0
0
0
s2smodern

Lozingen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen op het oppervlaktewater vanuit de glastuinbouw kunnen een probleem vormen voor de waterkwaliteit. Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard gebruikt warmtebeeldcamera’s om lozingen in de glastuinbouw op te sporen. Het hoogheemraadschap liet nu weten de campagne met de camera’s door te zetten.

Warmtebeeldcamera’s vormen voor waterschappen een van de manieren om lozingen te achterhalen, naast het doen van snel- of laboratoriumtests om de waterkwaliteit vast te stellen. “Om de tuinders scherp te houden, kondigen we nu aan dat we ook de komende maanden volop doorgaan met de inzet van warmtebeeldcamera’s,” zegt Steven van Zimmeren.

Hij is toezichthouder en handhaver bij HHSK, dat de camera’s sinds ongeveer anderhalf jaar gebruikt. “De warmtebeeldcamera, als onderdeel van onze gereedschapskist, heeft zich in die periode echt wel bewezen. Het is een soort zevende zintuig dat extra inzicht geeft.”

Snel vaststellen
“Zeker in de koudere wintermaanden kunnen we met behulp van de warmtebeeldcamera snel vaststellen waar er buizen water op de sloot lozen. Vervolgens kunnen we dan gerichter metingen uitvoeren op meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen,” legt Van Zimmeren uit.

“Je richt de camera op het water en kunt meteen de eerste waarnemingen zien. Dan kun je met een tuinder in gesprek om te achterhalen wat er aan de hand is. Vaak gaat het om onbedoelde lozingen en lukt het tuinders daarna om maatregelen te nemen.”

Het was volgens Van Zimmeren een bewuste keuze om op de eigen website aan te kondigen dat het hoogheemraadschap lozingen ook met een warmtebeeldcamera opspoort. “We geloven in transparantie. Het is ook geen geheim wat onze werkwijze is. We willen niet per se met een bonnenboekje rondlopen. Maar de lozingen vormen een groot probleem en die willen we achterhalen. Daar werken we ook in coronatijd aan. Daarom leek het ons goed de tuinders nogmaals te laten weten dat het hoogheemraadschap gebruik maakt van diverse opsporingsmiddelen.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.