secundair logo knw 1

De 1.139 populieren langs het Volkerak blijven voorlopig staan. Het dagelijks bestuur van Hollandse Delta heeft besloten de bomenrij te behouden, omdat deze van belang is voor met name beschermde vleermuizen. 

In februari 2017 besloot het waterschap om de 1.139 bomen langs het Volkerak tussen Ooltgensplaat en Oude-Tongeop op Goeree-Overflakkee te kappen. Het gaat om Canadese populieren die ruim zestig jaar staan en aan het eind van hun levensfase zijn, aldus het waterschap, wat ook zou blijken uit het afbreken van takken tijdens storm en harde wind. 

Uit onderzoek naar de natuurwaarden blijkt dat de populieren veel waarde hebben voor vleermuizen en ook trekvogels. “Bovendien heeft de beeldbepalende bomenrij een grote landschappelijke waarde”, zegt heemraad Petra van Nes-de Man. De bomen staan langs een waterkerende dijk en werden kort na de watersnoodramp geplant.

Bezwaren
Door terug te komen op het eerdere kapbesluit, komt het bestuur van het waterschap ook tegemoet aan de bezwaren van buurtbewoners, recreanten en natuurverenigingen, die met een petitie (2.787 handtekeningen) hun ongenoegen over de voorgekomen kap kenbaar maakten. Deze werd 27 novemer vorig jaar overhandigd aan het dagelijks bestuur van het waterschap.

Niet kappen betekent dat het waterschap moet investeren in behoud van de bomen. Daartoe gaat het investeren in onderhoud en ingrijpende snoei. "Dan kunnen de populieren nog jaren blijven staan."

Langere termijn
Ondertussen wordt gekeken naar een oplossing op de langere termijn. Het waterschap heeft een bureau opdracht gegeven onderzoek te doen naar 'een voor flora en fauna zo gunstig mogelijke manier' om de bomen op termijn groepsgewijs te vervangen door jonge vitale bomen. “Dit in goed overleg met de gemeente Goeree-Overflakkee, natuurverenigingen en perceeleigenaren.”

Vanuit die hoek is bepleit een plan te maken om de bomen langzaam te vervangen, zodat de ecologische waarde, de biodiversiteit en de landschappelijke waarde behouden blijven. 

 

-advertentie-

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.