0
0
0
s2sdefault

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier leent 651 miljoen euro bij de NWB Bank. Het schap betaalt geen rente. Onder die voorwaarde machtigde het algemeen bestuur het dagelijks bestuur om de transactie op de financieringsmarkt aan te gaan. Met het krediet kan het hoogheemraadschap de komende jaren de geplande investeringen doen en leningen met een totale waarde van 173 miljoen euro aflossen. 

Op suggestie van algemeen bestuurslid Peter Vonk (AWP) heeft het hoogheemraadschap onderzocht of er geprofiteerd kan worden van de historisch lage rente. HHNK volgt daarmee het voorbeeld van de waterschappen Rivierenland en Limburg die eerder in een keer de financieringsbehoefte voor de komende jaren invulden met een lening tegen geen of zeer lage rente. 

Op zoek naar de meest gunstige voorwaarden kwam het hoogheemraadschap uit bij de NWB Bank. Door te profiteren van de lage rente kiest het hoogheemraadschap voor de zekerheid van lage rentelasten. “Dankzij deze lening heeft een mogelijke rentestijging in de komende jaren geen invloed op de waterschapsbelasting in het Noorderkwartier”, laat het weten.

Het hoogheemraadschap moet volgens het meerjarenprogramma 2022-2025 478 miljoen euro investeren. Dan gaat het om renovatie en nieuwbouw van rioolwaterzuiveringen, versterking van dijken, het plaatsen van zonnepanelen en de bouw van gemalen, waaronder het nieuwe gemaal Monnickendam.

De lening die HHNK heeft afgesloten heeft een looptijd van 15 jaar. Het geld wordt gestald bij het Rijk op een zogeheten schatkistrekening. Elke keer als er behoefte is aan een investeringsbedrag wordt dat na goedkeuring door het algemeen bestuur van HHNK van de rekening gehaald. 

Met het lenen van 651 miljoen euro overschrijdt het hoogheemraadschap wel de schuldratio die is afgesproken. Deze komt in de jaren 2023, 2024 en 2025 uit boven het afgesproken plafond van 2,0 en stijgt in 2025 zelfs tot 2,9. In de verantwoording stelt het dagelijks bestuur dat het vizier is gericht op 2030 en dat in dat jaar de schuldratio weer onder het plafond is gedaald.  

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.