secundair logo knw 1

Foto: Peter Knippels

Afgelopen vrijdag verrichte heemraad Lies Struik de aftrap van het project 'Schoon erf, schone sloot' in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta. Doel van het project is de uitstoot van emissies op het erf met tenminste 80% terug te dringen.

In het waterschap, vooral op Goerree Overflakkee, worden plaatselijk verhoogde hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Deze middelen zijn onder andere afkomstig van de erfafspoeling uit de bollenteelt: restanten bestrijdingsmiddelen die lekken op het erf en bij regen vervolgens in sloten terechtkomen.

Binnen het project ‘Schoon erf, schone sloot’ werken waterschap en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), afzonderlijke bollentelers, kennis- en adviesbureau CLM en gewasbeschermingsmiddelenleveranciers nu samen om de uitstoot van emissies op het erf met tenminste 80% terug te dringen.

"Met afzonderlijke telers gaan we de transport, opslag en de behandeling van bollen op het erf bekijken en de emissieroutes naar het oppervlaktewater in beeld brengen. Daarbij worden ook monsters genomen in afvoerputjes van het erf. Dat doen we voor het planten van de bollen, dan is het erf in principe nog schoon," legt Leo Apron, Senior beleidsmedewerker watersysteem bij het waterschap uit.

Ook na de opslag, behandeling en het planten van de bollen worden er monsters genomen. "Na het eerste jaar gaan de telers maatregelen treffen waarna we weer bemonsteringen uitvoeren. Het project loopt dus 2 jaar."

De beleidsmakers van waterschap Hollandse Delta werden geïnspireerd door successen die Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vanaf 2014 boekte met het project' Schoon erf, schone sloot'. "In dit project werd een emissiereductie van meer dan 80 % bereikt. Hollands Noorderkwartier won er ook een innovatieprijs mee. Dit succes bracht de KAVB ertoe ook elders in het land soortgelijke projecten op te willen starten. Vanwege normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater op Goeree-Overflakkee waren wij al in gesprek met de bollentelers in ons gebied. Deze initiatieven kwamen dus mooi bij elkaar."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.