secundair logo knw 1

De invasieve exoot watercrassula zorgt in natuurterreinen voor steeds grotere problemen. Het vetplantje wint snel aan terrein en is lastig te bestrijden. Behandeling met kokendheet water is een veel genoemd middel, maar een praktijkproef toont nu aan dat deze behandeling niet effectief is.

Hein van Kleef vk        Hein van KleefDe watercrassula (Crassula helmsii) komt uit Australië en werd in 1995 voor het eerst ontdekt in Nederland, in Noord-Brabant. Inmiddels is de crassula in heel Nederland aanwezig. “Dit vormt vooral op zandgronden een probleem”, zegt Hein van Kleef. Van Kleef is senior ecoloog bij Bargerveen. Deze stichting, die natuurbeheer en –herstel wil ondersteunen met ecologische kennis, deed de praktijkproef naar de effectiviteit van heet water als crassula-bestrijdingsmiddel.

De crassula is in staat om heel snel 100% dekkingsgraad te halen. “Vooral in gebieden met een matige waterkwaliteit worden andere soorten snel overwoekerd. Omdat we in Nederland actief nieuwe, natte natuur ontwikkelen, is dat echt problematisch. Als de crassula zich daar als eerste vestigt, krijgt andere flora geen ruimte.”

Tijdelijk effect
Stichting Bargerveen is betrokken bij de bestrijding van crassula op Terschelling en besloot daarom te testen of kokendheet water een effectief bestrijdingsmiddel is. Dat blijkt niet zo te zijn. “Je kunt watercrassula wel doden met kokendheet water, maar dit is niet meer dan een tijdelijk effect. De soort heeft aan een fragmentje genoeg om weer terug te komen. Dan zou je keer op keer behandelingen met heet water uit moeten voeren en dat is voor toepassing in natuurgebieden niet effectief.”

Van Kleef voert op dit moment verder veldonderzoek uit naar een effectieve manier om crassula te bestrijden. Hij bekijkt hoe methodes om de crassula tijdelijk in bedwang te houden, gecombineerd kunnen worden met effectieve vervolgmaatregelen. “Na het bestrijden met heet water of andere bekende methodes als het afdekken van besmette terreinen of het afplaggen van de besmette toplaag, zou je op een slimme manier inheemse soorten moeten introduceren.”

Hoopvolle resultaten
Deze soorten kunnen dan de concurrentie met de exoot aangaan. De onderzoeken in het laboratorium hebben volgens Van Kleef laten zien dat deze aanpak hoopvolle resultaten op kan leveren. “Dat zullen we nog deze maand beschrijven in een artikel in het tijdschrift Levende Natuur. Op dit moment voeren we op zes plekken in Nederland veldonderzoek uit. Maar de resultaten daarvan kunnen we natuurlijk pas over enkele jaren presenteren.”

 

MEER INFORMATIE
Beschrijving van de praktijkproef in het artikel Effectiviteit van kokend water bij bestrijding en beheer van watercrassula in natuurgebieden in het tijdschrift Natuur Bos Landschap

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.