secundair logo knw 1

Veilig drinkwater is een eerste levensbehoefte | Foto Unsplash/Leo Okuyama

Een extra ‘impuls’ moet ervoor zorgen dat Nederland in 2027 voldoet aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat zei minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat deze week in de Tweede Kamer. Gezien de beperkte resultaten tot nu toe leek die deadline nauwelijks nog haalbaar.

De Kamer toonde zich tijdens een overleg over de kabinetsbrief ‘Water en Bodem sturend’ bezorgd over het halen van de KRW-doelen. Nog maar 1 procent van de Nederlandse wateren voldoet hieraan, memoreerde D66’er Tjeerd de Groot.

De KRW, die sinds 2000 van kracht is, moet zorgen voor chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. Uiterlijk in 2027 moeten de EU-lidstaten aan de verplichtingen voldoen.

Met een stevige aanvullende inzet is dat haalbaar, verwacht de minister. "De kwaliteit van ons water moet goed zijn, dat is van het allergrootste belang", zo schetste hij de noodzaak. "Veilig drinkwater is een eerste levensbehoefte. Nederland is een waterland, zo staan we ook internationaal bekend. De natuur leeft van water, onze economie draait erop."

Ruimte en stoffen
Harbers zei te beseffen dat de komende jaren 'cruciaal' zijn voor de Kaderrichtlijn Water. "Daarom is het belangrijk dat we nu deze extra stappen zetten."

De extra inzet van de KRW Impuls bestaat uit ruimtelijke maatregelen en maatregelen voor stoffen. Ruimtelijk gaat het bijvoorbeeld om het opnemen van waterkwaliteitsmaatregelen in de integrale provinciale gebiedsprogramma’s (NPLG). De samenhang tussen water, natuur, klimaat en landbouw, onder andere bij de aanpak van de beekdalen in Oost- en Zuid-Nederland, moet hierin centraal staan.

Voor stoffen gaat het vooral om de belasting vanuit de industrie, de rioolwaterzuivering en de landbouw. In de hele keten, van productie tot zuivering, vergunningverlening en handhaving, wordt gekeken waar probleemstoffen zitten die op korte termijn aangepakt kunnen worden.

Lastige hobbels
"De focus van de KRW Impuls ligt er vooral op tijdig doen en uitvoeren wat we hebben afgesproken", aldus het ministerie in een toelichting. "Betrokken partijen hebben vaak elkaar nodig om gezamenlijk de lastige hobbels te nemen."

De komende maanden wordt de impuls verder uitgewerkt tot een concreet actieprogramma. Volgende maand worden de voorstellen besproken met de voorzitters van de Regionale Bestuurlijke Overleggen KRW, in juli staat de aanpak op de agenda van het Bestuurlijk Overleg Water.

 

LEES OOK:
H2O-bericht: Europese Commissie oordeelt streng over waterkwaliteit in Nederland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):