secundair logo knw 1

Het hoogheemraadschap van Delfland mag het afvalwater van glastuinbouwers rond Hoek van Holland zuiveren als in 2018 verscherpte zuiveringseisen ingaan. Voor de tuinbouwers betekent dat dat ze geen extra zuivering op hun terrein hoeven aanleggen.

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de zuivering door het hoogheemraadschap met een wetswijziging mogelijk wil maken. Vanaf volgend jaar zijn tuinbouwers verplicht om 95 procent van hun gewasbeschermingsmiddelen uit het afvalwater te zuiveren als ze dit individueel doen. In een collectief kunnen ze uitstel krijgen tot 2021.

De wetswijziging dient om een uitzondering in de regio Delfland mogelijk te maken, vertelt woordvoerder Miriam Klazenga van hoogheemraadschap van Delfland. “Wij hebben de tamelijk unieke situatie dat we een afvalwaterzuiveringsinstallatie hebben midden tussen de kassen, De Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Daar komt ook wel wat afvalwater van huishoudens bij, maar een belangrijk deel is afvalwater van de tuinkassen. Voor de tuinders is het dus efficiënt om het afvalwater collectief dáár te zuiveren.”

Klazenga: “Wij mogen bij de huidige wetgeving als hoogheemraadschap in principe geen vergoeding vragen voor de zuivering van gewasbeschermingsmiddelen. Door deze wetswijziging kan Delfland straks de kosten voor het zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen doorbelasten aan de glastuinbouwbedrijven.”

Het voordeel voor de tuinders is dat ze geen nieuwe zuiveringsinstallatie hoeven aan te schaffen en daar dus ook geen ruimte voor hoeven te maken. Klazenga: “Wij hebben wel als voorwaarde gesteld dat de tuinders straks ál hun afvalwater via het riool afvoeren. We komen nu nogal eens resten van gewasbeschermingsmiddelen tegen in het oppervlaktewater als gevolg van al dan niet bewuste, illegale lozingen. Het is dus extra belangrijk dat tuinders ál hun afvalwater goed opvangen en afvoeren. Dat komt de kwaliteit van het oppervlaktewater ten goede.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.