0
0
0
s2smodern

De komende jaren wil Waterschap Hollandse Delta fors investeren in het onderhoud van rioolwaterzuiveringsinstallaties, wegen, stuwen en duikers. Een flinke inhaalslag is volgens het bestuur nodig om de boel weer op orde te brengen.

''De afgelopen jaren is er strak op de financiën gestuurd’’, verklaart woordvoerder Irené Leloux. ''Daardoor is er een achterstand ontstaan in het beheer en onderhoud. Nu is het tijd om dat aan te pakken.’’

Volgens haar zijn er op dit moment geen problemen met de veiligheid. ‘’Die is oké. Maar sommige installaties bijvoorbeeld dateren uit de jaren zeventig. Renovatie en vernieuwing is dan wel nodig, ook om uitval en milieuschade te voorkomen.’’

De dijken hoeven niet aangepakt te worden, die zijn volgens het waterschap wel op orde.

Het nieuwe bestuur van Hollandse Delta heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een plan om de achterstanden weg te werken. Er komt ook extra budget voor personeel dat de werkzaamheden moet gaan uitvoeren.

Belastingverhoging
Gisteren zijn het plan, de mogelijke financieringsscenario’s en de gevolgen voor een belastingverhoging in de commissies van de Verenigde Vergadering besproken. De komende maanden wordt alles verder uitgewerkt en doorgerekend, waarna in de Verenigde Vergadering van 29 november de definitieve besluitvorming volgt.

Om welke bedragen het gaat, kan Leloux nog niet zeggen. ''Dat moet de komende maanden duidelijk worden.’’ Een belastingverhoging zal daarbij onvermijdelijk zijn, erkent ze. De afgelopen jaren was dat steeds minder dan de inflatiecorrectie. 

Volgens de woordvoerder gaat het om een breed gedragen plan, waarbij het bestuur en de Verenigde Vergadering eendrachtig zijn opgetrokken. ''In gezamenlijkheid is erkend: we moeten nu een inhaalslag maken.’’

Waarnemend dijkgraaf
Bij Hollandse Delta zijn dit voorjaar een aantal wisselingen van de wacht geweest. Behalve dat er na de verkiezingen eind maart een nieuw bestuur aantrad, werd per 1 maart Gerard Doornbos als is waarnemend dijkgraaf benoemd.

Hij volgde Ingrid de Bondt op, die begin februari haar functie neerlegde. Zij ervoer in het toenmalige bestuur onvoldoende draagvlak voor de forse maatregelen die nodig waren om van Hollandse Delta ‘een dynamische, veilige en toekomstgerichte organisatie’ te maken. Per 1 april begon Eric Jongmans als secretaris-directeur.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hollandse Delta
Gerard Doornbos volgt opgestapte De Bondt tijdelijk op
Eric Jongmans aan de slag bij Hollandse Delta

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.