0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Nieuwsgierigheid gaat in combinatie met watertechnologie veel mooie nieuwe oplossingen opleveren. Dat zegt Helga van Leur, twintig jaar lang weervrouw op tv. Zij raadt aan flexibel om te gaan met water in onze delta. 

Helga van Leur deed deze uitspraken tijdens de lezing waarmee ze vandaag het beursprogramma van de Aqua Nederland Vakbeurs opende. Dit evenement wordt in Gorinchem gehouden en duurt tot en met donderdag. Van Leur is momenteel, zoals ze zelf zegt, ambassadeur in weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag.

Nederland is een aqualand, juist in een veranderd klimaat. Dat is de kern van het verhaal dat Van Leur met veel schwung brengt. “Vandaag heeft u morgen in handen”, is haar boodschap aan de aanwezigen. Van Leur vertelt dat zij zich verdiept heeft in bodem, water – “vooral de technische kant van de watercyclus” - en atmosfeer toen ze aan de universiteit van Wageningen studeerde. Daarna kwam de meteoroloog al snel bij RTL terecht, waar zij tot de zomer van 2017 het dagelijkse weerbericht presenteerde.

Tropische buien
Van Leur behandelt drie aspecten van klimaatverandering: urgentie, tools en actie. Zij laat met verschillende tabellen zien dat de aarde steeds verder opwarmt. “De temperatuur is in de hele wereld met gemiddeld 1 graad gestegen sinds 1850 en in Nederland zelfs met 1,9 graad. Ons land wordt warmer, natter, extremer en droger. Opvallend is dat we tegenwoordig in de zomer tropische buien hebben vanuit het niets, dus zonder dat de temperatuur een tropische waarde heeft.”
 

 'Ruil klimaatverandering in voor klimaatverstoring'

Volgens Van Leur is er eigenlijk geen discussie meer over de invloed van de mens, al beweren klimaatsceptici als Baudet het tegendeel. Zij wijst op een nieuw internationaal onderzoek, waaruit blijkt dat er een kans van 1 op 3,5 miljoen is dat de opwarming niet door de mens wordt veroorzaakt. “Dan heb je het wetenschappelijk over een gouden standaard. Het staat buiten kijf dat wij mensen op de korte termijn de balans aan het verstoren zijn.” Van Leur is er voorstander van om de term klimaatverandering in te ruilen voor klimaatverstoring. “Sommige experts spreken zelfs over klimaatontwrichting en niet zonder reden. Deze term schrikt echter af.”

Van kwetsbaar naar weerbaar
De uitdaging van Nederland is de Noordzee. De kosten om zeker het westen te beschermen lopen door de klimaatverandering op. “Wij wonen in een badkuip”, zegt Van Leur. “Ons landschap is gevormd doordat we in een delta wonen. Blijven wij tegen water vechten of gaan we ermee spelen? Ik ben voor het laatste. Laten we flexibel omgaan met water. Dus ga met water spelen!”

Van Leur komt met het motto ‘van kwetsbaar naar weerbaar’. “Neem de zandmotor. Het is een beetje experimenteren en daarom een beetje eng. Maar het is goed uitgepakt.” Van Leur spreekt over de kracht van water. “Je haalt er kracht vandaan als er verschil is, want verschil is energie. Dat zie je onder meer bij aqua- en riothermie. Water wordt onze grote hulpenergiebron. Het speelt een zeer grote rol bij het sluiten van kringlopen.”

Rimpeling creëren
Dan komt het aspect van actie aan bod. Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen, aldus Van Leur. Zij haalt een uitspraak aan: op verandering hopen zonder er zelf iets voor te doen, is als op het treinstation wachten op een boot.

Van Leur roept de aanwezigen op om een rimpeling te creëren. Zij geeft hiervoor drie tips. “Wees zo nieuwsgierig als een kind, want dat is erg belangrijk om verder te komen. Zeg ‘oké, hoe dan?’ in plaats van ‘ja, maar’. En kom uit je eigen bubbel en ga op ontdekkingstocht. Want door nieuwe mensen te ontmoeten, breng je veel meer teweeg en kun je iets veranderen. Begin daarmee vandaag.” De afsluiting van Van Leur: “Nieuwsgierigheid gaat in combinatie met watertechnologie veel mooie oplossingen opleveren die er nu nog niet zijn.”

 

MEER INFORMATIE
Programma Aqua Nederland Vakbeurs

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het