Het hoogheemraadschap van Delfland mag het afvalwater van glastuinbouwers rond Hoek van Holland zuiveren als in 2018 verscherpte zuiveringseisen ingaan. Voor de tuinbouwers betekent dat dat ze geen extra zuivering op hun terrein hoeven aanleggen.

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de zuivering door het hoogheemraadschap met een wetswijziging mogelijk wil maken. Vanaf volgend jaar zijn tuinbouwers verplicht om 95 procent van hun gewasbeschermingsmiddelen uit het afvalwater te zuiveren als ze dit individueel doen. In een collectief kunnen ze uitstel krijgen tot 2021.

De wetswijziging dient om een uitzondering in de regio Delfland mogelijk te maken, vertelt woordvoerder Miriam Klazenga van hoogheemraadschap van Delfland. “Wij hebben de tamelijk unieke situatie dat we een afvalwaterzuiveringsinstallatie hebben midden tussen de kassen, De Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Daar komt ook wel wat afvalwater van huishoudens bij, maar een belangrijk deel is afvalwater van de tuinkassen. Voor de tuinders is het dus efficiënt om het afvalwater collectief dáár te zuiveren.”

Klazenga: “Wij mogen bij de huidige wetgeving als hoogheemraadschap in principe geen vergoeding vragen voor de zuivering van gewasbeschermingsmiddelen. Door deze wetswijziging kan Delfland straks de kosten voor het zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen doorbelasten aan de glastuinbouwbedrijven.”

Het voordeel voor de tuinders is dat ze geen nieuwe zuiveringsinstallatie hoeven aan te schaffen en daar dus ook geen ruimte voor hoeven te maken. Klazenga: “Wij hebben wel als voorwaarde gesteld dat de tuinders straks ál hun afvalwater via het riool afvoeren. We komen nu nogal eens resten van gewasbeschermingsmiddelen tegen in het oppervlaktewater als gevolg van al dan niet bewuste, illegale lozingen. Het is dus extra belangrijk dat tuinders ál hun afvalwater goed opvangen en afvoeren. Dat komt de kwaliteit van het oppervlaktewater ten goede.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!