secundair logo knw 1

Sfeerbeeld van de Hoeksche Waard I foto: Bert Knot via Flickr

Waterschap Hollandse Delta gaat in zes jaar tijd 3,6 miljoen euro extra uittrekken voor maatregelen om polders te vergroenen en de biodiversiteit te bevorderen. Hiervoor is een groenbeleidsplan gemaakt.

Het is voor het eerst dat Hollandse Delta met zo’n plan komt. Hoewel groen geen kerntaak is voor het waterschap, is volgens het voorwoord van dijkgraaf Jan Bonjer door maatschappelijke en klimatologische ontwikkelingen een duidelijke visie nodig. “Ons waterschap is een belangrijke beheerder van het landschap en de biodiversiteit. Die verantwoordelijkheid leggen we nu ook bestuurlijk vast in dit groenbeleidsplan.”

Versterking van groenblauw netwerk
De dijken, de wegbermen, de sloten en de terreinen rond rioolwaterzuiveringen en gemalen vormen samen met andere landschapselementen een groenblauw netwerk, aldus Bonjer. Hij merkt op dat versterking van dit netwerk belangrijk is om de klimaatveranderingen het hoofd te bieden. In het plan richt het waterschap zich vooral op een goede inrichting en een goed onderhoud van de eigen eigendommen. “Maar we kijken ook of we de verbinding met andere partijen kunnen maken om gezamenlijk tot die fraaie groenblauwe inrichting te komen.”

Het groenbeleidsplan geldt voor de periode van 2022 tot en met 2027 en gaat over de bomen, heesters, grassen, oevervegetaties en waterplanten in de polders en op de dijken van Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, IJsselmonde, Voorne-Putten en Dordrecht. Zo staan er zo’n 60.000 bomen in het werkgebied van het waterschap. In het plan zijn allerlei acties en maatregelen opgenomen (zie overzicht).

Accent op ecologisch beheer
Het waterschap gaat landschapsplannen en een nieuw boombeheerplan opstellen en 60 procent van het eigen areaal ecologisch beheren. Ingezet wordt onder meer op het hergebruik van maaisel en hout, de reductie van de CO-uitstoot door een beter bomenbestand en het herplanten van bomen.

Het waterschap wil alleen nog bestrijdingsmiddelen gebruiken, als dat niet anders kan. Ook komt er een plan voor de bestrijding van invasieve exoten, zoals de Japanse duizendknoop, de grote waternavel en de uitheemse kleine waterteunisbloem.

Het algemeen bestuur van Hollandse Delta stemde vorige week in met het nieuwe groenbeleidsplan. Voor de uitvoering van de maatregelen is meer geld nodig. Het waterschap trekt hiervoor een extra bedrag van 3,6 miljoen euro in zes jaar uit.

Groene acties Hollandse DeltaOverzicht van de groene acties van Hollandse Delta I Bron: Groenbeleidsplan 2022-2027

 

MEER INFORMATIE
Groenbeleidsplan Hollandse Delta 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John