0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het heeft lang geduurd, maar aan het einde van de middag waren de voorlopige uitslagen van de waterschapsverkiezingen bijna allemaal bekend. Opvallend is vooral de flink hogere opkomst. ''Wij zijn zeer content’’, verklaart vicevoorzitter Hein Pieper van de Unie van Waterschappen.

De waterschappen moesten wachten tot de gemeenten de stembiljetten geteld hadden. Die begonnen met de provinciale verkiezingen, die eveneens gisteren werden gehouden. Bij een gemeente moest nog een hertelling plaatsvinden. 

De gemiddelde opkomst voor de waterschapsverkiezingen was 50,5 procent. Vier jaar geleden was dat 43,5 procent. ''Dat laat zien dat de thema’s die wij in de campagne naar voren hebben gebracht, zoals water, klimaat en energie, echt leven’’, meent Pieper. ''Klimaatverandering heeft veel impact op ons leven, dat heeft de droge zomer ook wel duidelijk gemaakt.’’

Volgens Pieper zijn deze thema’s door de media goed opgepakt. ''Er was een veel positievere klankkleur dan vier jaar geleden. Toen ging de discussie vaak over de vraag of de waterschappen niet opgeheven moeten worden. Dat heb ik nu helemaal niet meer gehoord. Juist de klimaatverandering heeft het belang van de waterschappen bewezen.’’

Regionale verschillen
In negen waterschappen is Water Natuurlijk de grootste partij geworden. Ook de Algemene Waterschapspartij, de andere landelijke niet-politieke partij, is gegroeid ten opzichte van 2015. Lokale partijen doen het beter dan vier jaar geleden: in vier waterschappen is een lokale partij de grootste geworden. Ook 50Plus is gegroeid. 

Van de landelijke politieke partijen scoorden de VVD en de PvdA goed, terwijl het CDA gemiddeld genomen iets achterblijft. ''Er zijn duidelijk regionale verschillen, dat is erg mooi’’, constateert Pieper, die tevens dijkgraaf is van Waterschap Rijn en IJssel. Ook ziet hij behoorlijk wat verschillen tussen de uitslagen van de provinciale verkiezingen en die van de waterschapsverkiezingen in een bepaalde regio.

In ‘zijn’ provincie Gelderland is bijvoorbeeld de VVD de grootste geworden, terwijl die bij het waterschap CDA en Water Natuurlijk boven zich moet dulden. ''Dat betekent dat er echt wel eigen keuzes zijn gemaakt.’’

Landelijke politiek
Toch zou dat volgens de dijkgraaf nog meer het geval zijn als de provinciale verkiezingen worden ontkoppeld van de Eerste Kamer. ''Nu kaapt de landelijke politiek de verkiezingen, dan zou het echt over Gelderland gaan. Daar kunnen als waterschappen waarschijnlijk ook van profiteren.’’

Dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân maakte vanmorgen om kwart over acht als eerste de uitslag bekend. Die was weinig verrassend: de beide winnaars CDA en Water Natuurlijk haalden net als vier jaar geleden elk drie zetels. De PvdA kreeg er een zetel bij, Bedrijf Boer en Burger verloor er een, de overige vijf partijen bleven gelijk. De opkomst was met 56,2 procent relatief hoog. 

Daarna volgde Scheldestromen, met de meeste stemmen voor de Partij voor Zeeland (4 zetels). CDA en SGP behielden hun aantal van respectievelijk 4 en 3 zetels, de VVD moest er een inleveren en komt uit op 2 zetels. Ook hier was het opkomstpercentage met 54,6 procent bovengemiddeld.

De officiële uitslag van de waterschapsverkiezingen wordt maandag om 10.00 uur vastgesteld door het centraal stembureau. Dan worden ook de namen van de nieuwe leden van de algemene besturen van de waterschappen bekendgemaakt.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Unie van Waterschappen
Ingrid ter Woorst uit bestuur Unie van Waterschappen

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het