secundair logo knw 1

“Dankzij digitalisering ziet de wereld er over een aantal jaar heel anders uit. Waterschappen en andere overheden moeten daar nu op anticiperen.” Dat zegt Charlotte Contreras León-Dunnink. Zij is auteur van de nieuwe handreiking Digitale Transformatie, die de Unie van Waterschappen publiceerde.

Er komt veel wetgeving op waterschappen af met regels over het inrichten van digitale processen, bijvoorbeeld de Wet digitale overheid of de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer. Deze wetgeving gaat niet alleen juristen aan, maar is juist ook belangrijk voor talloze andere disciplines binnen de waterschappen. In de kern draait het vaak om de digitale verhouding tussen overheid enerzijds en burgers en bedrijven anderzijds.

Eyeopener en aansporing
Charlotte Contreras León-Dunnink, beleidsadviseur Bestuurlijk-Juridische Zaken van de Unie van Waterschappen, merkte dat er onder juristen van de verschillende waterschappen behoefte was aan een helder beeld van deze nieuwe wetgeving. “Maar met deze handreiking willen we niet alleen juristen bereiken. Daarom hebben we, samen met de Unie-werkgroep Recht & ICT, de handreiking opgezet als eye-opener en aansporing om met het onderwerp digitale transformatie aan de slag te gaan.”

Anticiperen
De digitale transformatie zal de komende jaren veel gevolgen hebben voor de werkwijze en het functioneren van organisaties als waterschappen. “De wereld ziet er over een aantal jaar echt heel anders uit, al weten we nog niet precies hoe. Maar nu hebben organisaties als waterschappen nog wel de tijd om te anticiperen, zich nieuwe technieken eigen te maken en toe te werken naar het ontwikkelen van een netwerkorganisatie.”

Interdisciplinaire aanpak
De handreiking bevat, naast concrete handvatten voor waterschapsmedewerkers over de uitwerking van relevante wet- en regelgeving, ook de oproep om digitalisering niet alleen als een technisch of juridisch onderwerp op te vatten. “Stel je voor dat in een innovatieteam wordt gesproken over de inzet van een tool waarvoor data moet worden verzameld. Dan volstaat het niet om een jurist aan het einde van het traject een vinkje te laten zetten. Om de digitalisering echt een plek te geven, is een interdisciplinaire aanpak vereist waarbij verschillende afdelingen samenwerken om de gevolgen van de digitale transformatie voor de werkzaamheden van de waterschappen af te wegen.”

Concrete omgang met digitale transformatie
De handreiking is gemaakt in overleg met experts van de waterschappen en in contact met juristen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Contreras León-Dunnink is blij verrast met de enthousiaste reacties die ze vanuit overheidsland heeft ontvangen. “Er wordt natuurlijk veel gesproken over de invloed van de digitale transformatie en er worden ook veel bijeenkomsten over onderwerpen als techniek en ethiek of kunstmatige intelligentie georganiseerd. Maar een concrete handreiking met handvatten voor medewerkers was er nog niet.”

 

MEER INFORMATIE
De handreiking ‘Digitale transformatie’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.