secundair logo knw 1

Foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het intensief wegvangen van uitheemse rivierkreeften is zinvol en effectief. Die conclusie trekt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) uit een praktijkproef die in samenwerking met de provincie Zuid-Holland is gehouden.

De proef is de afgelopen drie jaar uitgevoerd in een polder bij Berkenwoude in de Krimpenerwaard. In deze streek vormen de Amerikaanse rivierkreeften een ware plaag; zij zorgen met hun vreet- en graafgedrag voor aanzienlijke schade.

Om hun aantal in het testgebied van 70 hectare terug te dringen, zijn de kreeften in 2021 en 2022 op een gerichte manier weggevangen. In 2023 stond het laaghouden van het aantal centraal en is de intensiteit van de vangstinspanning verminderd.

Ecologisch herstel in kaalgevreten wateren
HHSK spreekt van een succesvolle proef. Volgens het hoogheemraadschap is er ecologisch herstel in wateren die de kreeften eerder hadden kaalgevreten. In de eerste twee jaar is het aantal Amerikaanse rivierkreeften sterk verlaagd: er zijn in totaal ongeveer 180.000 exemplaren (circa 4.500 kilo) gevangen. Daarna keerden enkele waterplanten terug.

Dat effect heeft dit jaar standgehouden bij twee derde van de eerdere vangstinspanning. In het groeiseizoen was er beduidend meer bedekking door waterplanten te zien.

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard noemt een concreet getal voor de ecologische drempelwaarde: 0,7 kreeft per vierkante meter. Bij een lagere kreeftendichtheid krijgen waterplanten de kans om terug te groeien. Dat is in de polder gelukt door 800 fuiken en korven in te zetten en lange vangperioden van 19 weken te plannen.

Grootschalige vangstinspanning nodig
De resultaten van het onderzoek tonen volgens HHSK aan dat herstel van de watervegetatie mogelijk is als de vangstinspanning voldoende groot is. Daarna kan met een lagere inspanning het herstel worden behouden. Het hoogheemraadschap gaat volgend jaar controleren of dit resultaat blijft zonder dat er gericht kreeften worden weggevangen.

Hoogheemraad Josien van Cappelle komt wel met een boodschap aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat verantwoordelijk is voor het bestrijden van uitheemse rivierkreeften. “Deze aanpak vraagt een grootschalige, langdurige inzet, die de nodige menskracht en geld kost.” Momenteel is het wettelijk alleen toegestaan dat beroepsvissers de rivierkreeften vangen. Dat biedt onvoldoende soelaas, aldus Van Cappelle. “Wij zouden graag zien dat LNV spoedig met een aanpak komt voor een geregisseerde en gecoördineerde professionele bestrijding van uitheemse rivierkreeften.”

LEES OOK
H2O-bericht (mei 2023): Minister: meer onderzoek nodig voor aanpak uitheemse rivierkreeft

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.