secundair logo knw 1

Dichtgooien van het dijkgat bij Herkingen op Goeree-Overflakkee na de ramp (beeld van 12 maart 1953) I Foto: Nationaal Archief (Van Duinen / Anefo)

Waakzaamheid blijft geboden. Dat is de boodschap die waterschap Hollandse Delta wil uitdragen met het vandaag gepubliceerde boekje Vergeet nooit het Water over de Watersnoodramp in 1953. Dit wordt gratis beschikbaar gesteld.

De ramp van precies 69 jaar geleden is de grootste Nederlandse natuurramp uit de twintigste eeuw. De gevolgen van het doorbreken van de dijken waren rampzalig; er kwamen ruim 1.800 mensen om. Vanochtend vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument voor de slachtoffers dat staat bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Er zijn kransen gelegd namens onder meer deltacommissaris Peter Glas, Rijkswaterstaat en een aantal gemeenten.

In het boekje Vergeet nooit het Water staan de verhalen van een aantal overlevenden uit het werkgebied van waterschap Hollandse Delta centraal. Ook zijn er korte artikelen opgenomen over onder andere de door het CBS berekende schade en de grote evacuatie van bewoners naar Dordrecht.

Hoger en hoger
Een van de indrukwekkende verhalen gaat over de toen zevenjarige Adri van Hennik, die samen met zijn ouders, broer en zus in een boerderij in de Zuidlandse polder woonde. Hij vertelt hoe zij op de bovenste verdieping angstige uren beleven, terwijl het water hoger en hoger komt.

Vergeet nooit het water

“Op het laatst stond het water bijna bovenaan de trap. Alleen de laatste twee tredes kon je nog zien.” De koeien en paarden verdrinken. Hond Polly overleeft echter wonderwel door van de schuur naar het huis te zwemmen en zich schuil te houden in de slaapkamer. Pas na twee weken wordt het dier gevonden.

Meer samenwerken
Volgens dijkgraaf Jan Bonjer van Hollandse Delta is er ook nu nog veel te leren van de verhalen. Zowel in 1953 als bijvoorbeeld veel eerder bij de Sint-Elisabethsvloed in 1421 waren de dijken verwaarloosd. Bonjer trekt deze les uit de rampen uit het verleden: “Je ziet altijd dat we meer moeten samenwerken.” Dat geldt voor overheden en voor inwoners. “Samen redzaam wordt ons motto.”

Bonjer wijst erop dat door de klimaatverandering de kans op wateroverlast, overstromingen en watertekort toeneemt. Het is in zijn ogen hoog tijd dat Nederland de betekenis van water herontdekt bij het ordenen van de ruimte. “Bouwen met de natuur is noodzakelijk, anders wordt veiligheid voor de lage landen onbetaalbaar. Johan van Veen, een van de grondleggers van het Deltaplan, zei het al: de beste ingenieur is moeder natuur.”

Op de website van Hollandse Delta is de digitale versie van Vergeet nooit het Water te lezen. Het is ook mogelijk om gratis een gedrukt exemplaar te bestellen. Dat kan voor 15 februari via dit aanvraagformulier.

Update 8 februari
Het boekje Vergeet nooit het Water is volgens Hollandse Delta een schot in de roos; bijna vijfduizend mensen hebben dit in de eerste zeven dagen besteld. Zij krijgen deze week een gedrukt exemplaar in huis. Gratis bestellen is nog mogelijk tot 15 februari 2022.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...