Het programma ‘Elke druppel de grond in’ heeft op het Deltacongres het Zonnetje gewonnen. Van drie genomineerde projecten kreeg het programma van Waterschap Rijn en IJssel de meeste stemmen van de congresgangers.
Het Zonnetje is een initiatief van het Deltaprogramma. Met de verkiezing wordt de aandacht gevestigd op projecten waarin water- en de ruimtelijke opgave op zo’n manier samenkomen dat dit een voorbeeld kan zijn voor anderen, aldus de toelichting. De prijs wordt elk jaar uitgereikt op het Deltacongres, dat vandaag in Almere werd gehouden.
Deze keer waren drie initiatieven genomineerd: het Groningse project Klimaatboeren, het innovatieprogramma VPdelta van het Innovation & Impact Centre van de TU Delft en het programma Elke druppel de grond in.
Laatstgenoemde kreeg de meeste stemmen. Rijn en IJssel ondersteunt in dit project grondeigenaren in het vasthouden van water. Het waterschap begeleidt ze met kennis en begeleiding, maar ook met de uitvoering. De deelnemers delen op hun beurt hun kennis over het land met elkaar en met het waterschap.
Tot en met juni 2024 namen in totaal ongeveer 650 grondeigenaren deel aan 'Elke druppel de grond in', meldt het waterschap. Er zijn inmiddels ruim 500 maatregelen - zoals duikerafsluiters, stuwen, verondiepen van watergangen en gestuurde drainage - genomen.
Deelnemers zijn agrarische grondeigenaren en eigenaren van natuurgronden, maar ook particuliere grondeigenaren. Naast grondeigenaren werkt het waterschap samen met partners zoals de provincie Gelderland aan een betere balans tussen te nat en te droog.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.