0
0
0
s2smodern

Nieuwsgierigheid gaat in combinatie met watertechnologie veel mooie nieuwe oplossingen opleveren. Dat zegt Helga van Leur, twintig jaar lang weervrouw op tv. Zij raadt aan flexibel om te gaan met water in onze delta. 

Helga van Leur deed deze uitspraken tijdens de lezing waarmee ze vandaag het beursprogramma van de Aqua Nederland Vakbeurs opende. Dit evenement wordt in Gorinchem gehouden en duurt tot en met donderdag. Van Leur is momenteel, zoals ze zelf zegt, ambassadeur in weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag.

Nederland is een aqualand, juist in een veranderd klimaat. Dat is de kern van het verhaal dat Van Leur met veel schwung brengt. “Vandaag heeft u morgen in handen”, is haar boodschap aan de aanwezigen. Van Leur vertelt dat zij zich verdiept heeft in bodem, water – “vooral de technische kant van de watercyclus” - en atmosfeer toen ze aan de universiteit van Wageningen studeerde. Daarna kwam de meteoroloog al snel bij RTL terecht, waar zij tot de zomer van 2017 het dagelijkse weerbericht presenteerde.

Tropische buien
Van Leur behandelt drie aspecten van klimaatverandering: urgentie, tools en actie. Zij laat met verschillende tabellen zien dat de aarde steeds verder opwarmt. “De temperatuur is in de hele wereld met gemiddeld 1 graad gestegen sinds 1850 en in Nederland zelfs met 1,9 graad. Ons land wordt warmer, natter, extremer en droger. Opvallend is dat we tegenwoordig in de zomer tropische buien hebben vanuit het niets, dus zonder dat de temperatuur een tropische waarde heeft.”
 

 'Ruil klimaatverandering in voor klimaatverstoring'

Volgens Van Leur is er eigenlijk geen discussie meer over de invloed van de mens, al beweren klimaatsceptici als Baudet het tegendeel. Zij wijst op een nieuw internationaal onderzoek, waaruit blijkt dat er een kans van 1 op 3,5 miljoen is dat de opwarming niet door de mens wordt veroorzaakt. “Dan heb je het wetenschappelijk over een gouden standaard. Het staat buiten kijf dat wij mensen op de korte termijn de balans aan het verstoren zijn.” Van Leur is er voorstander van om de term klimaatverandering in te ruilen voor klimaatverstoring. “Sommige experts spreken zelfs over klimaatontwrichting en niet zonder reden. Deze term schrikt echter af.”

Van kwetsbaar naar weerbaar
De uitdaging van Nederland is de Noordzee. De kosten om zeker het westen te beschermen lopen door de klimaatverandering op. “Wij wonen in een badkuip”, zegt Van Leur. “Ons landschap is gevormd doordat we in een delta wonen. Blijven wij tegen water vechten of gaan we ermee spelen? Ik ben voor het laatste. Laten we flexibel omgaan met water. Dus ga met water spelen!”

Van Leur komt met het motto ‘van kwetsbaar naar weerbaar’. “Neem de zandmotor. Het is een beetje experimenteren en daarom een beetje eng. Maar het is goed uitgepakt.” Van Leur spreekt over de kracht van water. “Je haalt er kracht vandaan als er verschil is, want verschil is energie. Dat zie je onder meer bij aqua- en riothermie. Water wordt onze grote hulpenergiebron. Het speelt een zeer grote rol bij het sluiten van kringlopen.”

Rimpeling creëren
Dan komt het aspect van actie aan bod. Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen, aldus Van Leur. Zij haalt een uitspraak aan: op verandering hopen zonder er zelf iets voor te doen, is als op het treinstation wachten op een boot.

Van Leur roept de aanwezigen op om een rimpeling te creëren. Zij geeft hiervoor drie tips. “Wees zo nieuwsgierig als een kind, want dat is erg belangrijk om verder te komen. Zeg ‘oké, hoe dan?’ in plaats van ‘ja, maar’. En kom uit je eigen bubbel en ga op ontdekkingstocht. Want door nieuwe mensen te ontmoeten, breng je veel meer teweeg en kun je iets veranderen. Begin daarmee vandaag.” De afsluiting van Van Leur: “Nieuwsgierigheid gaat in combinatie met watertechnologie veel mooie oplossingen opleveren die er nu nog niet zijn.”

 

MEER INFORMATIE
Programma Aqua Nederland Vakbeurs

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goed te lezen, waardering voor goede resultaat en vertrouwen.
Natuurlijk heb ik altijd een paar vragen. De elektrainbreng is hoger, wordt gezegd. Wat is dat kwantitatief?
Verder, hoe ga je om met regenweer omstandigheden? Nu zegt de schets een eenvoudige bypass, maar wat voor effect heeft dat op lozingskwaliteit?
Groet en succes
Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat is ook weer winst.
Unie gevangen in eigen modellen.
De Unie van waterschappen is al bijna een jaar bezig om wat uit vinden welk model geldt voor een goede kostenverdeling. Een stuurgoep produceerde ingewikkelde modellen voor de al ingewikkelde huidige verdelingssystematiek. Met als resultaat dan een verdeling over vier categorieën: gebouwd, ongebouwd, ingezetenen en natuur. Met totaal ondoorzichtige grondslagen. Er bleven twee modellen over, uitgerekend van het huidige systeem dat al tien jaar niet goed werkt. In beide systemen passen niet alle waterschappen, helemaal niet als met plusvoorzieningen worden toegepast. Maar volgens mij zijn de waterschappen mans genoeg om zelf wel de verdeling over de categorieën maken met de eigen gebiedskenmerken, welke dat maar mogen zijn. Helemaal geen modellen. Een model beperkt alleen maar. Een gemeente bepaalt ook zelfstandig tarieven voor OZB, afvalstoffenheffing en rioolrecht. Schiermonnikoog met 700 inwoners ook. Kan een waterschap met 300.000- 1 miljoen inwoners zoiets niet? In het bestuur van het wetterskip zitten vaak voor een derde oud-wethouders en ex-raadleden. Die hebben dat jarenlang gedaan. Unie, hou op met het gieten van oude wijn in nieuwe zakken.
Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.