Na de overstromingen in juli moest Waterschap Limburg op ongeveer 650 locaties de schade aan het watersysteem herstellen. Dat is nu bijna overal gebeurd, op een paar locaties na waar nog grote herstelwerkwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Het waterschap heeft het over twee megaoperaties. De eerste was meteen in juli 2021, toen vooral het beeksysteem van onder andere de Geul en de Roer de enorme hoeveelheden water niet aankon. Een groot aantal overheidsorganisaties en veel vrijwilligers waaronder achthonderd dijkwachten spanden zich in om schade te beperken en waar het kon te voorkomen. Binnen vijftig uur werd 4,2 kilometer nooddijk gebouwd op tweehonderd locaties. Ook zijn er 135 pompen, 200.000 zandzakken en duizenden ‘big bags’ ingezet, aldus Waterschap Limburg.

Op 650 locaties schade
Daarna volgde de tweede megaoperatie. Direct na de hoogwatergolf inventariseerde het waterschap 2.165 locaties met potentiële schade aan het watersysteem. Op zo’n 650 locaties werd er inderdaad schade geconstateerd, zoals ondergelopen schakelkasten, verzakkingen en uitspoelingen van muren en oevers, kapotte kabels en weggespoelde bomen. Ook moest heel veel zwerfvuil en slib worden opgeruimd.

Waterschap Limburg heeft een deel van de eigen organisatie vrijgemaakt voor het herstelwerk. Dit is in december afgerond, behalve op een deel van de negen locaties met zeer omvangrijke en complexe schade. Hiervan is een aantal momenteel nog in uitvoering, onder meer in de gemeente Valkenburg aan de Geul waar de kademuur ernstig is beschadigd. Voor de veiligheid is daarom snel na de watersnoodramp een tijdelijke kademuur van grote betonnen legioblokken geplaatst. Op twee locaties staan nog grote herstelprojecten op de planning. De conclusie is dat, op een enkele uitzondering na, de schade aan het watersysteem van Waterschap Limburg is hersteld.

Limburgse noodkreet ‘goed geland’
Volgens het waterschap heeft de watercrisis opnieuw de noodzaak aangetoond van de maatregelen om Limburg te beschermen tegen de vernietigende kracht van water. Hiervoor is meer nodig dan de maatregelen die de afgelopen jaren al zijn genomen. Daarom publiceerden provincie, waterschap en gemeenten in november 2021 de gezamenlijke propositie Naar een robuust watersysteem in Limburg.

Deze noodkreet is goed geland, stelt het waterschap. Er wordt verwezen naar drie plannen in het regeerakkoord van het aanstaande kabinet-Rutte IV: de reservering van 300 miljoen euro voor maatregelen in de beekdalen van zijrivieren van de Maas, de extra investering in het Deltafonds en het voornemen om bij ruimtelijke planvorming water en bodem sturend te laten zijn.

MEER INFORMATIE
Waterschap Limburg over het herstelwerk
Provincie Limburg over de gezamenlijke propositie
H2O Actueel: voorspoedig verloop van herstel
H2O Actueel: water in regeerakkoord
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.
L.S.
In artikel kom ik passage tegen waarin de penetratie van het wadiwater in grondwaterstand word aangegeven, ik kan niet lezen op welke afstand van het midden van de wadi die punten hebben gemeten. Ook de hoek van de wadi en dus het totaal beschikbaar oppervlak per strekkende meter wadi kan ik niet vinden.
In hoofstuk Veldobservatie
"De grondwatermetingen lieten zien dat het grondwater in de grondverbetering niet tot het maaiveld steeg. De drain was dus niet limiterend voor de infiltratie, maar de doorlatendheid van de bovenste grondlaag (zoals beoogd in het ontwerp). De peilbuizen naast de drains (peilbuis 1 en 4) reageren met 1,7 tot 8,5 cm. Aan de rand van de wadi’s (peilbuis 3) is een stijging van 13,2 tot 29,2 cm te zien. Buiten de wadi is de grondwaterstijging beperkt tussen de 1,8 en 4,6 cm (peilbuis 5). Een voorbeeld van alle metingen in een grafiek wordt gegeven in..."
Is op basis van deze studie een voorspelling te doen omtrent de hoogte variatie van grondwater bij vrij laten uitstromen van een hemelwater afvoer op maaiveld voor een gemiddelde bodemstructuur?

MVG, Wim

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.