0
0
0
s2sdefault

“Dankzij digitalisering ziet de wereld er over een aantal jaar heel anders uit. Waterschappen en andere overheden moeten daar nu op anticiperen.” Dat zegt Charlotte Contreras León-Dunnink. Zij is auteur van de nieuwe handreiking Digitale Transformatie, die de Unie van Waterschappen publiceerde.

Er komt veel wetgeving op waterschappen af met regels over het inrichten van digitale processen, bijvoorbeeld de Wet digitale overheid of de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer. Deze wetgeving gaat niet alleen juristen aan, maar is juist ook belangrijk voor talloze andere disciplines binnen de waterschappen. In de kern draait het vaak om de digitale verhouding tussen overheid enerzijds en burgers en bedrijven anderzijds.

Eyeopener en aansporing
Charlotte Contreras León-Dunnink, beleidsadviseur Bestuurlijk-Juridische Zaken van de Unie van Waterschappen, merkte dat er onder juristen van de verschillende waterschappen behoefte was aan een helder beeld van deze nieuwe wetgeving. “Maar met deze handreiking willen we niet alleen juristen bereiken. Daarom hebben we, samen met de Unie-werkgroep Recht & ICT, de handreiking opgezet als eye-opener en aansporing om met het onderwerp digitale transformatie aan de slag te gaan.”

Anticiperen
De digitale transformatie zal de komende jaren veel gevolgen hebben voor de werkwijze en het functioneren van organisaties als waterschappen. “De wereld ziet er over een aantal jaar echt heel anders uit, al weten we nog niet precies hoe. Maar nu hebben organisaties als waterschappen nog wel de tijd om te anticiperen, zich nieuwe technieken eigen te maken en toe te werken naar het ontwikkelen van een netwerkorganisatie.”

Interdisciplinaire aanpak
De handreiking bevat, naast concrete handvatten voor waterschapsmedewerkers over de uitwerking van relevante wet- en regelgeving, ook de oproep om digitalisering niet alleen als een technisch of juridisch onderwerp op te vatten. “Stel je voor dat in een innovatieteam wordt gesproken over de inzet van een tool waarvoor data moet worden verzameld. Dan volstaat het niet om een jurist aan het einde van het traject een vinkje te laten zetten. Om de digitalisering echt een plek te geven, is een interdisciplinaire aanpak vereist waarbij verschillende afdelingen samenwerken om de gevolgen van de digitale transformatie voor de werkzaamheden van de waterschappen af te wegen.”

Concrete omgang met digitale transformatie
De handreiking is gemaakt in overleg met experts van de waterschappen en in contact met juristen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Contreras León-Dunnink is blij verrast met de enthousiaste reacties die ze vanuit overheidsland heeft ontvangen. “Er wordt natuurlijk veel gesproken over de invloed van de digitale transformatie en er worden ook veel bijeenkomsten over onderwerpen als techniek en ethiek of kunstmatige intelligentie georganiseerd. Maar een concrete handreiking met handvatten voor medewerkers was er nog niet.”

 

MEER INFORMATIE
De handreiking ‘Digitale transformatie’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.