secundair logo knw 1

Zeg 'oké, hoe dan?' in plaats van 'ja, maar', is een tip van Helga van Leur

Nieuwsgierigheid gaat in combinatie met watertechnologie veel mooie nieuwe oplossingen opleveren. Dat zegt Helga van Leur, twintig jaar lang weervrouw op tv. Zij raadt aan flexibel om te gaan met water in onze delta. 

Helga van Leur deed deze uitspraken tijdens de lezing waarmee ze vandaag het beursprogramma van de Aqua Nederland Vakbeurs opende. Dit evenement wordt in Gorinchem gehouden en duurt tot en met donderdag. Van Leur is momenteel, zoals ze zelf zegt, ambassadeur in weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag.

Nederland is een aqualand, juist in een veranderd klimaat. Dat is de kern van het verhaal dat Van Leur met veel schwung brengt. “Vandaag heeft u morgen in handen”, is haar boodschap aan de aanwezigen. Van Leur vertelt dat zij zich verdiept heeft in bodem, water – “vooral de technische kant van de watercyclus” - en atmosfeer toen ze aan de universiteit van Wageningen studeerde. Daarna kwam de meteoroloog al snel bij RTL terecht, waar zij tot de zomer van 2017 het dagelijkse weerbericht presenteerde.

Tropische buien
Van Leur behandelt drie aspecten van klimaatverandering: urgentie, tools en actie. Zij laat met verschillende tabellen zien dat de aarde steeds verder opwarmt. “De temperatuur is in de hele wereld met gemiddeld 1 graad gestegen sinds 1850 en in Nederland zelfs met 1,9 graad. Ons land wordt warmer, natter, extremer en droger. Opvallend is dat we tegenwoordig in de zomer tropische buien hebben vanuit het niets, dus zonder dat de temperatuur een tropische waarde heeft.”
 

 'Ruil klimaatverandering in voor klimaatverstoring'

Volgens Van Leur is er eigenlijk geen discussie meer over de invloed van de mens, al beweren klimaatsceptici als Baudet het tegendeel. Zij wijst op een nieuw internationaal onderzoek, waaruit blijkt dat er een kans van 1 op 3,5 miljoen is dat de opwarming niet door de mens wordt veroorzaakt. “Dan heb je het wetenschappelijk over een gouden standaard. Het staat buiten kijf dat wij mensen op de korte termijn de balans aan het verstoren zijn.” Van Leur is er voorstander van om de term klimaatverandering in te ruilen voor klimaatverstoring. “Sommige experts spreken zelfs over klimaatontwrichting en niet zonder reden. Deze term schrikt echter af.”

Van kwetsbaar naar weerbaar
De uitdaging van Nederland is de Noordzee. De kosten om zeker het westen te beschermen lopen door de klimaatverandering op. “Wij wonen in een badkuip”, zegt Van Leur. “Ons landschap is gevormd doordat we in een delta wonen. Blijven wij tegen water vechten of gaan we ermee spelen? Ik ben voor het laatste. Laten we flexibel omgaan met water. Dus ga met water spelen!”

Van Leur komt met het motto ‘van kwetsbaar naar weerbaar’. “Neem de zandmotor. Het is een beetje experimenteren en daarom een beetje eng. Maar het is goed uitgepakt.” Van Leur spreekt over de kracht van water. “Je haalt er kracht vandaan als er verschil is, want verschil is energie. Dat zie je onder meer bij aqua- en riothermie. Water wordt onze grote hulpenergiebron. Het speelt een zeer grote rol bij het sluiten van kringlopen.”

Rimpeling creëren
Dan komt het aspect van actie aan bod. Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen, aldus Van Leur. Zij haalt een uitspraak aan: op verandering hopen zonder er zelf iets voor te doen, is als op het treinstation wachten op een boot.

Van Leur roept de aanwezigen op om een rimpeling te creëren. Zij geeft hiervoor drie tips. “Wees zo nieuwsgierig als een kind, want dat is erg belangrijk om verder te komen. Zeg ‘oké, hoe dan?’ in plaats van ‘ja, maar’. En kom uit je eigen bubbel en ga op ontdekkingstocht. Want door nieuwe mensen te ontmoeten, breng je veel meer teweeg en kun je iets veranderen. Begin daarmee vandaag.” De afsluiting van Van Leur: “Nieuwsgierigheid gaat in combinatie met watertechnologie veel mooie oplossingen opleveren die er nu nog niet zijn.”

 

MEER INFORMATIE
Programma Aqua Nederland Vakbeurs

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.