0
0
0
s2sdefault

Als derde waterschap wordt nu ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) aandeelhouder van Aquaminerals. Dat moet het ‘verwaarden’ van afvalwater verder mogelijk maken. 

Gisteravond stemde het algemeen bestuur unaniem in met de toetreding van HHNK als aandeelhouder van Aquaminerals. Dat samenwerkingsverband van oorspronkelijk alleen drinkwaterbedrijven wint grondstoffen terug uit afvalwater. De waterschap Aa en Maas en Amstel, Gooi en Vecht werden eerder al aandeelhouder, andere waterschappen zijn hierover nog in gesprek.

De toetreding van HHNK sluit aan op de ambities uit het Bestuursakkoord, zegt 1711 heijnenMarjan Leijenhoogheemraad Marjan Leijen. ''Wij zijn al hard bezig om grondstoffen terug te winnen. Eigenlijk is het een heel mooi goedje, dat afvalwater. Ik ben erg blij met dit besluit van het bestuur.’’

Het hoogheemraadschap wil bij de rwzi's naast energie de grondstoffen struviet, cellulose, bioplastics, biomassa en zand terugwinnen waar dat rendabel is. Om deze grondstoffen te kunnen verzilveren, zijn afnemers nodig. Leijen: ‘’Aquaminerals is voor ons de makelaar.’’

Koploper
HHNK betaalt ruim 40.000 euro voor ruim 5 procent van de aandelen Aquaminerals. Dat percentage is gebaseerd op het uitgangspunt dat straks alle waterschappen aandeelhouder zijn.

''Wij willen graag koploper zijn’’, verklaart Leijen. ''En ik hoop dat dit ook een aantrekkende werking heeft. Als alle waterschappen meedoen, kunnen we nog meer.’’

Aquaminerals heeft zelf geen verwerkingscapaciteit, maar verbindt producenten aan afnemers. Jaarlijks wordt circa 200.000 ton grondstoffen vermarkt.

Versnelling
HHNK werkt al langer samen met Aquaminerals, maar wil er ook zeker van zijn dat het in de toekomst zijn grondstoffen kwijt kan. Omdat veel waterschappen nu met een versnelling bezig zijn als het gaat om circulariteit, zou dat wel eens lastiger kunnen worden, verwacht Leijen. ''Als aandeelhouder zijn wij preferent.’’

Zelf de markt op gaan is volgens de portefeuillehouder geen optie. Daarvoor ontbreekt het HHNK aan volume en aan kennis. Er is ook gekeken naar andere partijen, maar volgens Leijen biedt Aquaminerals als enige de gewenste kwaliteit. ''Zij doen dit al twintig jaar.’’

 

MEER INFORMATIE
Aquaminerals meldt groei op alle fronten
Waterschap AGV nu ook aandeelhouder van Aquaminerals
Aa en Maas treedt als eerste waterschap toe tot Aquaminerals

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Ruud Kampf · 1 years ago
    Heel mooi, maar eigenlijk zijn heel veel van die Grondstoffen, Aquamineralen, toch bestanddelen die helemaal niet in het afvalwater hoeven te zitten. En per industrie te veewerken zijn. Laten we er naar streven in een groot deel van het land, en zeker op de Waddeneilanden en andere droogte stress gebieden het afvalwater zo min mogelijk te belasten met allerlei lozingen. Niet afkoppelen van regenwater, maar ontkoppelen van lozingen. En dan dat afvalwater goed mogelijk zuiveren en aan de natuur terug geven. Haal het zuivere water uit het afvalwater, water is het belangrijkste product in water #Waterharmonica; # Natuurlijke Waterfabriek #Everstekoog #Stowa 2013-07 en # Stowa 2005-21
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.