secundair logo knw 1

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start op 1 oktober 2024 met de actie “Wat zou jij doen met een ton?”. Door creatieve ideeën in te sturen, maken deelnemers kans op een houten, met een gedicht ingegraveerde, regenton.

Stichtse Rijnlanden heeft zestig regentonnen weg te geven. Met de actie wil het hoogheemraadschap werken aan het waterbewustzijn onder de inwoners van haar beheersgebied. “De actie is bewust ludiek opgezet, maar de onderliggende boodschap is bloedserieus”, zegt Tom Overgaauw, beleidsmedewerker Ruimtelijke Adaptatie bij HDSR.

Tom OvergaauwTom Overgaauw“Als waterschap werken we, en dat doen andere overheden ook, keihard om ons voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering”, vervolgt hij. “Maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we iedereen voor nodig en extreme weersomstandigheden zullen steeds vaker voorkomen.”

Door de prijsvraag (‘Wat zou jij doen met een ton?’) uit te schrijven, hopen Overgaauw en zijn collega’s de deelnemers te prikkelen. “Allereerst gaat het om creatieve ideeën voor de regenton. De afgelopen jaren zagen we voorstellen om het water uit de ton te gebruiken om de wc door te spoelen, in te zetten voor een buurttuin of door te leiden naar een wadi. Hartstikke leuk allemaal.”

De meest originele voorstellen, de beoordeling wordt gedaan door een jury, krijgen een regenton die is gegraveerd met een gedicht. “We hebben de stadsdichter van Wijk bij Duurstede gevraagd een gedicht te maken. Dat maakt het met recht een unieke ton waar deelnemers kans op maken. En de mensen zijn enthousiast, bij eerdere edities waren er wel 600 inzendingen.”

Maar behalve ideeën voor het gebruik van de ton, hoopt Overgaauw dat deze actie ook bijdraagt aan andere acties van inwoners. “Als mensen aan het denken zijn gezet, gaan ze misschien ook andere stappen zetten. Bijvoorbeeld het weghalen van tegels of het op een andere manier vergroenen van hun omgeving. Samen kunnen we onze dorpen en steden zo leefbaarder maken.”

Deelnemers maken kans op een regenton door creatieve ideeën in te sturen op de vraag wat je kan doen met het water dat je opvangt in een regenton. Door deze regenton aan te sluiten op de regenpijp dragen inwoners bij aan een omgeving die beter bestand is tegen het veranderende klimaat.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.