 1

De hoogwatergeul langs de IJssel is winnaar in de categorie civiele kunstwerken I foto: Rijkswaterstaat

De hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld heeft De Nederlandse Bouwprijs 2019 gewonnen. Het project is bekroond tot het beste civiele kunstwerk. 

De jury gaf de voorkeur aan de hoogwatergeul boven de andere kandidaat in de categorie civiele kunstwerken, een Friese fietsbrug van biocomposiet. Er gingen verder Nederlandse Bouwprijzen naar het zeer duurzame Biosintrum in Ooststellingwerf (categorie gebouwen), het recycleproject Superlocal in Kerkstad (categorie bouwmaterialen en -systemen) en ontwerper Saartje van der Made van Benthem Crouwel Architects (talent met toekomst).

De Nederlandse Bouwprijs is een initiatief van de gelijknamige onafhankelijke stichting. De winnaars zijn gisteren bekendgemaakt op de eerste dag van de BouwBeurs in Utrecht. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt, waardoor de in februari 2017 geopende hoogwatergeul nog in aanmerking kwam.

De acht kilometer lange geul is gelegen tussen de dorpen Veessen en Wapenveld in de Gelderse gemeente Heerde. De kleppen van de inlaat worden gemiddeld een keer in de honderd jaar opengezet bij extreem hoogwater in de IJssel. Volgens de projectdeelnemers - onder andere Boskalis, Rijkswaterstaat, Waterschap Vallei en Veluwe en Witteveen+Bos - is de hoogwatergeul een van de grootste en meest effectieve projecten binnen het programma Ruimte voor de Rivier.

De jury onder leiding van WUR-professor Louise Vet schreef bij het bekendmaken van de nominatie begin januari: “De Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is een enorme ingreep in het landschap maar oogt bescheiden. De jury is van mening dat hier sprake is van een prachtig staaltje Hollandse Delta met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak.” Er geldt 1+1=3, aldus de jury: “Iedere betrokkene in de omgeving gaat erop vooruit!”

Het is niet de eerste onderscheiding voor het project. Eerder werden al de Betonprijs 2017 en de Projectpluim 2016 gewonnen. De hoogwatergeul was ook genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2017.

 

MEER INFORMATIE
Bekendmaking van de winnaars
Witteveen+Bos over de winst
Bericht over nominatie hoogwatergeul

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):