Waterschap Hollandse Delta gaat vanaf volgende week polderinlaten en duikers in het Brielse Meer moderniseren, om de zoetwatervoorziening voor de toekomst te waarborgen. Dit maakt het mogelijk steeds op het juiste moment zoet water in te laten.

Het vier vierkante kilometer grote Brielse Meer tussen het eiland Voorne-Putten en het Europoortgebied is een belangrijke zoetwaterbron in Zuid-Holland. Diverse partijen maken er gebruik van: boeren op Voorne-Putten voor de beregening van akkers, inwoners voor recreatie, het Hoogheemraadschap van Delfland voor onder meer de kassen in het Westland en Evides voor de levering van proces- en koelwater aan bedrijven in het Rotterdamse havengebied. Het water uit het meer wordt ook op diverse plekken benut voor het handhaven van peilbesluiten en daarmee het voorkomen van inklinken van veengebieden.

Als beheerder levert waterschap Hollandse Delta (WSHD) het zoete water vanuit het meer aan al deze partijen; het gaat dagelijks om zo’n 260 miljoen liter. Met het project Optimalisatie watervoorziening Brielse Meer wil het waterschap ervoor zorgen dat dit in de toekomst zo blijft. Verzilting ligt op de loer want de afstand tot de zee is klein, vertelt woordvoerder Linda Vermeulen. “Het zoute water is nooit ver weg in de omgeving.”

Momenteel geen knelpunten
Het is voor WSHD momenteel een van de grotere projecten. “Dit is voor zoveel partijen belangrijk.” Vermeulen wil benadrukken dat er nu geen knelpunten zijn. “Maar het zou naïef zijn om te denken dat we de komende vijftig jaar geen problemen met de zoetwatervoorziening krijgen. Met dit project anticiperen we op de gevolgen van de klimaatverandering in ons gebied en daarbuiten, zoals toenemende droogte, veranderende rivierafvoeren en verzilting.”

Een mooi voorbeeld daarvan is de automatisering van de inlaatsluis van Spijkenisse eerder dit jaar, zegt Vermeulen. “We kunnen hierdoor zoet water vanuit de Oude Maas inlaten op precies het juiste moment tussen eb en vloed. Dat gaat naar verwachting de komende jaren steeds vaker voorkomen. Ook zal door klimaatverandering steeds vaker een tekort aan zoet water optreden. Daarom automatiseren we nog dertien andere kunstwerken in het gebied van het Brielse Meer. Dat maakt het mogelijk om bij schaarste het beschikbare water te verdelen conform de verdringingsreeks.

Dertien polderinlaten geautomatiseerd
De werkzaamheden starten volgende week en duren ongeveer een jaar. WSHD gaat acht duikers vervangen en vergroten. Verder worden de dertien polderinlaten waaronder één hevel geautomatiseerd, zodat het waterschap ze eenvoudiger en efficiënter op afstand kan bedienen. Vermeulen: “Bij de meeste installaties gebeurt dat nu nog handmatig. Ook gebruiken we een nieuw besturingssysteem. En om goed te kunnen sturen, plaatsen we een aantal automatische chloridemeters.”

Hollandse Delta heeft samen met de andere betrokken partijen subsidie voor het project aangevraagd bij het Deltafonds Zoetwater van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vorig jaar is de subsidie van 2,5 miljoen euro toegekend. Waterschap Hollandse Delta investeert zelf een bedrag van 1,9 miljoen euro in het project. Daarnaast dragen Havenbedrijf Rotterdam en Hoogheemraadschap van Delfland gezamenlijk nog 350.000 euro bij.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door Hollandse Delta 
Korte video over het project
H2O Actueel: aankondiging project
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.