secundair logo knw 1

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier toont op zaterdag 10 september – Open Monumentendag – het schilderij David met het hoofd van Goliath van de Italiaanse renaissanceschilder Guernico. Dat er al bijna 65 jaar een topstuk in de eigen collectie zit, werd pas recent ontdekt.

Het doek werd in 1952 aangekocht voor de aankleding van bestuurskamer van het toenmalige West-Friese waterschap Drechterland. "Degene die we nu de facilitair manager zouden noemen, werd erop uitgestuurd om een schilderij te kopen. Formaat en kleur waren waarschijnlijk belangrijker dan wat erop stond", vertelt woordvoerder Marko Cortel van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zowel koper als verkoper waren zich er niet van bewust dat de betreffende medewerker terugkwam met topstuk uit 1657 van de Italiaanse renaissanceschilder Giovanni Francesco Barbieri, bijgenaamd 'Il Guernico' (de schele).

Het werk hing jarenlang in de bestuurskamer en werd, doordat daar veel gerookt werd, "eerst geel, toen bruin en daarna bijna zwart", vertelt Cortel. Door diverse fusies verdween het schilderij in depot tot 2003, toen zeven waterschappen fuseerden tot het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

Op aanraden van een verzekeringstaxateur werd vanaf 2011 nader onderzoek gedaan naar het werk en werd het schoongemaakt. De zoektocht eindigde bij de Britse kunstexpert Nicholas Turner, die onderzoek doet naar het oeuvre van Guernico. Hij kon de echtheid met 100 procent zekerheid vaststellen.

Cortel: "Het eigendom van het HHNK is in feite het eigendom alle Nederlanders. Wij vinden daarom dat dit werk voor iedereen toegankelijk moet zijn. Vanaf maandag 12 september geven wij het daarom in langdurig bruikleen bij museum Boymans van Beuningen, dat meer werken van Guernico heeft."

De waarde van het schilderij wordt geschat tussen de 2 en 3 miljoen euro. Het kantoor van het hoogheemraadschap werd daarom de afgelopen dagen, sinds de bekendmaking van de ontdekking, ook 's nachts beveiligd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.