Een extra ‘impuls’ moet ervoor zorgen dat Nederland in 2027 voldoet aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat zei minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat deze week in de Tweede Kamer. Gezien de beperkte resultaten tot nu toe leek die deadline nauwelijks nog haalbaar.

De Kamer toonde zich tijdens een overleg over de kabinetsbrief ‘Water en Bodem sturend’ bezorgd over het halen van de KRW-doelen. Nog maar 1 procent van de Nederlandse wateren voldoet hieraan, memoreerde D66’er Tjeerd de Groot.

De KRW, die sinds 2000 van kracht is, moet zorgen voor chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. Uiterlijk in 2027 moeten de EU-lidstaten aan de verplichtingen voldoen.

Met een stevige aanvullende inzet is dat haalbaar, verwacht de minister. "De kwaliteit van ons water moet goed zijn, dat is van het allergrootste belang", zo schetste hij de noodzaak. "Veilig drinkwater is een eerste levensbehoefte. Nederland is een waterland, zo staan we ook internationaal bekend. De natuur leeft van water, onze economie draait erop."

Ruimte en stoffen
Harbers zei te beseffen dat de komende jaren 'cruciaal' zijn voor de Kaderrichtlijn Water. "Daarom is het belangrijk dat we nu deze extra stappen zetten."

De extra inzet van de KRW Impuls bestaat uit ruimtelijke maatregelen en maatregelen voor stoffen. Ruimtelijk gaat het bijvoorbeeld om het opnemen van waterkwaliteitsmaatregelen in de integrale provinciale gebiedsprogramma’s (NPLG). De samenhang tussen water, natuur, klimaat en landbouw, onder andere bij de aanpak van de beekdalen in Oost- en Zuid-Nederland, moet hierin centraal staan.

Voor stoffen gaat het vooral om de belasting vanuit de industrie, de rioolwaterzuivering en de landbouw. In de hele keten, van productie tot zuivering, vergunningverlening en handhaving, wordt gekeken waar probleemstoffen zitten die op korte termijn aangepakt kunnen worden.

Lastige hobbels
"De focus van de KRW Impuls ligt er vooral op tijdig doen en uitvoeren wat we hebben afgesproken", aldus het ministerie in een toelichting. "Betrokken partijen hebben vaak elkaar nodig om gezamenlijk de lastige hobbels te nemen."

De komende maanden wordt de impuls verder uitgewerkt tot een concreet actieprogramma. Volgende maand worden de voorstellen besproken met de voorzitters van de Regionale Bestuurlijke Overleggen KRW, in juli staat de aanpak op de agenda van het Bestuurlijk Overleg Water.

 

LEES OOK:
H2O-bericht: Europese Commissie oordeelt streng over waterkwaliteit in Nederland

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.