Waterschap Hollandse Delta laat de gevolgen van klimaatverandering voor ruimtelijke ontwikkelingen in het Rijnmond-Drechtstedengebied onderzoeken. Ingenieursadviesbureau Sweco is gevraagd de risico’s in kaart te brengen en aanbevelingen te doen. 

Een stijgende zeespiegel, hogere waterstanden in de rivieren en een dalende bodem hebben consequenties voor de ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied. Het onderzoek moet inzicht geven in de risico’s en mogelijke maatregelen zodat overheden en investeerders later geen spijt krijgen van beslissingen uit het verleden, meldt het waterschap. “Daarom heeft het onderzoek de naam ‘No-regret onderzoek’ gekregen.”

“De informatie is niet alleen voor de waterschappen van belang, maar ook voor de gemeenten, Rijkswaterstaat en de Rotterdamse Haven”, licht het waterschap toe. Binnen het samenwerkingsverband Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden is besloten tot het onderzoek met het waterschap als opdrachtgever.

Het eindrapport dat medio dit jaar verschijnt, moet handvatten bieden voor zowel planologen als voor bouwers en investeerders. Voor het waterschap moet het rapport inzicht geven in risico’s voor het aanleggen, onderhouden en beheren van dijken. “Ook de buitendijkse gebieden worden meegenomen in het onderzoek.”

Klimaattop
Jan Bonjer 180 vk vrij Het waterschap is in de personen van dijkgraaf Jan Bonjer en heemraad Johan van Driel ook aanwezig bij de internationale top over klimaatadaptatie, met Nederland als gastland. Inzet van beide bestuurders is om mee te denken hoe de regio zich kan aanpassen aan de effecten van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel.  

Bonjer: “Het waterschap speelt een belangrijke rol bij de inrichting van onze regio op het gebied van water en land. We ondernemen veel acties om de gevolgen van het veranderende klimaat op te vangen. Om onze omgeving voldoende ‘klimaatkrachtig’ te maken, moeten we samenwerken. Deze opdracht is té groot om alleen op te pakken. Daarom nemen we samen met gemeenten al diverse maatregelen.” 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.