0
0
0
s2smodern

De 1.139 populieren langs het Volkerak blijven voorlopig staan. Het dagelijks bestuur van Hollandse Delta heeft besloten de bomenrij te behouden, omdat deze van belang is voor met name beschermde vleermuizen. 

In februari 2017 besloot het waterschap om de 1.139 bomen langs het Volkerak tussen Ooltgensplaat en Oude-Tongeop op Goeree-Overflakkee te kappen. Het gaat om Canadese populieren die ruim zestig jaar staan en aan het eind van hun levensfase zijn, aldus het waterschap, wat ook zou blijken uit het afbreken van takken tijdens storm en harde wind. 

Uit onderzoek naar de natuurwaarden blijkt dat de populieren veel waarde hebben voor vleermuizen en ook trekvogels. “Bovendien heeft de beeldbepalende bomenrij een grote landschappelijke waarde”, zegt heemraad Petra van Nes-de Man. De bomen staan langs een waterkerende dijk en werden kort na de watersnoodramp geplant.

Bezwaren
Door terug te komen op het eerdere kapbesluit, komt het bestuur van het waterschap ook tegemoet aan de bezwaren van buurtbewoners, recreanten en natuurverenigingen, die met een petitie (2.787 handtekeningen) hun ongenoegen over de voorgekomen kap kenbaar maakten. Deze werd 27 novemer vorig jaar overhandigd aan het dagelijks bestuur van het waterschap.

Niet kappen betekent dat het waterschap moet investeren in behoud van de bomen. Daartoe gaat het investeren in onderhoud en ingrijpende snoei. "Dan kunnen de populieren nog jaren blijven staan."

Langere termijn
Ondertussen wordt gekeken naar een oplossing op de langere termijn. Het waterschap heeft een bureau opdracht gegeven onderzoek te doen naar 'een voor flora en fauna zo gunstig mogelijke manier' om de bomen op termijn groepsgewijs te vervangen door jonge vitale bomen. “Dit in goed overleg met de gemeente Goeree-Overflakkee, natuurverenigingen en perceeleigenaren.”

Vanuit die hoek is bepleit een plan te maken om de bomen langzaam te vervangen, zodat de ecologische waarde, de biodiversiteit en de landschappelijke waarde behouden blijven. 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Ad · 2 months ago
    En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
    Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
    En waarom komen er daar geen bomen terug?

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.