0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s
Write a comment

De invasieve exoot watercrassula zorgt in natuurterreinen voor steeds grotere problemen. Het vetplantje wint snel aan terrein en is lastig te bestrijden. Behandeling met kokendheet water is een veel genoemd middel, maar een praktijkproef toont nu aan dat deze behandeling niet effectief is.

Hein van Kleef vk        Hein van KleefDe watercrassula (Crassula helmsii) komt uit Australië en werd in 1995 voor het eerst ontdekt in Nederland, in Noord-Brabant. Inmiddels is de crassula in heel Nederland aanwezig. “Dit vormt vooral op zandgronden een probleem”, zegt Hein van Kleef. Van Kleef is senior ecoloog bij Bargerveen. Deze stichting, die natuurbeheer en –herstel wil ondersteunen met ecologische kennis, deed de praktijkproef naar de effectiviteit van heet water als crassula-bestrijdingsmiddel.

De crassula is in staat om heel snel 100% dekkingsgraad te halen. “Vooral in gebieden met een matige waterkwaliteit worden andere soorten snel overwoekerd. Omdat we in Nederland actief nieuwe, natte natuur ontwikkelen, is dat echt problematisch. Als de crassula zich daar als eerste vestigt, krijgt andere flora geen ruimte.”

Tijdelijk effect
Stichting Bargerveen is betrokken bij de bestrijding van crassula op Terschelling en besloot daarom te testen of kokendheet water een effectief bestrijdingsmiddel is. Dat blijkt niet zo te zijn. “Je kunt watercrassula wel doden met kokendheet water, maar dit is niet meer dan een tijdelijk effect. De soort heeft aan een fragmentje genoeg om weer terug te komen. Dan zou je keer op keer behandelingen met heet water uit moeten voeren en dat is voor toepassing in natuurgebieden niet effectief.”

Van Kleef voert op dit moment verder veldonderzoek uit naar een effectieve manier om crassula te bestrijden. Hij bekijkt hoe methodes om de crassula tijdelijk in bedwang te houden, gecombineerd kunnen worden met effectieve vervolgmaatregelen. “Na het bestrijden met heet water of andere bekende methodes als het afdekken van besmette terreinen of het afplaggen van de besmette toplaag, zou je op een slimme manier inheemse soorten moeten introduceren.”

Hoopvolle resultaten
Deze soorten kunnen dan de concurrentie met de exoot aangaan. De onderzoeken in het laboratorium hebben volgens Van Kleef laten zien dat deze aanpak hoopvolle resultaten op kan leveren. “Dat zullen we nog deze maand beschrijven in een artikel in het tijdschrift Levende Natuur. Op dit moment voeren we op zes plekken in Nederland veldonderzoek uit. Maar de resultaten daarvan kunnen we natuurlijk pas over enkele jaren presenteren.”

 

MEER INFORMATIE
Beschrijving van de praktijkproef in het artikel Effectiviteit van kokend water bij bestrijding en beheer van watercrassula in natuurgebieden in het tijdschrift Natuur Bos Landschap

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het