Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft een digitale kaart van het watererfgoed gepresenteerd. Hierop zijn meer dan vijfhonderd oude objecten te vinden, zoals gemaalgebouwen, damsluizen en verhoefslagpalen.
Op de kaart staan objecten die van meer dan zeventig jaar geleden dateren. De kijker kan meteen zien waar sporen van het vroegere waterbeheer te vinden zijn in het werkgebied van HDSR, het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland. Dat is volgens hoogheemraad Bernard de Jong niet alleen leuk maar ook handig. “Bijvoorbeeld voor onze medewerkers die werken aan dijkversterkingsprojecten en de renovatie en vernieuwing van sluizen en gemalen. Maar ook voor iedereen die inspiratie zoekt voor de uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering en droogte.”
Er staan allerlei soorten oude objecten op de watererfgoedkaart, zoals gemaalgebouwen, poldermolens, molenplaatsen, wachthuispalen en peilschaalhuisjes. In het stedelijk gebied van Utrecht en Nieuwegein vallen restanten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op: diverse damsluizen en ook vier voormalige plofsluizen. In de binnenstad van Wijk bij Duurstede bevinden zich nog ruim honderd verhoefslag- of dijkslagpalen. Deze palen gaven vroeger aan wie welk stuk dijk moest onderhouden en zijn tegenwoordig in gebruik als anti-parkeerpaal.
Via de kaart is meer informatie over de objecten te vinden in het oude archief van De Stichte Rijnlanden. Dit archief is ondergebracht in het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en bevat een grote hoeveelheid informatie, foto’s en oude kaarten van de meer dan 175 rechtsvoorgangers van HDSR. Ook wordt verwezen naar artikelen over waterbeheer in tijdschriften van historische verenigingen.
De watererfgoedkaart van HDSR is nog niet af. De bedoeling is om ook lijnvormige elementen op te nemen, zoals dijken en sprengen. Hetzelfde geldt voor vlakvormige elementen als oude boezemgebieden.
Schermafbeelding van de Watererfgoedkaart I Beeld: HDSR
MEER INFORMATIE
Digitale watererfgoedkaart
Toelichting HDSR op kaart
HDSR over het watererfgoed
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?