Afgelopen vrijdag verrichte heemraad Lies Struik de aftrap van het project 'Schoon erf, schone sloot' in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta. Doel van het project is de uitstoot van emissies op het erf met tenminste 80% terug te dringen.

In het waterschap, vooral op Goerree Overflakkee, worden plaatselijk verhoogde hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Deze middelen zijn onder andere afkomstig van de erfafspoeling uit de bollenteelt: restanten bestrijdingsmiddelen die lekken op het erf en bij regen vervolgens in sloten terechtkomen.

Binnen het project ‘Schoon erf, schone sloot’ werken waterschap en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), afzonderlijke bollentelers, kennis- en adviesbureau CLM en gewasbeschermingsmiddelenleveranciers nu samen om de uitstoot van emissies op het erf met tenminste 80% terug te dringen.

"Met afzonderlijke telers gaan we de transport, opslag en de behandeling van bollen op het erf bekijken en de emissieroutes naar het oppervlaktewater in beeld brengen. Daarbij worden ook monsters genomen in afvoerputjes van het erf. Dat doen we voor het planten van de bollen, dan is het erf in principe nog schoon," legt Leo Apron, Senior beleidsmedewerker watersysteem bij het waterschap uit.

Ook na de opslag, behandeling en het planten van de bollen worden er monsters genomen. "Na het eerste jaar gaan de telers maatregelen treffen waarna we weer bemonsteringen uitvoeren. Het project loopt dus 2 jaar."

De beleidsmakers van waterschap Hollandse Delta werden geïnspireerd door successen die Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vanaf 2014 boekte met het project' Schoon erf, schone sloot'. "In dit project werd een emissiereductie van meer dan 80 % bereikt. Hollands Noorderkwartier won er ook een innovatieprijs mee. Dit succes bracht de KAVB ertoe ook elders in het land soortgelijke projecten op te willen starten. Vanwege normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater op Goeree-Overflakkee waren wij al in gesprek met de bollentelers in ons gebied. Deze initiatieven kwamen dus mooi bij elkaar."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.