Waterschap Hollandse Delta laat de gevolgen van klimaatverandering voor ruimtelijke ontwikkelingen in het Rijnmond-Drechtstedengebied onderzoeken. Ingenieursadviesbureau Sweco is gevraagd de risico’s in kaart te brengen en aanbevelingen te doen.
Een stijgende zeespiegel, hogere waterstanden in de rivieren en een dalende bodem hebben consequenties voor de ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied. Het onderzoek moet inzicht geven in de risico’s en mogelijke maatregelen zodat overheden en investeerders later geen spijt krijgen van beslissingen uit het verleden, meldt het waterschap. “Daarom heeft het onderzoek de naam ‘No-regret onderzoek’ gekregen.”
“De informatie is niet alleen voor de waterschappen van belang, maar ook voor de gemeenten, Rijkswaterstaat en de Rotterdamse Haven”, licht het waterschap toe. Binnen het samenwerkingsverband Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden is besloten tot het onderzoek met het waterschap als opdrachtgever.
Het eindrapport dat medio dit jaar verschijnt, moet handvatten bieden voor zowel planologen als voor bouwers en investeerders. Voor het waterschap moet het rapport inzicht geven in risico’s voor het aanleggen, onderhouden en beheren van dijken. “Ook de buitendijkse gebieden worden meegenomen in het onderzoek.”
KlimaattopHet waterschap is in de personen van dijkgraaf Jan Bonjer en heemraad Johan van Driel ook aanwezig bij de internationale top over klimaatadaptatie, met Nederland als gastland. Inzet van beide bestuurders is om mee te denken hoe de regio zich kan aanpassen aan de effecten van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel.
Bonjer: “Het waterschap speelt een belangrijke rol bij de inrichting van onze regio op het gebied van water en land. We ondernemen veel acties om de gevolgen van het veranderende klimaat op te vangen. Om onze omgeving voldoende ‘klimaatkrachtig’ te maken, moeten we samenwerken. Deze opdracht is té groot om alleen op te pakken. Daarom nemen we samen met gemeenten al diverse maatregelen.”
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?
Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !