0
0
0
s2smodern

Het heeft lang geduurd, maar aan het einde van de middag waren de voorlopige uitslagen van de waterschapsverkiezingen bijna allemaal bekend. Opvallend is vooral de flink hogere opkomst. ''Wij zijn zeer content’’, verklaart vicevoorzitter Hein Pieper van de Unie van Waterschappen.

De waterschappen moesten wachten tot de gemeenten de stembiljetten geteld hadden. Die begonnen met de provinciale verkiezingen, die eveneens gisteren werden gehouden. Bij een gemeente moest nog een hertelling plaatsvinden. 

De gemiddelde opkomst voor de waterschapsverkiezingen was 50,5 procent. Vier jaar geleden was dat 43,5 procent. ''Dat laat zien dat de thema’s die wij in de campagne naar voren hebben gebracht, zoals water, klimaat en energie, echt leven’’, meent Pieper. ''Klimaatverandering heeft veel impact op ons leven, dat heeft de droge zomer ook wel duidelijk gemaakt.’’

Volgens Pieper zijn deze thema’s door de media goed opgepakt. ''Er was een veel positievere klankkleur dan vier jaar geleden. Toen ging de discussie vaak over de vraag of de waterschappen niet opgeheven moeten worden. Dat heb ik nu helemaal niet meer gehoord. Juist de klimaatverandering heeft het belang van de waterschappen bewezen.’’

Regionale verschillen
In negen waterschappen is Water Natuurlijk de grootste partij geworden. Ook de Algemene Waterschapspartij, de andere landelijke niet-politieke partij, is gegroeid ten opzichte van 2015. Lokale partijen doen het beter dan vier jaar geleden: in vier waterschappen is een lokale partij de grootste geworden. Ook 50Plus is gegroeid. 

Van de landelijke politieke partijen scoorden de VVD en de PvdA goed, terwijl het CDA gemiddeld genomen iets achterblijft. ''Er zijn duidelijk regionale verschillen, dat is erg mooi’’, constateert Pieper, die tevens dijkgraaf is van Waterschap Rijn en IJssel. Ook ziet hij behoorlijk wat verschillen tussen de uitslagen van de provinciale verkiezingen en die van de waterschapsverkiezingen in een bepaalde regio.

In ‘zijn’ provincie Gelderland is bijvoorbeeld de VVD de grootste geworden, terwijl die bij het waterschap CDA en Water Natuurlijk boven zich moet dulden. ''Dat betekent dat er echt wel eigen keuzes zijn gemaakt.’’

Landelijke politiek
Toch zou dat volgens de dijkgraaf nog meer het geval zijn als de provinciale verkiezingen worden ontkoppeld van de Eerste Kamer. ''Nu kaapt de landelijke politiek de verkiezingen, dan zou het echt over Gelderland gaan. Daar kunnen als waterschappen waarschijnlijk ook van profiteren.’’

Dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân maakte vanmorgen om kwart over acht als eerste de uitslag bekend. Die was weinig verrassend: de beide winnaars CDA en Water Natuurlijk haalden net als vier jaar geleden elk drie zetels. De PvdA kreeg er een zetel bij, Bedrijf Boer en Burger verloor er een, de overige vijf partijen bleven gelijk. De opkomst was met 56,2 procent relatief hoog. 

Daarna volgde Scheldestromen, met de meeste stemmen voor de Partij voor Zeeland (4 zetels). CDA en SGP behielden hun aantal van respectievelijk 4 en 3 zetels, de VVD moest er een inleveren en komt uit op 2 zetels. Ook hier was het opkomstpercentage met 54,6 procent bovengemiddeld.

De officiële uitslag van de waterschapsverkiezingen wordt maandag om 10.00 uur vastgesteld door het centraal stembureau. Dan worden ook de namen van de nieuwe leden van de algemene besturen van de waterschappen bekendgemaakt.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Unie van Waterschappen
Ingrid ter Woorst uit bestuur Unie van Waterschappen

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het