secundair logo knw 1

Afbeelding: HHSK

Lozingen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen op het oppervlaktewater vanuit de glastuinbouw kunnen een probleem vormen voor de waterkwaliteit. Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard gebruikt warmtebeeldcamera’s om lozingen in de glastuinbouw op te sporen. Het hoogheemraadschap liet nu weten de campagne met de camera’s door te zetten.

Warmtebeeldcamera’s vormen voor waterschappen een van de manieren om lozingen te achterhalen, naast het doen van snel- of laboratoriumtests om de waterkwaliteit vast te stellen. “Om de tuinders scherp te houden, kondigen we nu aan dat we ook de komende maanden volop doorgaan met de inzet van warmtebeeldcamera’s,” zegt Steven van Zimmeren.

Hij is toezichthouder en handhaver bij HHSK, dat de camera’s sinds ongeveer anderhalf jaar gebruikt. “De warmtebeeldcamera, als onderdeel van onze gereedschapskist, heeft zich in die periode echt wel bewezen. Het is een soort zevende zintuig dat extra inzicht geeft.”

Snel vaststellen
“Zeker in de koudere wintermaanden kunnen we met behulp van de warmtebeeldcamera snel vaststellen waar er buizen water op de sloot lozen. Vervolgens kunnen we dan gerichter metingen uitvoeren op meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen,” legt Van Zimmeren uit.

“Je richt de camera op het water en kunt meteen de eerste waarnemingen zien. Dan kun je met een tuinder in gesprek om te achterhalen wat er aan de hand is. Vaak gaat het om onbedoelde lozingen en lukt het tuinders daarna om maatregelen te nemen.”

Het was volgens Van Zimmeren een bewuste keuze om op de eigen website aan te kondigen dat het hoogheemraadschap lozingen ook met een warmtebeeldcamera opspoort. “We geloven in transparantie. Het is ook geen geheim wat onze werkwijze is. We willen niet per se met een bonnenboekje rondlopen. Maar de lozingen vormen een groot probleem en die willen we achterhalen. Daar werken we ook in coronatijd aan. Daarom leek het ons goed de tuinders nogmaals te laten weten dat het hoogheemraadschap gebruik maakt van diverse opsporingsmiddelen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.