Afgelopen vrijdag verrichte heemraad Lies Struik de aftrap van het project 'Schoon erf, schone sloot' in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta. Doel van het project is de uitstoot van emissies op het erf met tenminste 80% terug te dringen.

In het waterschap, vooral op Goerree Overflakkee, worden plaatselijk verhoogde hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Deze middelen zijn onder andere afkomstig van de erfafspoeling uit de bollenteelt: restanten bestrijdingsmiddelen die lekken op het erf en bij regen vervolgens in sloten terechtkomen.

Binnen het project ‘Schoon erf, schone sloot’ werken waterschap en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), afzonderlijke bollentelers, kennis- en adviesbureau CLM en gewasbeschermingsmiddelenleveranciers nu samen om de uitstoot van emissies op het erf met tenminste 80% terug te dringen.

"Met afzonderlijke telers gaan we de transport, opslag en de behandeling van bollen op het erf bekijken en de emissieroutes naar het oppervlaktewater in beeld brengen. Daarbij worden ook monsters genomen in afvoerputjes van het erf. Dat doen we voor het planten van de bollen, dan is het erf in principe nog schoon," legt Leo Apron, Senior beleidsmedewerker watersysteem bij het waterschap uit.

Ook na de opslag, behandeling en het planten van de bollen worden er monsters genomen. "Na het eerste jaar gaan de telers maatregelen treffen waarna we weer bemonsteringen uitvoeren. Het project loopt dus 2 jaar."

De beleidsmakers van waterschap Hollandse Delta werden geïnspireerd door successen die Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vanaf 2014 boekte met het project' Schoon erf, schone sloot'. "In dit project werd een emissiereductie van meer dan 80 % bereikt. Hollands Noorderkwartier won er ook een innovatieprijs mee. Dit succes bracht de KAVB ertoe ook elders in het land soortgelijke projecten op te willen starten. Vanwege normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater op Goeree-Overflakkee waren wij al in gesprek met de bollentelers in ons gebied. Deze initiatieven kwamen dus mooi bij elkaar."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!