secundair logo knw 1

Illustratie: Dominique Narain-Ford

Irrigatie voor landbouw is wereldwijd verantwoordelijk voor een groot deel van de zoetwaterbehoefte. In nieuw onderzoek is becijferd dat aan een kwart van deze behoefte in Nederland zou kunnen worden voldaan door verantwoord hergebruik van afvalwater.

De onderzoekers van de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en KWR Water stellen in het artikel ‘Shifting the imbalance: Intentional reuse of Dutch sewage effluent in sub-surface irrigation’ voor om afvalwater te gebruiken in ondergrondse irrigatiesystemen. “Hiermee behalen we eigenlijk drie doelen,” zegt Dominique Narain-Ford. Narain-Ford is promovendus bij het Copernicus Institute for Sustainable Development van de Universiteit Utrecht en hoofdauteur van het onderzoek. “Efficiënter gebruik van water, zuivering van het afvalwater in de bodem en we leggen de nadruk op het verschil tussen bewust en onbewust hergebruik van afvalwater.”

Efficiënter watergebruik
Narain-Ford en haar collega’s verwachten dat er efficiënter gebruik gemaakt kan worden van het beschikbare water. “We hebben gekeken hoeveel afvalwater er wordt gereinigd, en vervolgens geloosd op het oppervlaktewater, door de RWZI’s. Vervolgens hebben we onderzocht hoeveel water er in Nederland wordt gebruikt om landbouwgrond te irrigeren. En als laatste hebben we bekeken hoeveel akkers er in de buurt van RWZI’s, bijvoorbeeld via drainagebuizen, kunnen worden voorzien van dit afvalwater. In ondergrondse irrigatiesystemen kan ongeveer een kwart van de landbouwwaterbehoefte gedekt worden door afvalwater te gebruiken tijdens een gemiddeld seizoen, en 17 procent tijdens een droog seizoen.”

Verbeterde kwaliteit oppervlaktewater
Omdat het afvalwater in het voorstel van Narain-Ford wordt gezuiverd in de bodem, en niet meer geloosd op het oppervlaktewater, zou deze methode ook bij kunnen dragen aan een hogere waterkwaliteit van het oppervlaktewater. “Gezuiverd afvalwater bevat resten van geneesmiddelen, antibioticaresistente bacteriën en andere chemicaliën. Als we het afvalwater filteren in de bodem, kan de verspreiding van chemicaliën en microben afnemen en stijgt de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dat weten we vooral uit eerdere studies die zich richten op bodempassage. Op dit moment onderzoeken wij welke en hoeveel van deze stoffen via ondergrondse irrigatie bij de gewassen en het grondwater terecht komen.”

Bewust en onbewust hergebruik
Narain-Ford benadrukt dat hergebruik van afvalwater geen nieuw fenomeen is. Agrariërs gebruiken immers ook oppervlaktewater om hun gewassen mee te beregenen. “Met dit onderzoek willen wij het verschil tussen bewust en onbewust hergebruik benadrukken. Hergebruik is er al. Bewust hergebruik gekoppeld aan ondergrondse irrigatie zou een veiliger variant daarvan kunnen zijn.”

 

MEER INFORMATIE
Shifting the imbalance: Intentional reuse of Dutch sewage effluent in sub-surface irrigation

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John