secundair logo knw 1

De hoge inflatie en de energietarieven nekken ook de waterschappen.

Waterschap Hollandse Delta wil de belastingtarieven volgend jaar met gemiddeld 9,1 procent verhogen. Eigenlijk is dat nog te weinig, zegt het waterschap, maar dankzij "scherpe keuzes" kan de verhoging beperkt blijven. Zo worden een aantal activiteiten doorgeschoven en teert het waterschap in op de reserves.

De hoge inflatie en de fors gestegen energietarieven spelen Hollandse Delta parten. Daarnaast zorgen de lange levertijden van goederen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de krapte op de arbeidsmarkt voor een prijsopdrijvend effect, schrijft het college van dijkgraaf en heemraden in een toelichting bij de conceptbegroting voor 2023.

Door een aantal activiteiten in tijd door te schuiven en flink in te teren op de reserves, blijft de gemiddelde belastingverhoging beperkt tot 9,1 procent. "Zonder deze keuzes waren de tarieven voor 2023 aanzienlijk hoger uitgevallen", aldus het waterschap, dat zijn tarieven als een van de eerste bekendmaakt.

Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat bij het programma Waterketen in 2023 vooral gefocust wordt op uitvoering en minder op (tactische) planvorming. Bij het programma Voldoende en Schoon Water wordt juist meer ingezet op (tactische) planvorming.

Verkiezingen
In 2023 wil Hollandse Delta evengoed 57,1 miljoen euro investeren, iets meer dan de voor dit jaar begrote 50,4 miljoen euro. De grootste post betreft het programma Wegen; daarvoor wordt 15,6 miljoen euro opzijgezet.

In maart volgend jaar vinden de waterschapsverkiezingen plaats. Volgens het college biedt de begroting "een stevige basis voor het nieuwe bestuur om gesteld te staan voor de grote maatschappelijke opgaven in onze regio".

Veel aandacht is er daarom voor zaken als klimaatneutraliteit, toekomstbestendige ruimtelijke ontwikkelingen en het versterken van de biodiversiteit. Door in het beleid daarop te anticiperen, neemt Hollandse Delta ook voor de lange termijn zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, aldus het huidige bestuur.

Samenwerken
Voor 2023 ligt de focus op het werken aan een hoger veiligheidsniveau voor de inwoners van het gebied. Daartoe wil het waterschap de samenwerking met gemeenten, belangengroeperingen en terreinbeheerders intensiveren.

"Waar traditioneel de focus lag op technisch beheer, zoeken we nu onze plek en samenwerking in een grotere maatschappelijke omgeving. Als waterschap hebben we immers niet het monopolie op water, maar zijn we deel van een groter geheel. Respect voor elkaars belangen is daarin de sleutel."

De conceptbegroting is deze week aangeboden aan de Verenigde Vergadering, die op 23 november een besluit neemt.

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John