secundair logo knw 1

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder

Bas Knapp treedt 1 september af als hoogheemraad van Rijnland. Reden voor zijn vertrek zijn de oplopende kosten voor renovatie en uitbreiding van de afvalwaterzuivering in de Haarlemse Waarderpolder. Deze dreigen flink hoger uit te vallen dan geraamd.

Bas Knapp 180 2 Bas KnappKnapp (VVD), die in 2021 op zijn 23e toetrad tot het dagelijks bestuur, heeft eerder deze maand zijn vertrek als hoogheemraad aangekondigd in een brief aan het algemeen bestuur, laat het hoogheemraadschap deze week weten. “Recente inzichten ten aanzien van de investeringskosten en exploitatiebegroting van het project renovatie en uitbreiding awzi Haarlem Waarderpolder hebben hem tot deze keuze gebracht.”

Hoogheemraad Marjon Verkleij (CDA) is verrast door het vertrek van Knapp, blijkt uit een reactie van haar aan het Leidsch Dagblad: “Ik had geen idee dat hij ergens mee worstelde. We zijn verrast door de brief waarin hij zegt dat hij geen vertrouwen meer heeft in het project Haarlem-Waarderpolder."

Knapp heeft de vernieuwing en uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder in zijn portefeuille. Afgelopen april noemde hij de Haarlem Waarderpolder in een interview met H2O ‘het grootste project ooit’ in de geschiedenis van Rijnland. Hij lichtte toe waarom Rijnland ervoor kiest de biologische zuiveringstechnologie Nereda en de innovatieve slibvergistingstechnologie Ephyra toe te passen op awzi. Hij zei: “Het is een unicum dat we beide toepassen op één locatie. De twee technologieën zijn voor ons nieuw.”

Met de technologieën wil Rijnland de awzi klaar maken voor de toekomst. Naast uitbreiden en vernieuwen van afvalwaterzuiveringsinstallatie wordt de zuivering uitgebreid om het slib van nagenoeg alle zuiveringen van Rijnland te gaan verwerken.

Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap stelde in juli 2023 het voorkeursalternatief voor de renovatie van awzi Haarlem Waarderpolder vast. De investeringskosten werden geraamd op 326 miljoen euro. Er werd daarbij wel een forse brandbreedte van 70 procent aangehouden: de kosten konden lager uitvallen, maar ook veel hoger (tot 382 miljoen euro).

Uit een recent memo (12 juli) van hoogheemraad Jan de Vries valt op te maken dat bij uitwerking van de plannen duidelijk wordt dat de kosten (investering en exploitatie) hoger uitvallen dan geraamd in het voorkeursalternatief en zelfs de vastgestelde bandbreedte zullen overschrijden. “De belangrijkste oorzaken van de kostenstijging zijn nieuwe inzichten bij de uitwerking van het ontwerp, hogere opslagpercentages van de aannemers dan voorzien en een hogere inflatie”, schrijft De Vries.

De ‘early warning’ voor de kostenoverschrijding leidt ertoe dat de investeringsplannen kritisch tegen het licht worden gehouden. Er wordt gezocht naar ‘kosten reducerende maatregelen’ om de investeringskosten binnen de afgesproken bandbreedte te krijgen. De vraag is evenwel of dat voldoende zal zijn. In zijn memo kondigt De Vries aan dat ook gekeken wordt naar aanvullende maatregelen ‘die leiden tot aanpassing van de bestuurlijke scope’. In juni kondigde het dagelijks bestuur al aan de vastgestelde centrale slibstrategie te gaan heroverwegen.

Het algemeen bestuur wordt in de eerstvolgende vergadering na het zomerreces (9 oktober) op basis van de definitieve versie van het voorlopig ontwerp bijgepraat over de kosten en eventuele bijstelling van de plannen.

Hoogheemraad Knapp zal daar niet meer bij zijn.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    H. Laros · 2 months ago
    Deze uitslag is ook onmogelijk! Wordt veel meer gezien bij vooral overheids en semi- overheidsaanbesteringen (zie 2 de kamer) Hier kun je de conclusie trekken dat de opstellers van de begroting niet capabel zijn voor hun job terwijl het allemaal bekende materie voor hen is. De opmerking van inflatie vind ik flut. De opmerking dat aannemers andere risico marges nemen vind ik nog erger! Zo’n aannemer zou ik lozen voor ik zelf zou vertrekken. Hier is gemeen spel aan de orde. Overweeg deelaanbestedingen en een nieuwe fasering. Accepteer geen verhoging van het budget!
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.