0
0
0
s2smodern

De invasieve exoot watercrassula zorgt in natuurterreinen voor steeds grotere problemen. Het vetplantje wint snel aan terrein en is lastig te bestrijden. Behandeling met kokendheet water is een veel genoemd middel, maar een praktijkproef toont nu aan dat deze behandeling niet effectief is.

Hein van Kleef vk        Hein van KleefDe watercrassula (Crassula helmsii) komt uit Australië en werd in 1995 voor het eerst ontdekt in Nederland, in Noord-Brabant. Inmiddels is de crassula in heel Nederland aanwezig. “Dit vormt vooral op zandgronden een probleem”, zegt Hein van Kleef. Van Kleef is senior ecoloog bij Bargerveen. Deze stichting, die natuurbeheer en –herstel wil ondersteunen met ecologische kennis, deed de praktijkproef naar de effectiviteit van heet water als crassula-bestrijdingsmiddel.

De crassula is in staat om heel snel 100% dekkingsgraad te halen. “Vooral in gebieden met een matige waterkwaliteit worden andere soorten snel overwoekerd. Omdat we in Nederland actief nieuwe, natte natuur ontwikkelen, is dat echt problematisch. Als de crassula zich daar als eerste vestigt, krijgt andere flora geen ruimte.”

Tijdelijk effect
Stichting Bargerveen is betrokken bij de bestrijding van crassula op Terschelling en besloot daarom te testen of kokendheet water een effectief bestrijdingsmiddel is. Dat blijkt niet zo te zijn. “Je kunt watercrassula wel doden met kokendheet water, maar dit is niet meer dan een tijdelijk effect. De soort heeft aan een fragmentje genoeg om weer terug te komen. Dan zou je keer op keer behandelingen met heet water uit moeten voeren en dat is voor toepassing in natuurgebieden niet effectief.”

Van Kleef voert op dit moment verder veldonderzoek uit naar een effectieve manier om crassula te bestrijden. Hij bekijkt hoe methodes om de crassula tijdelijk in bedwang te houden, gecombineerd kunnen worden met effectieve vervolgmaatregelen. “Na het bestrijden met heet water of andere bekende methodes als het afdekken van besmette terreinen of het afplaggen van de besmette toplaag, zou je op een slimme manier inheemse soorten moeten introduceren.”

Hoopvolle resultaten
Deze soorten kunnen dan de concurrentie met de exoot aangaan. De onderzoeken in het laboratorium hebben volgens Van Kleef laten zien dat deze aanpak hoopvolle resultaten op kan leveren. “Dat zullen we nog deze maand beschrijven in een artikel in het tijdschrift Levende Natuur. Op dit moment voeren we op zes plekken in Nederland veldonderzoek uit. Maar de resultaten daarvan kunnen we natuurlijk pas over enkele jaren presenteren.”

 

MEER INFORMATIE
Beschrijving van de praktijkproef in het artikel Effectiviteit van kokend water bij bestrijding en beheer van watercrassula in natuurgebieden in het tijdschrift Natuur Bos Landschap

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.