secundair logo knw 1

De hoge inflatie en de energietarieven nekken ook de waterschappen.

Waterschap Hollandse Delta wil de belastingtarieven volgend jaar met gemiddeld 9,1 procent verhogen. Eigenlijk is dat nog te weinig, zegt het waterschap, maar dankzij "scherpe keuzes" kan de verhoging beperkt blijven. Zo worden een aantal activiteiten doorgeschoven en teert het waterschap in op de reserves.

De hoge inflatie en de fors gestegen energietarieven spelen Hollandse Delta parten. Daarnaast zorgen de lange levertijden van goederen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de krapte op de arbeidsmarkt voor een prijsopdrijvend effect, schrijft het college van dijkgraaf en heemraden in een toelichting bij de conceptbegroting voor 2023.

Door een aantal activiteiten in tijd door te schuiven en flink in te teren op de reserves, blijft de gemiddelde belastingverhoging beperkt tot 9,1 procent. "Zonder deze keuzes waren de tarieven voor 2023 aanzienlijk hoger uitgevallen", aldus het waterschap, dat zijn tarieven als een van de eerste bekendmaakt.

Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat bij het programma Waterketen in 2023 vooral gefocust wordt op uitvoering en minder op (tactische) planvorming. Bij het programma Voldoende en Schoon Water wordt juist meer ingezet op (tactische) planvorming.

Verkiezingen
In 2023 wil Hollandse Delta evengoed 57,1 miljoen euro investeren, iets meer dan de voor dit jaar begrote 50,4 miljoen euro. De grootste post betreft het programma Wegen; daarvoor wordt 15,6 miljoen euro opzijgezet.

In maart volgend jaar vinden de waterschapsverkiezingen plaats. Volgens het college biedt de begroting "een stevige basis voor het nieuwe bestuur om gesteld te staan voor de grote maatschappelijke opgaven in onze regio".

Veel aandacht is er daarom voor zaken als klimaatneutraliteit, toekomstbestendige ruimtelijke ontwikkelingen en het versterken van de biodiversiteit. Door in het beleid daarop te anticiperen, neemt Hollandse Delta ook voor de lange termijn zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, aldus het huidige bestuur.

Samenwerken
Voor 2023 ligt de focus op het werken aan een hoger veiligheidsniveau voor de inwoners van het gebied. Daartoe wil het waterschap de samenwerking met gemeenten, belangengroeperingen en terreinbeheerders intensiveren.

"Waar traditioneel de focus lag op technisch beheer, zoeken we nu onze plek en samenwerking in een grotere maatschappelijke omgeving. Als waterschap hebben we immers niet het monopolie op water, maar zijn we deel van een groter geheel. Respect voor elkaars belangen is daarin de sleutel."

De conceptbegroting is deze week aangeboden aan de Verenigde Vergadering, die op 23 november een besluit neemt.

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.