secundair logo knw 1

De rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschap Hollandse Delta in Spijkenisse. Foto Hollandse Delta

De komende jaren wil Waterschap Hollandse Delta fors investeren in het onderhoud van rioolwaterzuiveringsinstallaties, wegen, stuwen en duikers. Een flinke inhaalslag is volgens het bestuur nodig om de boel weer op orde te brengen.

''De afgelopen jaren is er strak op de financiën gestuurd’’, verklaart woordvoerder Irené Leloux. ''Daardoor is er een achterstand ontstaan in het beheer en onderhoud. Nu is het tijd om dat aan te pakken.’’

Volgens haar zijn er op dit moment geen problemen met de veiligheid. ‘’Die is oké. Maar sommige installaties bijvoorbeeld dateren uit de jaren zeventig. Renovatie en vernieuwing is dan wel nodig, ook om uitval en milieuschade te voorkomen.’’

De dijken hoeven niet aangepakt te worden, die zijn volgens het waterschap wel op orde.

Het nieuwe bestuur van Hollandse Delta heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een plan om de achterstanden weg te werken. Er komt ook extra budget voor personeel dat de werkzaamheden moet gaan uitvoeren.

Belastingverhoging
Gisteren zijn het plan, de mogelijke financieringsscenario’s en de gevolgen voor een belastingverhoging in de commissies van de Verenigde Vergadering besproken. De komende maanden wordt alles verder uitgewerkt en doorgerekend, waarna in de Verenigde Vergadering van 29 november de definitieve besluitvorming volgt.

Om welke bedragen het gaat, kan Leloux nog niet zeggen. ''Dat moet de komende maanden duidelijk worden.’’ Een belastingverhoging zal daarbij onvermijdelijk zijn, erkent ze. De afgelopen jaren was dat steeds minder dan de inflatiecorrectie. 

Volgens de woordvoerder gaat het om een breed gedragen plan, waarbij het bestuur en de Verenigde Vergadering eendrachtig zijn opgetrokken. ''In gezamenlijkheid is erkend: we moeten nu een inhaalslag maken.’’

Waarnemend dijkgraaf
Bij Hollandse Delta zijn dit voorjaar een aantal wisselingen van de wacht geweest. Behalve dat er na de verkiezingen eind maart een nieuw bestuur aantrad, werd per 1 maart Gerard Doornbos als is waarnemend dijkgraaf benoemd.

Hij volgde Ingrid de Bondt op, die begin februari haar functie neerlegde. Zij ervoer in het toenmalige bestuur onvoldoende draagvlak voor de forse maatregelen die nodig waren om van Hollandse Delta ‘een dynamische, veilige en toekomstgerichte organisatie’ te maken. Per 1 april begon Eric Jongmans als secretaris-directeur.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hollandse Delta
Gerard Doornbos volgt opgestapte De Bondt tijdelijk op
Eric Jongmans aan de slag bij Hollandse Delta

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.